Kommentar: SXSW’s tragikomiske overgivelse til internetbøller udstiller nettets chikanekultur

Kommentar: SXSW’s tragikomiske overgivelse til internetbøller udstiller nettets chikanekultur
Det er den flade fremstilling af kvinder i spil, der bør diskuteres. (Foto: GTA V)

KOMMENTAR: Ironien var ikke til at overse, da musik, film og techfestivalen SXSW tidligere på ugen aflyste to paneldebatter på grund af trusler om vold. Paneldebatterne tog nemlig udgangspunkt i internettets største problem i øjeblikket: Chikane, mobning og trusler om alt fra tæsk til voldtægt i gamingmiljøet.

At SXSW vælger at aflyse to paneldebatter er i sig selv ikke et problematisk træk, det kan ske for ethvert arrangement og af et hav af årsager. At SXSW, som efterhånden har opbygget et ry for at være en hub for tech-kulturens mest buzzende tendenser, slet ikke har fingeren på internetkulturens puls, men fladt lægger sig på maven, når internettets barske realiteter viser sig, er derimod yderst problematisk.

Den kontroversielle beslutning var knap nok online, før SXSW modtog heftig kritik fra Buzzfeed. Mediet, hvis ansatte selv jævnligt udsættes for online chikane, varslede, at de ville trække sig fra alle paneler, de var involveret i, og deres ansatte ville ligeledes ikke styre visse paneler, som ellers var planen. Kort tid efter blev Buzzfeed bakket op af den amerikanske udgiver-gigant Vox Media, og nu har piben ifølge rygterne fået en helt anden lyd hos SXSW. Nu vil de nemlig planlægge en temadag til paneler og andre tiltag om det utålelige miljø, som internettet tidligere kun har kendt som et problem i gaming-kulturen.

Det er en fin gestus fra SXSW, hvis altså rygterne taler sandt. Det eneste problem er bare, at skaden er sket, og internettet glemmer aldrig. I stedet fremstår SXSW nu som en trynet festival, der prøver at trække i land grundet hårdtslående afvisninger fra nogle af internettets største (og dermed mest penge- og PR-stærke) mediegiganter på nettet. Selvfølgelig skal SXSW kunne stå inde for sikkerheden til deres arrangement, men at lade internetchikane ligge til grund for ikke at ville tale om internetchikane, er at lade en forskruet minoritet vinde diskussionen og holde alle andre som gidsler. Hvis SXSW ikke kan være eksponent for den debat, så mister de berettigelsen til titlen som techbranchens fyrtårn.

Hul på den betændte internetbyld

SXSW har jokket i spinaten, og værre endnu, de har med manglende rygrad udvist fuldstændig mangel på forståelse for en syg internetkultur, som mange først får øjnene op for nu.

Der er nemlig intet, der piner internettet mere end den giftige mobbekultur, der er blevet opbygget i de fjerne afkroge af internettet, og som en klam, betændt byld, der endelig er prikket hul på, nu siver igennem til den mere mainstream og lykkeligt uvidende del af internettet. Hvis ikke, vi kan diskutere det problem på SXSW, så har den usunde kultur vundet.

For lige at demonstrere, hvad der er behov for at snakke om, kommer her et par eksempler. Gør man sig som kvinde – eller en anden minoritet – på den ene eller anden måde tilgængelig på nettet, for eksempel som journalist, offentlig person eller bare ved at være gamer, må man samtidig vinke farvel til enhver form for privatliv. Straffen for at være offentlig kvinde på nettet bliver ensbetydende med, at man får døren sparket ind til privatsfæren, som vi for eksempel har set med Anita Sarkeesian, der fik sin privatadresse offentliggjort og blev truet på livet efter hun lavede en videoblog om fremstillingen af kvinder i computerspil. Det er samme mekanikker, der ligger bag, når diverse kvindelige Hollywood-stjerner må se nøgenbilleder delt vidt og bredt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er anmeldelser som denne, Anita Sarkeesian bliver chikaneret for.

Taberen er os allesammen

Internetpøblen, og dette er sagt med absolut ingen respekt, er dette årtis heksejægere. De står klar med moderne høtyve (deres tastatur), og når de møder en person på nettet, som de ikke er enige med, finder de faklen (et begrænset ordforråd) frem. Og så tænder de bålet. Bålet er et virvar af trusler om vold, afsløringer af deres måls hjemmeadresse, telefonnumre og mailadresser eller trusler mod de steder, hvor målene begår sig, for eksempel SXSW.

Det er en modbydelig mobbementalitet, hvor internettet har overtaget rollen som den frygtede, lovløse skolegård. Mobberne behøver ikke at stå til ansvar for deres handlinger online, og nu lykkedes det sågar for dem at lukke to paneler ned med skræmmemetoder, som SXSW på ingen måde bør bukke under for.

Derfor er det værste ved denne fadæse heller ikke den ridse i lakken, som SXSW nu bærer rundt på. Det er derimod, at det, der potentielt kunne være en objektiv platform for en saglig diskussion af mobbekulturen, nu er blevet saboteret af netop de folk, som den ellers ville prøve at gøre op med. Taberen er kvinder i særdeleshed, men os allesammen i almindelighed.

Læs også: Kommentar: Hævnporno er internettets manifestation af myndighedernes digitale fallit

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af