’King on Screen’: Prominente filmfolk hylder Stephen King i flad ny dokumentar

’King on Screen’: Prominente filmfolk hylder Stephen King i flad ny dokumentar
'King on Screen'. (Foto: Yellow Veil Pictures)

Han har beriget og skræmt millioner af mennesker over hele verden. Han har fucket med vores sinds inderste mørke. Og han har brugt fortidens hændelser til knivskarpt at skildre nutiden.

Han er blandt de mest filmatiserede forfattere nogensinde, og med mere end 400 millioner solgte bøger inden for krimi, gys, horror, drama og thriller har han sat et enormt aftryk på hele den vestlige populærkultur.

Som kæmpe fan af Stephen King er alle disse skudsmål som taget ud af munden på mig selv. Men i den nye dokumentar ’King on Screen’, der kan ses på CMore, kommer rosen fra prominente filmfolk som Frank Darabont, Mick Garris, Rob Reiner, Mike Flanagan og Mikael Håfström.

‘King on Screen’. (Foto: Yellow Veil Pictures)

Alle har det til fælles, at de har stået bag nogle af de mest elskede og ikoniske adaptioner af Kings mange bøger. De deler gladeligt ud af deres mange anekdoter, erfaringer og ikke mindst personlige meninger om, hvad der gør King til noget helt unikt.

Og selvom dokumentaren aldrig bliver rigtigt spændende eller fortæller noget, man ikke vidste i forvejen, hvis man bare har et lille kendskab til Stephen King, er det interessant at høre, hvor stor indflydelse han har haft på de folk, der kaster sig ud i at overføre hans skrivestil til et visuelt medie.

Til de mange derude, der kun har set filmatiseringerne og stadig har til gode at læse en King-bog, kan dokumentaren bruges som en inspiration til, hvor man skal starte, hvis man vil udforske en af de største nulevende forfattere.

‘King on Screen’. (Foto: Yellow Veil Pictures)

Og er man fan, er det bare lækkert at høre ens idol blive hyldet af de mange prominente personligheder og lytte til deres nørdede anekdoter. Blandt andet fra Mick Garris, der har stået bag titler som ’The Stand’ og Kings egen version af ’The Shining’ fra 1997. Han fortæller med stor indlevelse, hvorfor han mener, at Stephen King ikke brød sig om Kubricks version af sin meget personlige roman.

Ifølge Garris er ’The Shining’ en rørende historie om alkoholisme og en far, der begår vold mod sin søn og i forsøget på at få styr på sit liv flygter fra de omstændigheder, der forårsager de mange problemer. Disse personlige elementer udebliver ifølge Garris (og andre af dokumentarens medvirkende) i Kubricks version. Kings emotionelle skrivestil matcher ganske enkelt ikke Kubricks visuelle og filosofiske stil, lyder det fra de medvirkende.

Selvom alt det efterhånden er en kendt sag, ville det have gjort oplevelsen af dokumentaren noget stærkere, hvis vi havde hørt det fra hovedpersonen selv. Desværre er der ikke et eneste interview med King og de gange, han optræder i filmen, er det via behind the scenes-uddrag fra diverse filmatiseringer. Det er drønærgerligt.

‘King on Screen’. (Foto: Yellow Veil Pictures)

Til gengæld hyldes King som en profet, der har formået at se ind i fremtiden. Blandt andet med sit hovedværk ’The Stand’, der som bekendt handler om livet på jorden, efter en virus har udslettet 95 procent af befolkningen.

Om tilblivelsen af HBO-serien fra 2020 fortæller skaberen Josh Boone, at det føltes som at holde et holde et spejl op for samfundet. Både på grund af verdens tilstand i forbindelse med covid-19, og fordi fortællingens skurk, Randall Flag, kan ses som en personificering af USA’s tidligere præsident Donald Trump, der, ifølge Boone, repræsenterer den værste del af USA’s befolkning som populistisk leder i en kriseramt verden.

Den slags specifikke betragtninger er med til at give ’King on Screen’ en smule substans, der ellers mangler. I det store hele er det bare en hyldest til mesterens mange værker.


Kort sagt:

Er man fan, er der ikke meget nyt at hente i denne lidt flade dokumentar om en de største nulevende forfattere. Har man derimod ikke det store kenskab til Stephen King, er det en fin øjenåbner for, hvad der gemmer sig i hans imponerende univers.

’King on Screen’. Dokumentar. Instruktion: Daphné Baiwir Medvirkende: Frank Darabont, Mikael Håfström, Mike Flanagan, Amy Irving, Jeffrey DeMunn, Mick Garris, James Caan Spilletid: 100 minutter Premiere: Kan ses på CMore
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af