Støt upcoming musikere: Blogindlæg opfordrer til stille protest mod streamingtjenester

Et blogindlæg, der lige nu trækker spor og vækker debat i musikkredse, opfordrer til, at du sætter en lang (lang!) playlist på, skruer dine streamingtjenester ned i hele september og dermed sikrer dine yndlingsmusikere en større skive af streamingmarkedets indtægtspølse.

Idéen kalder indlæggets forfatter Sharky Laguana Silent September og den er efterhånden ved at tage fart på Twitter.

Det er en lang satan at læse igennem hans argumentation, men hvis du har tiden, så er det tankevækkende læsning.

Hvis du ikke lige har tiden, så kan du få hovedpointerne her. Helt overordnet argumenterer  imod det faktum, at du betaler 100 kroner om måneden, hvoraf størstedelen går til musikere, du givetvis slet ikke har hørt.

Hvorfor dog det? Jo, omkring 70 procent af streamingtjenesternes indtægter bliver udbetalt til pladeselskaberne og videre til musikerne. Men 70 kroner af dit 100 kroners abonnement går ikke automatisk til udbetaling til de kunstnere, du har hørt.

Hvert stream er nemlig omkring 0,007 dollar eller cirka 5 øre værd. Det er groft sagt udregnet ud fra den samlede indtægt i streamingtjenesten divideret med samlet antal streams minus 30 procent til streamingtjenesten.

Hvis du så at sige, skal bruge dine 70 kroner, skal du høre cirka 1.400 numre eller rundt regnet 93 timers musik om måneden. Det er langt fra alle, der gør det. Meget langt fra.

Hvad går resten af dine penge så til? De går til at betale de kunstnere, der får enormt mange afspilninger.

Det vil sige, at det er de virkeligt tunge brugere, der har magten over, hvem der får pengene. Og de tunge brugere er ifølge Sharky Laguana restauranter, motionscentre, virksomheder og dem han kalder klik-snydere.

1-Gb99nDQSWnjRoFEApN_W-Q

Som blogindlægget siger: Det svarer til, at du køber en cd med den klausul, at du skal høre den 1.000 gange ellers går dine penge til Nickelback.

Sharky Laguanas pointe er, at det ville være mere fair, hvis DINE penge gik direkte til de musikere, DU har hørt mest.

Selvom det lyder som et ligeværdigt paradis, så vil nogle mene, at hans argumentation er flosset i kanten. Hvordan de enkelte pladeselskaber udbetaler pengene til deres musikere, bliver ikke afdækket. Pladeselskaberne får pengene fra streamingtjenesterne og står selv for at udbetale til musikerne. Det kan sagtens være, at selve lønudbetalingen er mere differentieret end som så.

Andre kritiserer ham for, at bede brugere blande sig i en problemstilling, der egentlig er musikbranchens. Og helt andre mener, at hans løsningsforslag er mere problematisk end gavnligt for de trængte musikere, som for eksempel Koda har konkluderet i en rapport.

I forhold til selve protesten, så møder den også kritik, for er det ikke netop en form for klik-snyd, han opfordrer til?

Hvad enten, man er for eller imod, så er protesten interessant om ikke andet for at råbe musikindustrien op. Så mangler vi bare, at nogen laver en godt og vel 730 timer lang playlist. Nogen frivillige?

Læs også: Rygterne svirrer: Vil Facebook nu også streame musik?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af