Der er en million public service-kroner til den, der fatter pointen med DR’s nye satiresatsninger

DR skruer op for satiren med tre nye formater, der minder alt for meget om hinanden. Vi fælder dom.
Der er en million public service-kroner til den, der fatter pointen med DR’s nye satiresatsninger
'Den tid på ugen'. (Foto: DR)

Der var ikke ligefrem meget at vælge imellem i forvejen, og da Jonatan Spang i foråret tog pause fra ‘Tæt på sandheden’ gjorde den brede satire på DR mere eller mindre det samme. 

Det har jeg før kritiseret i forbindelse med lanceringen af DR’s ‘Gensyn’, som valgte at fremhæve »det grinede vi meget af dengang« i stedet for at give folk noget nyt. Hvor P3 Satire for nogle år tilbage var en gedigen hitfabrik ud i online-sketches og stortalenter, er få koncepter nu dedikeret udelukkende til komik.

Lidt ud af det blå er der dog her i september landet intet mindre end tre nye satireformater. 

De har alle det til fælles, at de mimer eksisterende DR-koncepter og lader til at være målrettet en gennemsnitsseer, der er gammel nok til at kunne huske, dengang DR-satire var populært nok til, at man kunne lave en dokumentar om det 20 år senere.

To ud af tre har Adnan Al-Adhami i en central funktion. Kun et bringer af uransagelige Team Easy Ons Bobby Olsen tilbage fra de døde Angoradrenge-dage. 

Inspireret af den fiktive, gennemførte og tiltagende uigennemskuelige metainstitution, der er R8dio, lader det til, at DR nu også godt kunne tænke sig at udvikle deres eget lille komiske parallelsamfund.

Man har startet med aktualitetsprincippet og smidt et par humoristiske nyhedsbolde op i luften med ‘Genstart’-spoofen ‘Genvej’ og paneldebatten ‘Den tid på ugen’. Det allerede satiriske ‘Tæt på sandheden’ er blevet til det lidt mindre satiriske ‘Gæt på sandheden’.

Når man lancerer tre koncepter, der minder så forholdsvis meget om både hinanden og andre programmer på samme tid, risikerer man dog også at forvirre alle rigtig meget. Der er en million public service-kroner på højkant til den, der i daglig tale kan sige navnene på alle tre nye formater hurtigt efter hinanden.

Vi fælder dom over dem alle. 

‘Genvej’. (Foto: DR)

‘Genvej’

Man kan hverken klandre satireversionen af ‘Genstart’ for ikke at være velskrevet og ikke at være sjov. Den er i hvert fald sjov nok.

Og det er et rigtig godt udgangspunkt. Især fordi vært Adnan Al-Adhami i første afsnit får luksuriøs komisk fødselshjælp af Mia Lyhne i rollen som den fiktive repræsentant fra de lukkede jobcentre, Bitten Wiborg. 

Et overraskende sjovt bud på en ellers brugt kliché af verdens kedeligste offentligt ansatte. En kvinde, der gør alt op i, hvor mange klik med en computermus det tager at udføre i et endeløst digitalt bureaukrati og er medlem af en sammenskuds Moccamaster-gruppe, der kalder sig Mocca-fuckers. 

Jeg grinte faktisk højt ud i virkeligheden, da Bitten på grund af ‘Genvej’-værtens hudfarve prøvede sig af med et jovialt wallah. Og da hun fortalte om at sende en mand i aktivering, der havde været død i fire dage. Jeg fniste endda for mig selv over det lille easter egg i programmets beskrivelse »i appen DR-Lyd«, hvor man kan se, at lyden er lavet af: Barn Syg. 

Andet afsnit begyndte at mudre meget mere rundt i fakta og fiktion, da man i stedet for en karikatur lader skuespilleren Fillipa Suenson spille Moderaternes Caroline Stage/Plage. Og desværre er der ikke rigtigt noget af det opfundne, der er lige så til grin, som de ting hun har sagt og gjort i virkeligheden. 

