KOMMENTAR Lige siden annonceringen sidste år har ‘Hatred’ været omringet af kontroverser. Spillet, som udkommer om få uger, sætter spillerne i skoene på en hvid, sur mand opslugt af had, hvis formål i livet er at begå massemord i udkanten af New York med uskyldige mennesker som ofre.
Man kunne fristes til at tro, at dette ikke er nyt for spilverdenen. Det er trods alt ikke uden grund (omend en fordomsfuld og ofte uvidende grund), at computerspil har ry for at være afstumpede voldssimulatorer. De er den yndede syndebuk, når vores børn korrumperes, når krig forherliges, og når endnu et skoleskyderi har fundet sted i USA.
Men, hvad man ofte glemmer at tage med i overvejelserne, når det kommer til de mere voldelige spil, er, at de sjældent før har opstillet et scenarie, hvor spilleren skal dræbe uskyldige mennesker, som det er tilfældet med ‘Hatred’. I spil som ‘Grand Theft Auto’, der ofte hives frem i denne sammenhæng, er det en valgfri mulighed at dræbe uskyldige mennesker, men det er ikke et kriterie for at gennemføre spillene. Og skulle man blive tvunget til at dræbe uskyldige mennesker, finder spillet som regel på en undskyldning som psykologisk forsvar, så spilleren fratages alt ansvar og dermed undgår uskyldigt blod på hænderne.
I ‘Hatred’ får man derimod lov til selv at trykke på aftrækkeren. Der er ikke noget forsvar, for det er helt overlagt. Vælger man at købe spillet, er det med en hensigt om, at man vil dræbe uskyldige mennesker. At man finder det underholdende at begå massemord i en virtuel verden, eller at man i hvert fald er interesseret nok til at lade det komme an på en prøve.
Intet spil har før været så ærligt om sin brutale præmis, og det kan mærkes i spilbranchen. I kølvandet på annonceringstraileren, som Polygon kaldte »årets værste trailer«, væltede de største spilmedier over hinanden for at fordømme spillet. Og på spilmarkedets største digitale distributionsplatform, Steam, blev spillet først gjort tilgængeligt, for derefter på besynderlig vis at blive fjernet fra de virtuelle hylder, og nu er det så atter dukket op – sågar med en personlig undskyldning direkte fra toppen af Steam.
Tumulten viser i særdeleshed, hvordan ‘Hatred’ har splittet branchen. På den ene side forsvares spillet for sin ret til kreativ ytringsfrihed, mens andre mener, at spillet gør mere skade end gavn – blandt andet på grund af de fordomme, som computerspil allerede er udsat for, men især også fordi, at spillet har en vis relevans for den konstant aktuelle samfundsdebat om terrorister.
Uanset ens overbevisning er det dog en interessant kontrovers, for hvor langt kan og bør man egentlig gå med computerspil? Er ‘Hatred’ blot ren provokation, eller kan det – trods sit unægteligt usympatiske udgangspunkt – faktisk agere produktivt indspark i den tiltrængte debat om, hvordan vold og mord i computerspil portrætteres, og ikke mindst hvordan spil kan være relevante i en samfundsmæssig optik.
Forhåbentlig kan ‘Hatred’ gør sig fortjent til at være et respekteret slag for den kreative ytringsfrihed i computerspil. Alternativet er, at det blot er provokation for provokationens skyld. I så fald fortjener det alt den kritik, det på nuværende tidspunkt står overfor.
‘Hatred’ udkommer til pc den 1. juni.
Følg med på Soundvenue.com/tech, hvor vi fremover sætter fokus på digital kultur og ny elektronik.