Vinterberg i Venedig om sin nye serie: »Min hustru sagde – ’Thomas, jeg tror, du lider af en depression’«

Første udkast af manuskriptet til Thomas Vinterbergs store TV 2-serie ’Familier som vores’ var så dystert, at instruktørens hustru blev bekymret for ham. Det fik ham til at skrue op for håbet i fortællingen, fortalte han pressen under Venedig Film Festival, hvor serien lørdag fik verdenspremiere.
Vinterberg i Venedig om sin nye serie: »Min hustru sagde – ’Thomas, jeg tror, du lider af en depression’«
'Familier som vores'-holdet i Venedig: Magnus Millang, Paprika Steen, Albert Rudbeck Lindhardt, Thomas Vinterberg, Helene Reingaard Neumann, Amaryllis August, Nikolaj Lie Kaas og Esben Smed. (Foto: Daniele Venturelli/WireImage)

Både journalister og interviewer blev ved med at kalde det en film, da Thomas Vinterberg og hans stjernespækkede hold af skuespillere mødte verdenspressen forud for den officielle gallapremiere under Venedig Film Festival’Familier som vores’.

Men det er nu altså en serie i syv afsnit, som kommer på TV 2 i oktober, og som lørdag så dagens lys for første gang det helt rette sted – i Venedig, der om noget sted er konfronteret med havstandenes foruroligende udvikling.

’Familier som vores’ handler om, hvordan hele Danmarks befolkning må forlade landet, da de højnede vandstande har sejret uigenkendeligt. Om lidt er Danmark ikke længere et land. Det er en vindmøllepark. Og dets befolkning skal spredes for alle vinde, også familien i centrum bestående af advokaten Jacob, hans både nu- og forhenværende hustru, hans gymnasieudklækkede datter Laura og dennes nye fling Elias.

I rollerne ses Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen, Helene Reingaard Neumann, Amaryllis August, Albert Rudbeck Lindhardt, Esben Smed og Magnus Millang, der alle var linet op omkring instruktøren i mødet med pressen lørdag eftermiddag.

‘Familier som vores’. (Foto: Manuel Claro / TV 2)

Thomas Vinterberg har brygget på serien i syv år, og undervejs har fortællingen udviklet sig fra et kulsort blik på en fremtid, der i dag slet ikke virker så fjern, til en historie, der bevarer optimismen.

»Jeg skrev første draft på et meget svært tidspunkt i livet, og Helene kom grædende over til mig, lidt imponeret, men først og fremmest skræmt, og hun sagde: ’Thomas, jeg tror, du lider af en depression. Vi har brug for håb’. Så vi tilføjede håb og ukuelighed og mod, og i sidste ende er det det, der rører mig mest ved serien«, fortalte den danske instruktør, der mistede sin 19-årige datter i en trafikulykke i 2019, med henvisning til sin hustru Helene Reingaard Neumann, der spiller Jacobs nye kone i serien.

Reingaard Neumann uddybede:

»Serien handler selvfølgelig om krisen, men også om at håndtere denne nye verden. Jeg er præst hjemme i Danmark, og jeg ved, at ordet krise på oldgræsk betyder forandring. Og det handler serien om, forandringer i karaktererne, relationerne og følelserne«.

På første klasse af Titanic

Thomas Vinterberg fortalte, at hans venner kaldte ham skør, da han fortalte dem om projektet første gang. Siden kom pandemien, klimadebatten eskalerede, og en del af manuskriptet, der udspillede sig i Kiev, måtte laves om, da Rusland invaderede Ukraine.

»Verden har ændret sig, mens vi lavede det, og det er bekymrende. Men det vigtige er, hvordan vi alligevel formår at klare os. De her unge mennesker i serien skal vise os, hvordan vi udvikler coping-strategier og fastholder optimismen og slår os ned nye steder. Jeg talte med en psykologiprofessor, der sagde, at empati forsvinder i krisesituationer, men den kommer altid tilbage, når tingene falder til ro. Sådan er den menneskelige erfaring, og det er jo smukt«, sagde Vinterberg.

»Men under det hele er der selvfølgelig en bekymring, som jeg deler især med mine børn, om den her planet. Én af dem sagde forleden, at det er, som om vi er på første klasse af Titanic. Der er en masse vand, der kommer ind på anden og tredje klasse, men vi bliver bare ved med at spise og ved med at feste, og der sker ikke noget, der kommer ikke vand ind«.

Thomas Vinterberg under Venedig-festivalen. (Foto: Stefania D’Alessandro/WireImage)

»Jeg læste lige om en undersøgelse i Danmark, der sagde, at mange unge virkelig gerne vil forandre ting, Men de gør det ikke. De bliver ved med at købe ting og ved med at flyve. Så det er en interessant menneskelig ting, at vi gør det bedste, vi kan, men lige nu ser det ikke ud til at gå godt. Så alt det har været en del af denne rejse«.

»Serien handler primært om de her karakterer, men forhåbentligt rejser den spørgsmålet om, hvem vil du få plads til i din redningsbåd, hvis du kun har tre sæder tilbage. Og andre eksistentielle spørgsmål, det dilemma hvirvler op«.

Paprika Steen tudbrølede

Paprika Steen afslørede, at hun tudbrølede, da hun læste manuskriptet.

»Jeg skrev til Thomas, da jeg læste det, at det var som at læse ’Brødrene Løvehjerte’ første gang. Det her med, at man vågner op, og det er en ny verden, som ens børn skal træde ind i. Bare at tale om det rører mig«, sagde hun, mens Magnus Millang beskrev optageperioden som mere intens end på ’Druk’, hvor han også spillede med.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og så er vi tilbage til det med film eller serie. For ifølge Thomas Vinterberg lavede de rent faktisk serien, som var det en seks timer lang film.

»Det var sådan, vi gik til det. Vi hørte tricks om cliffhangers og sådan fra folk, der kender til serier, men for os var det som at lave én lang fortælling. Udfordringen var så, at optagedagene bare blev ved med at komme! Men det var interessant, for på et tidspunkt stopper du med at være nervøs, og hysteriet dør ud. Så det var meget interessant fra et kreativt synspunkt«.

’Familier som vores’ får dansk premiere på TV 2 20. oktober.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af