’Apollo Thirteen: Survival’: Nervepirrende rumdokumentar sætter nylig danskerlanding i relief

’Apollo Thirteen: Survival’: Nervepirrende rumdokumentar sætter nylig danskerlanding i relief
'Apollo Thirteen: Survival'. (Foto: CPH:DOX)

CPH:DOX. Det er over et halvt århundrede siden, tre amerikanske astronauter mirakuløst vendte tilbage til Jorden med livet i behold efter at have været en tur rundt om månen i et ulykkesramt rumskib. Men den aktuelle timing for den danske premiere på den nye genfortælling af den berømte Apollo 13-færd er ikke værst.

For blot en uges tid siden fik vor egen Andreas Mogensen fast grund under fødderne efter seks måneder i kredsløb, og når man ser ’Apollo Thirteen: Survival’, bliver man mindet om, hvor kompliceret og fragil en operation sådan en hjemkomst alt andet lige er.

Mogensens odds var dog nok på forhånd spået bedre end kaptajn Jim Lovell og hans to besætningsmedlemmer John Swigert og Fred Haise i april 1970. For Lowells hustru Marilyn fortæller, at chancerne for hjemkomst efter månefærden blev vurderet til 50 procent. Og efter kort tid blev de som bekendt kraftigt forringet.

Historien er velkendt, men britiske Peter Middleton genopliver den med unik adgang til NASA’s arkiver i den CPH:DOX-aktuelle film, så vi kommer så tæt på, som vi overhovedet kan komme både i forberedelserne og under den nødsituation, der starter med Swigerts udødelige ord: »Houston, we have a problem«.

Eller … det er faktisk ikke helt korrekt. For som man ved selvhørelse vil opdage i filmen, siger Swigert rent faktisk »we’ve had a problem here«. Men det var ikke helt dramatisk nok for Ron Howards Oscar-nominerede Hollywood-film ’Apollo 13’ fra 1995, der med Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton og Ed Harris i hovedrollerne sandsynligvis er manges primære indgangsvinkel til historien i dag.

Krisen starter, da motor nummer 5 sætter ud tidligt under rumfærden. Og ikke længe efter går de røde lamper i fuld bling, mens brændstof siver ud af skibet, og en eksplosion rammer, mens astronauterne kun er nået totredjedele af vejen til månen. »This vehicle is dying«, lyder det foruroligende fra kaptajn Lovell.

De virkelige optagelser besynger handlekraften og mandsmodet både på rumskibet, hvor astronauterne under den lange færd hjem både sulter og fryser, og i kontrolrummet, hvor kloge hoveder regner sig frem til en måde at få dem sikkert mod Stillehavet. Planen involverer, at de tre mænd skal tilbringe 90 timer i et modul lavet til to mennesker.

Imens fortæller astronauternes hustruer og børn om, hvordan det var at vente derhjemme med fjernsynet som primær kilde til information. Inden da er der perspektivklip til både den dystre samtidige amerikanske historie (Vietnam, Watergate, mordet på Martin Luther King), der gjorde rumkapløbet vigtig for nationens håb og sammenhold, og Marilyn fortæller, at hun ikke anede, at hun giftede sig med en kommende astronaut, da hun fandt sammen med den flyglade Jim.

En kuriøs detalje er, hvordan ulykkesnummeret 13 fyldte meget i samtalen op til afrejse. De skulle lette klokken 13.13 og lande på Månen 13. april. Selv affejede astronauterne overtroen med et grin, som siden skulle stivne.

Men fortællingens raison d’etre er og bliver den virkelighedsnære, nervepirrende udrulning af katastrofen og overlevelsesmissionen. Med det fantastiske materiale og den elegante klipning er det på mange måder som at være der selv.

Og dog spøgte Ron Howards gamle film alligevel i mine tanker undervejs. For ud fra alle konventionelle tanker om det autentiske, er det klart, at den nye dokumentarfilm vil blive fremhævet på bekostning af Tom Hanks, følelsesladede violiner og store Hollywood-taler. I den nye film er det jo virkeligheden, vi ser.

Men samtidig har dokumentarfilmen svært ved at formulere det indre kaos, der må have udspillet sig hos både astronauterne og de ansvarlige på jorden i Houston. Det hele virker så relativt roligt, og man får aldrig følelsen af panik eller desperation. Det menneskelige drama stod stærkere i Tom Hanks-versionen, og måske var der her en sandhed, som dokumentaren har svært ved at indfange?

Måske supplerer de to film bare hinanden godt. ’Apollo 13: Survival’ er i hvert fald kræs for alle, der er bare en smule fascineret af menneskets jagt efter at betvinge verdensrummet.


Kort sagt:
Med udsøgt og unikt arkivmateriale fra katastrofen og den store redningsmission af Apollo 13-rumskibet i 1970 er ’Apollo Thirteen: Survival’ en nervepirrende lækkerbisken for rumnørder. Helt erstatte Hollywood-versionen med Tom Hanks kan den dog ikke.

'Apollo Thirteen: Survival'. Dokumentarfilm. Instruktion: Peter Middleton. Spilletid: 97 min. Premiere: Kan ses 23. marts på CPH:DOX.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af