Slutningen af august betyder vanen tro tid til den store årlige kortfilmfestival, Odense International Film Festival.
Festivalen hylder både de nye og mere etablerede talenter som et mekka for film i det korte format, og væsentligheden har fået et nyk op de seneste år, hvor en hovedpris på festivalen fører til, at man er automatisk kvalificeret til at deltage i opløbet om en Oscar-nominering i kortfilmkategorierne.
Vi er dykket dybt i programmet og udpeger her 10 af de mest interessante film, der utvivlsomt er værd at søge ud, hvis man kommer forbi Odense i den kommende uge.
Og er man ikke i nærheden af Fyn, kan man såmænd også se med på festivalens streamingservice, der kan findes her.
‘The Day I Died’
Alexander Rahnami Mannstaedt lever med døden meget tæt på sig.
Da hans hjertefejl bliver værre, og en operation bliver nødvendig, vender han kameraet mod sig selv. Det er blevet til filmen ’The Day I Died.’
I den ærlige og til tider surrealistiske dokumentar behandler han sin egen dødsangst. Hvad hvis han dør af operationen? Og endnu sværere: Hvad skal han gøre med sit liv, hvis han overlever?
’Murderabilia’
Franske Nora Mandray tager i ’Murderabilia’ den populære true crime-genre under kritisk lys og undersøger bagsiden af vores tilsyneladende uendelige appetit for blod og vold.
Dokumentaren følger Carli, der var offer for det vidt omtalte biograf-masseskyderi til en visning af ’The Dark Knight Rises’ i USA i 2012. Svært økonomisk presset ser hun en udvej af sine problemer hos true crime-interesserede internetbrugere ved at sælge de patroner, hun blev ramt af.
‘Of Kisses and Capes’
Teenagerne Finn og Issi er kærester og vil gerne have sex. Men som personer med handicap er der både fysiske og mentale udfordringer, der skal kommunikeres og overvindes.
Tysk/spanske instruktør Elena Weiss har ikke selv et fysisk handicap, men sætter i ’Of Kisses and Capes’ fokus på et tabubelagt emne og bryder en ofte barnagtig fremstilling af personer med handicap.
‘When Mountains Cry’
Højgravide Mina og hendes kæreste Daniel er på ferie i Montenegro for at komme væk fra det hele. Men under overfladen lurer der en uro, og da Mina tager op på et bjerg alene, ser hun pludselig deres forhold i et nyt lys.
’When Mountains Cry’ er Lena Milovics afgangsfilm fra filmskolen Super16, der benytter elementer af folk horror i et smukt bjerglandskab til at skildre et usundt forhold, som Soundvenues anmelder gav fem stjerner.
‘Let Them Eat Cake’
Mens kapitalisme forværrer livet for millioner af mennesker kloden rundt, kan vi i det mindste trøste os selv med, at milliardærer er sjove at gøre grin med.
Mathias Rodrigues Bjerre tager kapitalistkongen over dem alle, Jeff Bezos, under kærlig behandling i sin syrede kapitalismekritik ’Let Them Eat Cake’. I den animerede kortfilm ejer Bezos et bageri og vil gøre alt for få flere kunder i butikken – selv hvis det indebærer at bage sine medarbejdere med i kagedejen.
‘Ice Merchants’
’Ice Merchants’ var ved årets Oscaruddeling nomineret i kategorien ’Bedste animerede kortfilm’ og skildrer med en karakteristisk blyantsstreg et far/søn-forhold og den sorg, de undgår at konfrontere.
Den portugisiske instruktør João Gonzalez vandt også kritikerprisen på sidste års Cannes-festival for kortfilmen.
’Mano’
Instruktør Toke Madsen beviser med sin afgangsfilm fra The Animation Workshop, at animationsfilm ikke behøver at være nuttede.
’Mano’ skildrer to brødre, der bor sammen i en lejlighed med deres mor, der ikke kan tage sig af dem. Soundvenue anmeldte i vinters ’Mano’ til fem stjerner og roste den for at være »rørende på en besynderligt opløftende og barsk måde«.
’Salmon’
’Salmon’ er et intenst restaurantdrama, der med sin anspændte stemning trækker paralleller til den populære FX-serie ’The Bear’.
En presset kok på en eksklusiv Michelin-restaurant kommer til at begå en fejl ved en bestilling med laks. Stedet får fint besøg, og en almindelig aften eskalerer til kaos i denne kortfilm, der er shortlistet til bedste kortfilm ved Robert Prisen.
Instruktør Mattis Heurlin er under uddannelse på filmskolen Super8.
’Between Borders’
Siden Ruslands invasion af Ukraine i 2022 har konfrontationen med krigens rædsler sjældent manifesteret andet end apatisk hjælpeløshed hos den gennemsnitlige dansker.
I dokumentaren ’Between Borders’ møder instruktør Josephine Bellaiche en gruppe buschauffører, der har taget sagen i egen hånd og kørt til den ukrainske grænse for at hjælpe til med nødhjælp og transport.
‘An example’
Når Selma Sunniva ikke laver anmelderrost musik under navnet Selma Judith, er hun ved at uddanne sig som filminstruktør på filmskolen Super16. Og her har hun nu lavet en hyperaktuel film, der er shortlistet en Robert for bedste kortfilm.
I ’An example’ møder vi Emma, der arbejder på den lukkede afdeling på et psykiatrisk hospital. Vagten er presset, der er for få hænder til for mange opgaver, og som intensiteten stiger, udvikler Emmas arbejdsdag sig til en ren gyser.
På rollelisten findes blandt andet Benedikte Hansen som Emma og altid forrygende Frederikke Dahl Hansen.
Odense International Film Festival finder sted fra 28. august til 3. september.