’Helikopterkuppet’: Intens heistserie med dansk islæt hæver sig langt over normal Netflix-action
I 2010 slog den danskuddannede, svensk-chilenske instruktør Daniel Espinosa igennem med den anmelderroste actionfilm ‘Snabba Cash’. På rollelisten var blandt andre Mahmut Suvakci i sin spillefilmdebut.
14 år senere har de genoptaget samarbejdet med den Netflix-aktuelle svenske thrillerserie ‘Helikopterkuppet’. Denne gang har Suvakci hovedrollen som en af hovedmændene bag et af de mest spektakulære kup i nyere tid. Espinosa har instrueret tre afsnit, og det samme har danske Jonas Alexander Arnby, kendt for film som ’Når dyrene drømmer’ og ‘Selvmordturisten’ med Nikolaj Coster-Waldau.
Ud af samarbejdet mellem de tre er der kommet en stærkt medrivende og imponerende heistserie.
Tre uger efter det store røveri er Rami på flugt. Han er ikke sikker på, hvem han flygter fra, men han tror ikke, det er politiet. Han virker bange, mens han via voiceover undskylder over for sin kone Karin, som han havde lovet aldrig mere at begå kriminalitet.
Vi springer tilbage til 10 måneder før kuppet. Nu stormer han af sted i bilen mod hospitalet med sin gravide kone på bagsædet. Det er her, det for alvor går op for Rami, at han har fundet en drivkraft, der er stærkere end den kriminelle løbebane, han elskede, og som han sammen med sin bedste ven Michel har fulgt, siden han var en lille dreng.
Seks måneder før kuppet lever således Rami et lovlydigt liv, hvor han arbejder som kok, sideløbende med at han forsøger at åbne sin egen restaurant.
‘Helikopterkuppet’ kommer vanvittig godt fra start. Den giver sig tid til at opbygge Ramis historie og ikke mindst hans motivation bag sin beslutning om at deltage i de forestående ulovligheder. Og Mahmut Suvakcis er rent ud sagt fremragende i rollen.
Man fornemmer hans desperation, da det går op for ham, at han er blevet snydt i forbindelse med et lån og nu skylder nogle ubehagelige typer en masse penge. Og under desperationen kæmper han en vigtigere kamp for at holde sit løfte til sin kone.
Senere fremlægger barndomsvennen en plan, der i al sin enkelthed går ud på at lande en helikopter på det pengedepot, hans kæreste, der spilles af en veloplagt Vic Carmen Sonne, arbejder på. Herfra skal de sprænge sig gennem taget, stjæle pengene og flyve væk. Da presset på Rami er for stort, siger han ja til at deltage.
Det kan lyde som et setup, der er opfundet i anledning af tilblivelsen af en af Netflix’ utallige intetsigende actionfilm. Men ’Helikopterkuppet’er baseret på et ægte kup, der fandt sted i Stockholm en tidlig morgen i september 2009.
Serien gør sig også umage, når det kommer til introduktionen af den betjent, der sættes til at efterforske sagen, da det svenske udenrigsministerie får et opkald fra Serbien, der fortæller om kupplanerne.
De ved dog hverken, hvem, hvor eller hvornår det skal finde sted. Det sættes efterforskeren Radmilla til at undersøge. Hun har kort forinden udført en unødigt voldsom anholdelse, der gør, at hendes karriere er på spil. Så hun laver en aftale med Udenrigsministeriet: Hvis hun kan forhindre røveriet, vil sagen mod hende frafalde.
Efter at have brugt de to første afsnit på at etablere, hvad der er på spil for de to antihelte, der befinder sig på hver deres side af loven, falder seriens tempo imidlertid.
Nedtællingen til kuppet begynder, men selvom Rami bliver mere og mere presset fra både sin kone og dem, han skylder penge, daler historiens intensitet markant. Tre afsnit bliver der brugt på at dvæle ved alt det, vi fik fortalt i de to første.
Først da kuppet skal udføres, kommer serien tilbage i omdrejninger. Der går ikke længe, inden politiet møder talstærkt op på gaden, mens missionen udfolder sig.
Kuppets natur gør, at det ikke kan afvikles hurtigt. Røverne skal sprænge og hamre sig igennem flere døre, og selv under deres maskeringer brænder det stærke skuespil igennem. Mens røveriet trækker længere og længere ud, bliver de mere og mere udmattede – både mentalt og fysisk. Det er et filmisk vellykket greb at dvæle så længe ved detaljerne i aktionen.
I perioden efter det store heist fornemmer vi presset og de menneskelige konsekvenser for alle de medvirkende, og mens de langsomt kollapser, står deres bedre (kvindelige) halvdele tilbage og skal få hverdagen til at hænge sammen og udvise den styrke, mændene mister. Ikke mindst Michel er afhængig af kærestens loyalitet i sidste halvdel af serien. Hvilket for alvor giver Vic Carmen Sonne mulighed for at vise sit talent.
Det er i høj grad karakterarbejdet, der gør ‘Helikopterkuppet’ til en af Netflix’ mere vellykkede actionserier.
Kort sagt:
Havde man cuttet tre afsnit, ville den svenske heistserie ‘Helikopterkuppet’ nærmest have været en perfekt serie om et spektakulært røveri. Den er dog stadig både underholdende og intens.