Barry Jenkins om arbejdet med Mads Mikkelsen på ny ’Løvernes konge’-film: »Han tager ikke sig selv for seriøst«

Barry Jenkins om arbejdet med Mads Mikkelsen på ny ’Løvernes konge’-film: »Han tager ikke sig selv for seriøst«
Mads Mikkelsen. (Foto: Pascal Le Segretain/GettyImages)

Liveaction-remaket af ’Løvernes konge’ fra 2019 blev en gigantisk succes ved billetlugerne, og den slags får naturligvis Disney til at lugte blod på filmsavannen.

Derfor får vi nu prequel-historien ’Mufasa: The Lion King’, som selv for filmfans uden den store interesse for bølgen af geninspilninger af de gamle Disney-klassikere er interessant af to årsager.

Den er nemlig instrueret af en af tidens kunstnerisk set mest interessante instruktører i form af Barry Jenkins, der vandt en Oscar for ’Moonlight’ og siden har instrueret ’If Beale Street Could Talk’ og slaveserien ’The Underground Railroad.

Og så lægger vor egen Mads Mikkelsen stemme til filmens big bad, den onde løve Kiros. Det er Mikkelsens første store stemmepræstation i Hollywood, og da vi talte med Barry Jenkins til et kort online-interview i sidste uge, fortalte instruktøren, at han nød samarbejdet med den danske skuespiller.

»Det var fedt at arbejde med Mads. Det er så interessant, at han spiller alle de her, i gåseøjne, ’onde’. For han har bare en passion, altså virkelig en glæde over sig. Han er meget nysgerrig omkring karaktererne, han spiller«, siger Jenkins, som også forklarer at Mikkelsens tilgang mindede ham om en anden stor skurkepræstation fra samme univers:

»Han ville have en årsag. Han ville forstå, hvorfor den her karakter var på den måde, han var. Og det mindede mig om at lytte til Jeremy Irons spille den originale Scar i 1994, som på nogle måder er en meget simpel karakter. Han hader sin bror, og at han ikke er konge. Men alligevel kunne man i hans præstation altid høre et knust hjerte – at han var såret«.

Barry Jenkins til premieren på ‘Mufasa: The Lion King’ i London i 2024. (Foto: Kate Green/Getty Images for The Walt Disney Company Limited)

Den 45-årige instruktør fortæller desuden, at han på forhånd havde en klar forventning om, at samarbejdet med danskeren ville være frugtbart:

»Jeg havde hørt, hvor stor en fornøjelse han er at arbejde med. Du ved, han tager sit arbejde seriøst, men tager ikke sig selv for seriøst, hvilket jeg synes er virkelig skønt. Og når jeg laver noget, uanset om det er den her slags produktioner eller en indiefilm som ’Moonlight’, vil jeg bare gerne arbejde med folk, som jeg kan finde fælles fodslag med – fællestræk, formål og hensigt. Jeg havde på fornemmelsen, det ville være tilfældet med Mads. Og jeg fik ret«.

Sensationen ’Moonlight’ var en indiefilm produceret med ydmyge ressourcer, og ’Mufasa: The Lion King’ markerer første gang, at Jenkins arbejder på den helt store klinge med hensyn til både budget, teknologi og forventet publikumsappel. Men det var et kærkomment gearskift, forklarer instruktøren:

»Du beskrev mig som en filmmager med indiebaggrund. Det er kun, fordi det var, hvad jeg havde adgang til på det tidspunkt. Som filmmager er jeg virkelig nysgerrig omkring, hvordan det ville være at bruge så mange værktøjer som muligt. Og måden de her film er lavet på, fandt jeg meget interessant. Og jeg tænkte, det ville være et godt temposkift«.

På spørgsmålet om, hvad der gjorde ham interesseret i at instruere ’Løvernes konge’-filmen i første omgang, pegede Jenkins dog på andre elementer end muligheden for at lege med de helt store maskiner.

»Det var, da jeg læste Jeff Nathansons manuskript. Og så er jeg ligeglad med, hvor arthouse, du er – ingen vokser op i USA som barn i 1990’erne uden at støde på ’Løvernes konge’. Det var manuskriptet, og så det at genskabe forbindelsen til følelsen af, hvordan det var at udforske de her karakterer for første gang som ung«.

’Mufasa: The Lion King’ får biografpremiere på torsdag, 19. december.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af