Meget er sagt og skrevet om Apple Music de seneste måneder. Nu er streamingtjenesten tilgængelig for alle. Hvis du er på iPhone, skal du blot opdatere Musik-app’en for at tilmelde dig Apple Music og tilgå streaming-servicen, ligesom det blot kræver en opdatering af iTunes på Mac og pc. De eneste, der må se sig udenfor, er Android-brugere, der ikke får fingrene i en app før til efteråret.
Vi har taget et kig på alt det nye, Apple Music bringer, og bringer her de otte mest interessante features, der måske/måske ikke vil gøre Apple Music til din foretrukne musikstreamingtjeneste.
1. Min musik
Denne feature er (mest) til dig, der allerede har al din musik i iTunes – både det du har købt i iTunes, og de lokale filer du selv har lagt ind i iTunes. Apple Music giver dig nemlig mulighed for at blande din lokale og købte musik med musikken, du vælger at streame.
Det betyder blandt andet, at hvis du allerede har playlister, så kan du tilføje streaming-numre uden besvær. Apple Musics offline-funktion gør også al musik tilgængelig på alle registrerede devices – både streaming-musikken og de lokale musikfiler du kun har liggende på din computer.
2. Til dig
Første gang du lander på ‘Til dig’-siden, præsenterer Apple dig for en række forskellige genrer. Når du har valgt de genrer, du lytter mest til, så præsenterer Apple dig for forskellige kunstnernavne. Her kan du vælge og vrage, indtil du er tilfreds.
Det er ud fra disse resultater, at Apple sammensætter ‘Til dig’-siden med musik fra dine valgte genrer og kunstnere. Du kan naturligvis altid rette i dit valg. Det lyder simpelt, og det bliver bedre: Apple har (heldigvis) valgt at lade ‘Til dig’-siden være dynamisk og i konstant udvikling, da den også baserer indholdet på historikken i dine iTunes-søgninger.
Jo mere du bruger Apple Music, søger efter musik, følger kunstnere, tilføjer musik til ‘Min musik’, jo bedre kender softwaren dig, og jo større glæde vil du få af funktionen, der både præsenterer dig for nye sange og kunstnere og musik, du allerede kender.
3. Connect
Forestil dig, at indhold fra kunstnere, du følger på Instagram, Youtube og Soundcloud samles på ét sted – det er kort fortalt essensen af Connect.
Første gang du tilgår Connect-siden, bliver du præsenteret for en række kunstnere, tjenesten mener, du vil kunne lide. Indhold fra alle de kunstnere, du vælger at følge kommer frem, i dit personlige feed på Connect-siden. Kunstnerne kan vælge at udgive eksklusivt eller ikke-udgivet musik, dele billeder eller videoer – og indhold, der kun vil være tilgængeligt på Apple Music.
Apple beskriver Connect som en social platform, hvor kunstnere kan give ekstra indhold til deres fans. Men mere socialt er det altså ikke, selv om der er like- og dele-knapper og også mulighed for at dele indholdet eksternt.
4. Nyt
Fra Spotify kender du måske Browse-funktionen, hvor du kan finde frem til ‘New Releases’. Apple Musics ’Nyt’-funktion fungerer på samme præmis. Du får et overblik over nye udgivelser, både albums og singles, samt toplister.
Den lille funktion, der giver Apple en fordel, er, at du kan vælge hvilken genre, du vil have nyheder fra. Vælg eksempelvis genren ‘Alternativ’ og opdag Wolf Alices nye album uden at skulle bladre igennem andre genrer, der ikke har din interesse.
Når du først har valgt en genre, bliver alle kategorierne opdateret: Nye udgivelser, top tracks, populære tracks, playlister, musikvideoer.
5. Flere mennesker, færre algoritmer
Apple vil med glæde fortælle dig, at de skærer ned på algoritmer til fordel for mennesker. Det betyder, at den musik, Apple Music foreslår dig, er menneskeskabt. Ifølge Apple skulle det mindske chancen for, at en algoritme fortolker din forkærlighed for ‘The Ketchup Song’ som et udtryk for, at hele dit musikbibliotek skal fyldes og mikses med latinamerikanske gimmick-sange.
Mennesket, der sidder og laver musikforslag til dig, skulle gerne fange, at sangen er humoristisk indslag og ikke repræsenterer kernen af dit musikhjerte. Om mennesket så viser sig klogere end maskinen, vil tiden vise.
6. Radio
Vi kender radio fra Spotify, men Apple Music har tilføjet en mindre detalje, der gør en forskel: Mennesker.
Beats 1 er Apple Musics primærradio (men 1-tallet indikerer, at flere er på vej), som du kan høre live og gratis døgnet rundt, og ansigtet udad til er den tidligere BBC-radiovært Zane Lowe, der ligesom en stribe andre værter har et fast program.
Men også højprofilerede kunstnere som St. Vincent, Dr. Dre, Pharrell og Josh Homme vil bidrage med programmer.
7. Spotlight
Lige nu kører ‘Spotlight’ som en fane under ‘Nyt’. Og fordi jeg sidder i Danmark og lytter til Apple Music, vises der fire playlister med Roskilde Festival-tema (menneskeskabte, naturligvis).
Hvis Apple fortsætter geografisk inspirerede Spotlights, bliver det hurtigt en funktion, der kan være god i festivalsæsonen, når du gerne vil høre musikken fra eksempelvis hiphopnavnene på Roskilde Festival, men ikke selv vil bruge timer på at lave playlisten.
8. Det praktiske
Hvis du sidder som Spotify-bruger og tænker, om Apple Music kan svare sig i pris og kvalitet, får du her de praktiske forhold på Apple Music:
Prisen er $9,99 om måneden (samme som Spotify), alternativt en familieplan for $14,00, som seks personer kan bruge. Lige nu får du en tre måneders gratis prøveperiode (husk at slå autofornyelse fra, hvis du ikke vil have uventede udtræk på dit dankort til oktober).
Apple Music er tilgængeligt i 100 lande og giver dig adgang til over 30 millioner numre (ligesom Spotify), en lydkvalitet på 256 kbps, adgang til musikvideoer og naturligvis – i modsætning til konkurrenten Spotify – mulighed for at streame selveste Taylor Swifts nye album, ‘1989’.
Læs også: Taylor Swift vs. Apple Music: Her er alle konspirationsteorierne