1. Twistjagende Netflix-konspirationsthriller #1
Ud over Hallmark-lignende julefilm mener Netflix tilsyneladende, at den søde decembertid er det perfekte match til højspændte spion- og konspirationsthrillers, for to af streamingtjenestens største aktuelle titler falder inden for netop denne kategori.
I ‘Black Doves’ er timingen dog også indlysende, da serien tager afsæt ved juletid med historien om Keira Knightleys Helen Webb, der ved første øjekast er den perfekte frue til Englands forsvarsminister – men i virkeligheden er undercover-spion uden sin families viden.
Men hendes massive bedrag (hun har også to børn i sin undercover-rolle) slutter ikke her, for hun er tilmed sin mand utro, og da elskeren myrdes, må Helen kæmpe for hævn, sit cover og sit liv – med hjælp fra sin gamle lejemorderven Sam, spillet af altid formidable Ben Whishaw.
Jeg har set første afsnit, der varsler en actionspækket, twistrig og tempofyldt serie med et glimt i øjet, der da meget vel kan glide godt ned med gløgg og konfekt.
For mere konspirationsthrillerserie, se nedenfor. –JLU
‘Black Doves’ kan ses på Netflix.
2. Fissehullets historie
I år åbnede Lamin Orange Scene på Roskilde Festival. Det ser vi i den første scene i DR-dokumentarserien ‘Musikrevolutionen’, der dog herefter bruger første afsnit på at spole tilbage til før.
Til dengang nutidens mest succesfulde navne som Gilli og Kesi var undergrundsdrenge, der hang ud på Israels Plads og med sangen ‘Fissehul’ vendte hele musiklandskabet på hovedet.
Det er ikke en ufortalt historie, men på public service-skærmen med førstehåndskilder og eksperter (heriblandt Soundvenues Kristian Karl) i flæng virker det mere end nogensinde som et kapitel i historiebogen. Og om man ser ‘Musikrevolutionen’ for nostalgien, underholdingen eller oplysningens skyld, er det en sært rørende og smuk triumf. –MJK
‘Musikrevolutionen’ kan ses på DR.
3. Twistjagende Netflix-konspirationsthriller #2
Er man ikke til Keira Knightley og spionaffærer med britisk accent, kan man i stedet vende sig mod Amerikas politiske polarisering, paranoiastemning og Colman Domingo i ‘The Madness’.
Den Netflix-serie starter mindst lige så hæsblæsende, da Domingos tv-vært og debattør Muncie Daniels fra sit eksil i et sommerhus i skoven nærmest falder over det seriøst parterede lig af en mand, han har mødt kortvarigt dagen før.
Han stifter såmænd også bekendtskab med mandens sortklædte mordere og overlever kun med nød og næppe, før han melder sagen til politiet. Men da de vender tilbage til åstedet, er der ingen tegn på hverken mand eller mord, og hurtigt vendes projektørlampen mod Muncie selv.
Pludselig skal han jagte sandheden med ekstremistiske typer i hælene i en fortælling, der måske stikker i lovlig mange retninger, men alligevel indhyller én i mysteriet fra første færd.
Og så viser den ganske elegant, hvor forsigtigt Muncie som sort mand må gebærde sig, selvom han er en velstillet kendis, fortræffeligt formidlet af Colman Domingo, der efter Oscar-nomineringen for ‘Rustin’ har et stort år, der også inkluderer hans roste præstation i filmen ‘Sing Sing’. –JLU
‘The Madness’ kan ses på Netflix.
Set det hele? Tjek vores anbefalinger fra sidste fredag.