Det kommer til at kræve virkelig gennemarbejdede manuskripter og meget veloplagte gæster, hvis man for alvor skal vende tilbage hver uge. Men jeg håber virkelig, ‘Genvej’ kan blive mere end en ‘Genstart’-parodi.

‘Gæt på sandheden’. (Foto: DR)

‘Gæt på sandheden’  

Med den punkterede skrotbunke af en klovnebus, der lige nu er dansk politik, er betingelserne for formater, der primært driver gæk på at udstille aktuelle begivenheder, mildest talt gudsbenådede. 

Ind fra højre driver pludselig en hvalpenis på halvanden meter ind i Dueodde. Hvad mere kan man ønske sig?

Derfor skulle ‘Gæt på sandheden’ næsten også gøre sig umage, hvis det ikke kunne få noget rimelig morsomt ud af samfundets generelle Lars Løkke-core.

‘Rytteriet’s sjældent dårlige Rasmus Botoft er også en habil quizmaster, selvom konceptets cold open-tilgang, der starter direkte oppe i ansigtet på værtens mega-skrevede åbningsmonolog, er svær at køre i gang selv for en af Danmarks sjoveste komediespillere. 

Dysterne står mellem holdkaptajn Adnan Al-Adhami og (so far) skiftende kvindelige højrefløjspolitikere mod Lise Baastrup og rov (so far Jonatan Spang og Mr. News/onkelhumorentusiast Kåre Quist). Quizmæssigt klarer de sig umådeligt jævnt – undtagen Inger Støjbjerg i premiereprogrammet, der ikke bare vidste mest, men også havde været igennem en uhyggeligt god glow-up. 

Programmet får stort set alt forærende med sin ‘Tæt på sandheden’-spinoff-titel, produktionshold og relativt skudsikre koncept, der udover at hitte på TV 2 i 90’erne som ‘Ugen der gak’ også har vundet hævd i Storbrittanien som ‘Have I Got News For You’. Derudover har der været gode sideindslag med Rasmus Bjerg som svineavler og reporter Sebastian Kanani, der interviewede Pia Kjærsgård i en virkelig sjov t-shirt.

Der er dog stadig et stykke vej endnu til en fremtid som seersucces a la faderkonceptet, og man savner en god portion originalitet. Lige nu er det en konkurrence, der er sjovest, når ingen af deltagerne siger noget.

‘Den tid på ugen’. (Foto: DR)

‘Den tid på ugen’

Tine Gøtzsche fik en ny stjerne hos ungdommen, da hun viste sine evner som mestermanipulator i ‘Forræder’. Og i sin videre færd som loose canon er hun nu blevet anker på ‘Den tid på ugen’, der er en paneldebat med fiktive fjollegæster. Dog ikke et større wildcard, end at Gøtzsche spiller sig selv som debatvært.  

»Det var sjovt, dengang du klædte dig ud i ‘Drengene fra Angora’, hvad nu hvis du gjorde det igen«, er der en eller anden, som har sagt til Esben Pretzmann, der har været helt nede i bunden af sin udklædningskasse. 

Han er selv med i debatpanelet som en problematisk tubafabriksejer (samtlige karakterer er som trukket ud af en hat til en improvisationsleg). Der er dertil en teatersminket Se & Hørsk chefredaktør og den unge uniformerede Katja Jensen, der er forperson for Unge Politibetjente, men ikke tager imod ordre fra nogen. 

I næste uge tager skuespillerne vist nogle andre kostumer på, som måske er sjovere. Men den eneste, der for alvor fortjener et gensyn, er det lovende nye ansigt Louise Hylland.  

Det kan være den tid på året, den tid på måneden og nu også ‘Den tid på ugen’ på DR. Hvis jeg skulle vælge mellem de tre, er jeg ikke sikker på, menstruation længere er den oplagte bundskraber i rangeringen. 

‘Den tid på ugen’ og ‘Gæt på sandheden’ kan ses på DRTV. ‘Genvej’ kan høres på diverse podcastplatforme.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af