’En del af dig’: Svensk ungdomsfilm på Netflix rammer hårdere, end du forventer

’En del af dig’: Svensk ungdomsfilm på Netflix rammer hårdere, end du forventer
Zara Larsson i 'En del af dig' (Foto: Netflix)

De to søstre Julia og Agnes er ligesom spejlinger i Tivolis hurlumhejhus:

Julia (spillet af superstjernen Zara Larsson) er festens midtpunkt, udadvendt, klar på ballade og med et humør, der svinger i alle retninger. Agnes (Felicia Maxime fra ’Young Royals’) er lavmælt og tilbageholden. Hun vil gerne være med i deres gymnasiums teaterstykke, men tøver med at træde op på scenen. Mens Julia sidder omgivet af venner og sin kæreste Noel, står Agnes og betragter dem på afstand.

Men det ligger næsten i titlen på dette svenske ungdomsdrama, ’En del af dig’: Det kan være farligt at fortabe sig i et spejlbillede, stirre sig blind på dets forvrængning af virkeligheden og måske glemme, hvor man selv slutter, og den anden begynder.

‘En del af dig’ (Foto: Netflix)

Dagen inden Agnes’ 17-års fødselsdag driller Julia hende kærligt med, at hun ikke vil fejres, og foreslår, at hun ønsker sig en dyr middag. Men stemningen vender, som den kun kan vende i et teenagehus: Deres mor vil ikke lade Julia tage til fest, og skænderiet tager til hen over aftensmadsbordet i en scene, der virkelig fint illustrerer, at ’En del af dig’ rammer plet med at vise, hvor intenst alting føles i den alder.

Men Julia får lov til at tage til fest – hvis hun får Agnes med. Så Agnes låner én af hendes toppe og tager til fest med sin søster, der kort efter ankomsten står på bordet og synger karaoke. Festens midtpunkt.

Men hendes humør flipper, og da de skal til at køre hjem, er Julia pludselig væk i Noels bil. Aftenen ender i venteværelset på hospitalet med Noel, Agnes og hendes mor.

‘En del af dig’ (Foto: Netflix)

Agnes’ reaktion på ulykken er at lade, som om intet er sket. Hun finder noget af Julias tøj, og først ligner det, at det er en reaktion på, at hun savner sin søster. Men med tiden bliver hun mere og mere tilpas med, at hun kan træde i Julias sted.

Man kan i begyndelsen af ’En del af dig’ komme til at tænke, at det ’bare’ er en film om jalousi og usikkerhed i teenageårene med et dramatisk twist – et vigtigt tema, der dog regelmæssigt produceres mere eller mindre vellykkede versioner af.

Men ’En del af dig’ rammer meget hårdere end normalt, og ikke bare på grund af alvoren i det, der sker. Når Agnes cykler ind i den mørke svenske skov med Noel, der egentlig var Julias kæreste, kom jeg til at tænke på den svenske instruktør Ingmar Bergman og hans motiver i for eksempel ’Persona’ om at være spaltet mellem flere forskellige versioner af sig selv.

Men her er det oversat til de sårbare og formative teenageår, hvor man eksperimenterer med forskellige personligheder.

‘En del af dig’ (Foto: Netflix)

Undervejs blev jeg næsten i tvivl, om Zara Larsson var kommet tilbage for at spille sin søster. Det vidner om, hvor overbevisende Felicia Maxime spiller, og hvor flydende hendes forvandling til sin udadvendte og vilde søster er. I filmens første scene øver Agnes sin audition til skolens teater over for Julia. Hvis hun er så god til at spille skuespil, så kan hun vel også spille sin søster?

Så simpelt er det selvfølgelig ikke, og det er meget rørende at se Agnes finde ud af alt det, der adskiller de to. Med mange fine små øjeblikke, som når Agnes drikker sig fuld i Julias gemte papvin og smører hendes makeup på sine øjenlåg, er ’En del af dig’ en troværdig og følsom fortælling om sorg og om at være utilpas i den, man er, i de sårbare og formative teenageår.


Kort sagt:
’En del af dig’ er en næsten thriller-agtig fortælling om at finde sin identitet i teenageårene.

’En del af dig’. Spillefilm. Instruktion: Sigge Eklund Medvirkende: Felicia Maxime, Zara Larsson, Edvin Ryding, Ida Engvoll Spilletid: 100 minutter Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af