’Depp v. Heard’: De forkerte får taletid på ny i Netflix-dokumentar om kendisretssagen over dem alle
Alles øjne var rettet mod Hollywood-skuespillerne Johnny Depp og Amber Heard, da deres fælles retssag blev livestreamet til hele verden sidste forår.
Nu hænges eksparrets beskidte vasketøj igen ud til offentligt skue i Netflix’ nye dokumentarserie ’Depp v. Heard’. Denne gang med kommentarspor fra Amber Heard-hadende YouTube-stjerner.
11. april 2022 lød startskuddet til en af de mest omdiskuterede retssager i nyere tid, da Johnny Depp og Amber Heard gik i retten på baggrund af en æreskrænkelsessag fra 2019. Depp sagsøgte Heard for 50 millioner dollars, hvorefter Heard anlagde et kontrasøgsmål på 100 millioner.
Sagen kunne umiddelbart virke som et privatanliggende mellem de to hovedpersoner, men ikke desto mindre blev hele molevitten altså filmet, og hjemme i stuerne kunne man i seks uger i streg følge med i tv-transmissionen af deres vidneudsagn, som var det et realityprogram.
Og pludselig var det ikke kun inkarnerede Hollywood-fans, der havde en holdning til sagens udfald. Alle og enhver havde noget at sige om ’Depp vs. Heard’, og de sociale medier flød over med livetweets, tiktoks, lægmandspsykoanalyser og memes, da retssagen hurtigt kom til at repræsentere meget mere end blot Depp og Heards ægteskabelige kvaler.
Den blev til et spørgsmål om kulturkamp, MeToo og cancel culture.
Mindre end halvandet år efter alt dette løb af stablen, står instruktør Emma Cooper klar med en tredelt dokumentarserie om sagen. Eller dokumentar er måske så meget sagt. Serien er snarere en tidskapsel. Et patchworktæppe af udsagn fra retssalen vævet sammen med filmklip, TikTok-memes, YouTube-videoer og nyhedsudklip.
Dokumentarserien er mest af alt et bevis på, hvordan samfundsprocesser og populærkultur hænger uløseligt sammen. Allerede i løbet af seriens første minut vises et klip af Depp i rollen som Jack Sparrow efterfulgt af Heard i rollen som … Blanca Vasquez fra ’Machete Kills’? Allerede her forstår vi: Heard havde ikke en chance.
Retssalen er nemlig en popularitetskonkurrence. For som serien selv påpeger, handler retsprocesser ikke om sandheden, men om at vinde juryens gunst. Man kunne derfor spørge sig selv: Vandt Johnny Depp, fordi han har ret, eller fordi han er Johnny Depp?
Det er et interessant spørgsmål, som desværre er umuligt at svare på. Også for Emma Cooper, der bestræber sig på at være upartisk i sin udlægning af retssagen.
Umiddelbart kan det synes som et klædeligt valg at lade dokumentaren være en objektiv gennemgang af retsforløbet og på den måde kunne adskille sig fra den bebrejdende og mudderkastende retorik, der ellers omgiver sagen. Men det lykkes aldrig rigtigt helt.
I stedet kaster dokumentaren en hel masse aggressive analyser og holdninger fra diverse (primært pro-Depp) youtubere efter seeren, og selvom serien tager afstand til den type af SoMe-content, så giver den alligevel en hel masse skærmtid til netop disse mennesker. Det er unødvendigt og hårdt at se på.
Derudover resulterer den ’upartiske’ vinkel i, at vi mangler et pay-off. Eller i hvert fald en slags konklusion. Langt de fleste af os har allerede set vidneudsagnene og de usmagelige memes, og vi har for længst forstået, at de sociale medier kan være forfærdelige og bruges til at sprede misinformation – vi ser det hver dag.
Men hvad skal vi tage med os fra denne vanvittige kulturbegivenhed? Vi ved det stadig ikke.
Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at Johnny Depp og Amber Heards helt egne scener fra et ægteskab nu ligger på Netflix. Og man sidder tilbage med præcis samme konklusion, som første gang retssagen løb over skærmen:
Den skulle nok aldrig have været offentlig.
Kort sagt:
’Depp v. Heard’ er et recap af en af nyere tids største retssager, og den viser os, hvordan populærkultur, popularitet og sociale medier har infiltreret alt – også vores retssystemer. Men den fortæller os intet, som vi ikke vidste i forvejen.