- Fem film, der bør blive din nye juletradition (og som hverken er ‘Love Actually’ eller ‘Home Alone’)
- Javier Bardem overtager psykopatrolle fra Robert De Niro i ny serieudgave af thrillerklassiker
- Weekendens tre streamingtips: Lad dig ikke snyde af den kedelige titel på den mest spændende Netflix-serie længe
‘Chimp Crazy’: Manden bag ‘Tiger King’ har fundet endnu en fuldkommen vanvittig dyrehistorie
'Chimp Crazy'. (Foto: Max)
I 2020 blev verden ramt af fænomenet Joe Exotic, da Netflix havde premiere på hitserien ‘Tiger King’.
Med undertitlen ‘Murder, Mayhem & Madness’ var ‘Tiger King’ på alle måder et freakshow, hvor de medvirkende opførte sig så vanvittigt, at man næsten ikke kunne tro, det var sandt.
Nu er manden bag serien, instruktør og naturaktivist Eric Goode, klar med endnu en dokumentarserie. Med titlen ‘Chimp Crazy’ er der igen lagt op til en utrolig fortælling fra de amerikanske dyreelskeres verden.
»Abekærlighed er totalt anderledes end den kærlighed, man har til et barn. Når det er et barn, er det naturligt, fordi man har født det. Når man adopterer en abe, er båndet meget dybere«.
Med de ord indleder Pam serien, mens kameraet panorerer og viser en hylde fyldt med dukker og bamser, der forestiller aber. Pludselig dukker en sød lille levende abe op i billedet.
Pam bor i byen Sarasota i Florida sammen med sin mand. Parret deler kærligheden til de fascinerende og – i deres øjne – menneskeagtige dyr. Kort tid efter fødslen af deres (menneske)datter Dallas får parret en chimpanseunge, der er født for tidligt og derfor er underernæret.
Som den dyreelsker Pam er, ser hun sig nødsaget til at redde ungen. En nobel handling, vil de fleste nok sige. Mere speget bliver det, når det viser sig, at hun ammer chimpansen. Nu hun alligevel er i gang med sin datter …
Historien om Pam ville i sig selv være rigeligt til en vild dokumentar fra virkelighedens overdrev. Men det stopper langt fra her.
I byen Festus, der ligger i Missouri, kan man handle mere eller mindre frit med dyr på et nærmest ureguleret marked. Her ligger Missouri Primate Foundation, der er ejet af Connie Casey. Stedet huser adskillige chimpanser, som Casey opdrætter og efterfølgende tjener mange penge på at sælge videre til alle, der er interesseret i at eje et eksemplar.
Goode har forsøgt at få et interview med Casey, men som han selv siger, er det svært set i lyset af, hvordan Joe Exotic blev fremstillet i hans seneste projekt. Han hyrer derfor Dwayne Cunningham som proxy-instruktør, der skal gå undercover og opsøge Casey for at dokumentere dyrenes omgivelser og tilstand. Her introduceres vi for Tonia Haddix, der arbejder og er talsperson for Casey.
Man skal være hverken dyreelsker eller -ekspert for at se, at dyrene har det forfærdeligt. Flere af chimpanserne opfører sig vanvittigt ved at gå i ring eller med høj fart springe direkte ind i det jerngitter, der holder dem indespærret.
Man kunne tænke, at det må være afstumpede mennesker uden den store kærlighed til dyr, der står bag, men man får en reel fornemmelse af, at Tonia Haddix har en dybfølt kærlighed for chimpanserne og ser dem som sine børn.
Skildringen af den kærlighed er noget af det, der gør ‘Chimp Crazy’ til en både rørende, medrivende og kompleks fortælling, der stikker meget dybere end den dyremishandling, der samtidig unægtelig finder sted.
En anden af Caseys frivillige står i dokumentaren frem og fortæller om, hvordan chimpansen Bo under mystiske omstændigheder dør efter at have overfaldet og næsten bidt næsen af en af de ansatte. Det får hende til at kontakte dyrerettighedsorganisationen PETA, der med det samme går ind i sagen og retsforfølger Casey.
‘Chimp Crazy’ handler om meget andet end chimpanser og glemmer bestemt ikke det sidste ord i titlen, der passer på stort set alle seriens medvirkende. For som det var tilfældet med Joe Exotic, der ville gøre alt for sine tigere, har Haddix det på præcis samme måde med sine chimpanser.
Da det lykkes PETA at redde de indespærrede dyr, viser det sig, at chimpansen Tonka mangler. De sætter derfor alle kræfter ind for at bevise, at Tonia har kidnappet Tonka. Tonia mener derimod, at hun har reddet ham.
Det, der ved første øjekast adskiller ‘Chimp Crazy’ fra ‘Tiger King’, er måden, hovedpersonerne agerer med dyrene. For det er vildt fascinerende at se de medvirkendes private optagelser af, hvordan de opdrager chimpanserne til at kunne bruge toilettet, spise med ske, tage solbriller på og udvise en gengældt kærlighed.
Men glemmer man, at der er tale om vilde dyr, kan det ende fatalt. Hvilket en af Cayses kunder er uhyggelig tæt på at erfare, da chimpansen Travis maltrakterer hendes ven.
‘Chimp Crazy’ strækker sig over flere årtier og byder på både blodig true crime, kærlighed, kidnapning og aparte karakterer. Og Goode har svært ved at holde sammen på den røde tråd med disse mange retninger. De mange spring frem og tilbage i tiden hjælper ikke ligefrem på sagen, og sine steder er det simpelthen for svært at forstå tidslinjen.
Det skaber en rodet, men dog umanerligt crazy dokumentar.
Kort sagt:
Manden bag Netflix-hittet ‘Tiger King’ leverer med ‘Chimp Crazy’ endnu en utrolig fortælling fra den virkelige verden i en rodet og vanvittig, men også rørende og kompleks dokumentarserie.
‘Chimp Crazy’. Dokumentarserie. Instruktion: Eric Goode. Medvirkende: Tonia Haddix Eric Goode, Dwayne Cunnonghams, Conney Cassey. Spilletid: 4 afsnit a 50 minutter Premiere: 19. august på Max