Mændene i ’Bachelorette’ er moderne og følsomme – så hvorfor vil kvinderne hellere have en Superman?

Er kvinderne de eneste, der ikke følger med i kønsrollediskussionen? Tanken strejfer én efter at have set ’Bachelorette’ på TV 2, hvor fyrene tør bære gamacher, mens Mette og Julie hellere vil have mænd i slidte Levis’.
Mændene i ’Bachelorette’ er moderne og følsomme – så hvorfor vil kvinderne hellere have en Superman?
'Bachelorette'. (Foto: Lotta Lemche/ TV 2)

Sådan lidt sydvest for Portugal ligger Mexico. Der har Petra Nagel fået et deltidsarbejde, hvor hun skal have farverigt tøj og høje mules på. Det er stedet, hvor det blæser, hvor der drikkes drinks med citrus, og hvor der endnu engang mingles og uddeles roser.

For 23. maj fik TV 2’s ’Bachelor’ en lillesøster. Hun hedder ’Bachelorette’ og er skyld i, at det populære datingprogram nu er med omvendt fortegn. Denne sommer er det nemlig de to kvinder, Mette og Julie, der skal date og vælge mellem 16 forskellige mænd.

De 16 mænd består blandt andre af brødrene Kasper og Kristian Stig Henriksen. Kristian er den yngste, kaldes Stig og har været med i et datingreality-program før. Kasper er den ældste, kaldes konservativ og kaster sig ud i en snak om p-piller og donorbørn med Mette. Det går tvivlsomt.

Kasper og hans bror Stig er begge bejlere i ‘Bachelorette’. (Foto: Lotta Lemche/ TV 2)

Så er der Adam, hvis førstefødte søn skal hedde Adonis, Mikkel D. der skal huske solcremen, og Frederik, som elsker paryk og glamrock. Det gør de to kvinder ikke, så nu er Frederik røget ud.

Alexander kan udtale guacamole på spansk og er skuespiller. Siger han. Nikolai har kørekort til en meget lille bil og er komiker. Siger han. Mark har haft øjenkontakt med begge bachelorettes og er derfor sikker på i hvert fald én rose. Siger han.

Mark måtte forlade villaen som den første uden så meget som et rosenblad. Nu siger hverken han eller jeg mere.

En ordentlig rusketur

Eller jo, jeg skal lige sige, at der også er Mikkel M. Han er ikke komiker eller spansktalende, men fra Aalborg og har en løs lyseblå t-shirt med dyb v-udskæring på og straffes for at bejle til den ene kvinde og skrive et kærestebrev til den anden. Det. Må. Han. Bare. Ikke. Denne gang har kvinderne magten, og det er dem, der skal multi-date, så han er også røget ud.

Og det er da kun klædeligt, at TV 2 har sat kvinderne i førersædet. For den tidligere ’tusind-og-en-nats-harem’-stemning, hvor mænd dyrker flerkoneri, trængte til en ordentlig rusketur.

Kvinden som den passive prinsesse, der stikker sig på en søvndyssende ten, spiser af et halvdårligt æble og besvimer, eller som afventende sidder i en gymnastiksal, indtil en dreng fra parallelklassen byder hende op til lanciers, er en klassisk og trættende fremstilling. Så der ruskes. Og ikke kun i programmet, i kønsbalancen og i fremstillingen af kvindens evne til at holde sig vågen eller byde op til dans. Også i det klassiske mandebillede.

‘Bachelorette’. (Foto: Lotta Lemche/ TV 2)

Når de lancier-ventende mænd ikke træner eller dater, leger de med perler, bager gateau marcel, går med gamacher, skriver følsomme sange, dyrker gruppe-meditation, har salatslynger, er kollektivt bange for køer og tyndslider ordet ’kærlighedssprog’. De hygger sig med hinanden, er tolerante, åbne, ærlige, kærlige og fysisk tætte i poolen. Den eftertragtede Boris kysser nemlig »også piger og mænd«.

Også?

