1. Forstå Trump gennem en af hans tætteste allierede
Lige nu kan man i biografen opleve ’The Apprentice’, der med sin fortælling om Trumps unge år tilbyder en slags nøgle til at forstå den galemand, vi kender i dag.
Ali Abbasis film kan passende toppes op med en anden dansk filmskabers indføring til Trump World, nemlig dokumentaristen Christoffer Guldbrandsens ’A Storm Foretold’ om Trumps mangeårige rådgiver Roger Stone, der faktisk også dukker op i en scene i ’The Apprentice’.
Guldbrandsen kommer helt tæt på Stone fra 2018 til stormløbet på Kongressen i 2021, og den tilbyder et skræmmende indblik i, hvordan Stone opildnede de antidemokratiske grupperinger, der indtog bygningen på den skæbnesvangre 6. januar, og hvordan han har været med til at udbrede Trumps (og sin egen) dagsorden.
Stone i sig selv er en så grotesk figur, at man næsten ikke kan tro, han er virkelig – en forfængelig megaloman, selverklæret kongemager, der ikke ulig præsidentkandidaten, han har arbejdet for, ville være nem at grine af, hvis han ikke var så magtfuld.
’A Storm Foretold’ kan ses på DR.
2. Gribende og nuanceret Martin Luther King-film
Med muligheden for USA’s blot anden sorte præsident – og den første kvinde – er det oplagt at fordybe sig i landets kamp for borgerrettigheder i krydsfeltet mellem race og politik.
Og et glimrende, medrivende og reelt oplysende sted at starte er Ava DuVernays Oscar-nominerede ’Selma’ fra 2014, der ganske vist behandler det flittigt beskrevne ikon Martin Luther King, men ikke viger uden om de svære spørgsmål og mindre flatterende sider i hans politiske kamp for forandring.
Omdrejningspunktet er en berømt, fatal protestmarch i den lille by Selma i Alabama, som DuVernay bruger til at give et voldsomt interessant indblik i de interne stridigheder i borgerrettighedsbevægelsen, mens hun samtidig tegner et nuanceret billede af Luther King som en stor, men langt fra ufejlbarlig mand.
Man kan eventuelt supplere med Spike Lees monumentale ’Malcolm X’ med Denzel Washington i rollen som den anderledes militante afroamerikanske frontfigur.
’Selma’ kan ses på Blockbuster. ’Malcolm X’ kan ses på Viaplay.
3. De kunne ikke se amerikansk politik mere forskelligt
Det er på én gang skizofrent og genialt at have serierne ’The West Wing’ og ’Veep’ kørende samtidig op mod præsidentvalget. De tilbyder nemlig to fuldstændigt modsatrettede syn på amerikansk politik, som tydeligt afspejler de æraer, de blev lavet i.
Aaron Sorkins 00’er-klassiker ’West Wing’ er et håbløst romantisk billede af livet i Det Hvide Hus, hvor de gode intentioner sejrer gennem gammeldags dialog og vilje til kompromisser med Martin Sheens uimodståelige præsident Bartlett i centrum.
I dagens kyniske klima er dén tilgang lige dele utopisk og hjertevarmende, hvilket så saves direkte over, hvis man indtager Armando Iannuccis 10’er-komedieserie ’Veep’ om den uduelige vicepræsident Selina Meyer og hendes stab af inkompetente eller grimt udspekulerede rådgivere til dessert.
Én ting har de dog til fælles: De er utroligt underholdende, sjældent velskrevne takes på amerikansk politik. På godt og ondt.
Både ’The West Wing’ og ’Veep’ kan ses på Max.