’Grand Theft Hamlet’: Fantaster sætter Hamlet op i ’Grand Theft Auto’ – og unik dokumentar viser forsøget

’Grand Theft Hamlet’: Fantaster sætter Hamlet op i ’Grand Theft Auto’ – og unik dokumentar viser forsøget
'Grand Theft Hamlet'. (Foto: CPH:DOX)

CPH:DOX: Teatertruppens sikkerhedsvagt ankommer i et kampfly til stranden, hvor Shakespeares ’Hamlet’ om lidt vil tage sin begyndelse.

Krudt og kugler flyver om ørene på skuespillere og publikum, der er samlet i ’Grand Theft Auto V Online’ for at overvære den første produktion af den engelske mesters værker inde i et computerspil.

Mens vagten holder det notoriske kaos i spillets version af Los Angeles, Los Santos, i ave, bedes publikum bevæge hver deres avatar om bord på en speedbåd, der sejler dem ud til den danske Prins Hamlet og første scene i stykket, der tager dem (der overlever) med på en digital teateroplevelse, der fører dem fra havet til himlen oven på en zeppeliner.

Øjeblikket, hvor forsøget på at gennemføre stykket starter, er både magisk og neglebidende i dokumentaren ’Grand Theft Hamlet’, der handler om det besværlige forsøg på at afvikle den animerede live-opførelse, og som lige så udelukkende foregår in game og er lige så unik som selve opsætningen.

Under corona-nedlukningerne i England har de to skuespillere Sam Crane og Mark Oosterveen ikke mulighed for at arbejde – og knapt nok at gå udenfor – og mødes i stedet i spillet, hvor de finder en scene og får idéen til at sætte et Shakespeare stykke op i Los Santos.

Det indebærer dog en del udfordringer, og lige til det sidste er det ikke til at vide, om projektet overhovedet kan lade sig gøre.

Crane instruerer sammen med sin partner Pinny Grylls dokumentaren, der går bag om stykket fra idé gennem casting og prøveforestillinger til den store dag, hvor slaget skal stå.

‘Grand Theft Hamlet’. (Foto: CPH:DOX)

Sammen opdager de tre, at GTA-spillere kan bevæge deres figurer i spillet, mens de læser Shakespeare i deres hjemmemikrofoner og skabe et effektfuldt dukketeater, midt i det teater GTA er med sine NPCer, der i dokumentarens filmsprog er utroligt tragiske og ensomme skæbner, der spejler de frustrerede skuespillere.

Men Crane og Oosterveen formår at kanalisere deres følelser ind i deres passion.

De har en så uimodståelig glæde ved at spille for publikum, at hvis bare én enkelt person i tavshed lytter til en monolog, giver det dem et helt euforisk sus.

I lang tid prøver de at rekruttere medspillere ved simpelthen at recitere Shakespeare foran dem i spillet – mens de tigger og beder om ikke at blive dræbt.

Den iver efter at dele er utroligt rørende, og i corona-krisens ensomhed er deres søgen efter kontakt både relaterbar og hjertevarm.

Men der er ingen penge i projektet, og følelsen af ligegyldighed de både døjer med i det uendelige voldsorgie, der er GTA V Online, og fra den virkelige verden, driver dem til at overveje projektets fremtid i skæret af Hamlets kendte »At være eller ikke at være«-monolog.

Er det bedre at modstå livets lidelse og modgang end at give op og lade det hele falde fra hinanden?

Utroligt nok lykkes de med at få samlet en trup af spillere, der strækker sig fra ret tilfældige gamere til rigtige stemmeskuespillere som Jen Cohn fra spillet ’Overwatch’.

Deres dedikation til det vanvittige projekt knytter dem sammen i et rørende online-fællesskab af pacifister midt i spillets kaos, og deres præstationer hiver kunsten at lave stemmeskuespil frem i lyset.

Jeg tror ikke, de har sømmet deres egen ligkiste med projektet, der måske kunne give producere dårlige A.I.-ideer. Snarere har de understreget deres egen vigtighed.

89 minutter er lang tid som passiv seer at eksistere inde i et computerspil, hvor hovedpersonerne hele tiden løber hovedet mod den samme mur.

Jeg vil lade det være en overraskelse, hvor langt projektet kommer – men understrege den fantastiske viljekraft, der driver den her komplet særegne film.


Kort sagt:
Fantastisk viljekræft skubber det unikke projekt om at iscenesætte ’Hamlet’ inde i ’Grand Theft V Online’ fremad, på trods af konstant modstand og tvivl om det overhovedet giver mening at gøre.

’Grand Theft Hamlet’. Dokumentarfilm. Instruktion: Sam Crane og Pinny Grylls. Medvirkende: Sam Crane, Jen Cohn, Mark Oosterveen og Gareth Turkington. Spilletid: 89 minutter. Premiere: 17. marts på CPH:DOX.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af