Jeg er ikke helt sikker på, hvem eller hvad han ellers kysser, men de flydende læber er et befriende opgør med en homofobisk anti-kramme mandekultur. Det er faktisk helt rørende at se et kommercielt bud på et ’nyt’ portræt af manden og det fællesskab, han kan tage del i – altså inden for programmets ret snævre heteronormative ramme, men den snak tager vi en anden dag.

Mere dansk buffet end Brad Pitt

Den mexicanske villa har fået en flok feriebørn, som dyrker både kys, kettle bells og kageforme, og TV 2 synes at have fanget, at der naturligvis findes andre (tiltrækkende) herretyper end den følelsesmæssige utilnærmelige sportsvognskørende Action Man.

Men har de to bachelorettes?

Måske ikke. De tog til Mexico og forventede at møde og spise Brad Pitt, men måtte ’nøjes’ med en »dansk buffet«.

Sådan har de skuffede kvindelige hovedpersoner selv beskrevet udvalget af de 16 mænd efter deres hjemkomst, og jeg mistænker, at det blandt andet handler om, at de hellere ville have haft Action Man og sportsvogn end perler og salatslynger.

‘Bachelorette’. (Foto: Lotta Lemche/ TV 2)

Betyder det så, at de to kvinder sidder fast i gamle kønsmønstre?

Ikke nødvendigvis, men den ellers initiativrige Mette vil overordnet set gerne have, at det er manden, der skal læne sig ind for et kys, og hun er ret interesseret i en, primært fordi hun synes, han ligner Superman. Den velartikulerede Julie fnyser, når hun hører om de talrige bromance-kys i villaen og siger følgende med smil i stemmen om den nyankommne og selvsikre Morten: »Han virker ret mandet i forhold til nogle af de andre fyre«.

Meget tyder altså på, at det er en særlig version af mandighed og maskulinitet, der gør herrerne i villaen attraktive. Julies bemærkning er desuden med til at opstille en ’rigtig’ og en ’forkert’ måde at være mand på og fastholder en forestilling om, at mærkatet ’mand’ er noget, man skal gøre sig fortjent til og tildeles af andre – som var det en langstilket rose.

Det betyder ikke, at der er noget galt med at ligne Superman eller Brad Pitt eller at ville have sex med den ene, den anden eller begge i en sportsvogn – det vil jeg da også gerne. Der burde netop ikke være en rigtig, forkert eller for kort måde at være mand på, og ingen burde tage patent på begreber som maskulinitet eller mandighed.

Kvindens rolle

Det har produktionen bare glemt at skrive i deres introbrev til kvinderne. Jeg tror også, at de har glemt at indvie dem i deres nye ’vi-hylder-den-nuancerede-mand’-sti. Eller har de for det gode fjernsyns skyld castet kvinder, der vil have mænd i slidte Levis’, til at date mænd i gamacher?

Eller også er der ingen ondsindede intentioner, men måske er mødet mellem de to bachelorrets og de mandlige bejlere blot et bevis på, at hverken trylleslag eller velmenende politisk korrekte tiltag kan ændre vores attraktionsretning?

‘Bachelorette’. (Foto: TV 2)

Måske er det også at bevis på, at kampen om ligestilling i et heteroromantisk forhold er svær? Og måske at (nogle) kvinder kan glemme, at den igangværende udvikling og udvidelse af stereotypiske begrænsende køns- og identitetsrammer også burde have et frisættende potentiale for manden?

Ja undskyld, Mette og Julie, nu sættes det på en meget spids spids, I er slet ikke så slemme. I er bare gode eksempler på, at vi også bliver nødt til at betragte kvindens rolle – og hendes sprog og female gaze – i maskulinitetsdebatten og kønsrolleproblematikken.

Her behøver hun nemlig heller ikke at være en passiv æblespisende prinsesse, men kan sagtens være en central roseuddelende aktør.

Køns- og ligestillingskampen er alles kamp. Også sydvest for Portugal – og også når det er med omvendt fortegn.

’Bachelorette’ kan ses på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af