Dristig dansk film vinder stor nordisk pris

Dristig dansk film vinder stor nordisk pris
Sara Fanta Traore, Anna Neye og Jesper Groth i 'Viften'. (Foto: Meta Film)

‘Viften’ er et unikum i dansk film.

Anna Neye og Frederikke Aspöcks film prikker hul på den ømtålelige danske slavefortid i 1800-tallets Dansk Vestindien og drister sig til at gøre det i en form, der trækker på en barok satirisk humor uden at miste blikket for de brutaliteter, den sorte befolkning blev udsat for.

Nu har ‘Viften’ hjemtaget den største nordiske filmpris, Nordisk Råds Filmpris. Hvert år indstiller nationale juryer en film fra deres hjemlande, og i år var også ‘Boblen’ (Finland), ‘The Edge of Shadows’ (Grønland), ‘Driving Mum’ (Island), ‘Krigssejleren’ (Norge) og ‘Modstanderen’ (Sverige) nomineret.

Men i sidste ende pegede juryen altså på den danske film om veninderne Petrine og Anna, der i 1848 er i huset hos den danske generalguvernør Peter von Scholten. De er begge sorte, men hvor Anna er frue i huset er Petrine slavegjort, og da hun ønsker at købe sig fri, begynder et oprør at ulme i hele hierarkiet.

Det er anden gang på tre år, at en dansk film hjemtager prisen. Forrige år vandt Jonas Poher Rasmussens ‘Flugt’.

Med prisen følger en sum på 300.000 kroner, der deles mellem instruktør, manuskriptforfatter og producent.

I juryens begrundelse lød det:

»Det er sjældent at se en film, som er så selvsikkert og grundigt gennemtænkt ned til den mindste detalje, og som hele vejen igennem er båret frem af en ekstraordinært klar vision fra filmskabernes side. De giver os en smuk, sød og farverig oplevelse, som også indeholder bitter gift og behersket vrede. Filmen er kompleks og provokerende, og filmskaberne snubler ikke en eneste gang i fortællingen om en grim periode i historien«.

Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen sidder i den nationale jury, der indstillede ‘Viften’ som Danmarks nominering.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af