Gypsy Sport
Der er mange niveauer i Rio Uribes design. Der er den stadig boblende diskussion om diversitet i modebilledet og samfundet generelt. Der er gademodens stadigt større tilstedeværelse på catwalken, og så er der bare hans virkeligt fede tøj.
Gypsy Sports viste en del af samme kollektion under New Yorks herremodeuge, der ledte op til den samlede, måske kvindedominerede modeuge. Her var der både mandlige og kvindelige modeller på catwalken, men generelt kalder Uribe sit tøj for unisex – eller kønsblindt. Samtidig var modellerne en god blanding af hudfarver og typer. Den røde tråd var karakteristiske udtryk, og alle ville nok få dig til lige at kigge en ekstra gang på gaden.
Designmæssigt ligger Gypsy Sports lidt i samme kategori som Hood By Air og tager gademode ind i en mere klassisk modekontekst, hvilket blandt andet skyldes hans tid hos Balenciaga, hvor han arbejdede under Nicolas Ghesquiere, der nu styrer Louis Vuitton.
Efterårskollektionen inkorporerede lidt 70’er-inspiration med svaj i bukserne, store kraver og frynser, men der var også masser af oversize trøjer og bukser. Blandt højdepunkterne var den lyseblå farve, der blandt andet blev brugt på en stor satinskjorte, og stak ud i den ellers brune kollektion, som understregede diversitetstemaet. Det blev yderligere tydeliggjort på et ternet print sammensat af hudfarver i forskellige nuancer, der blev brugt til flere styles.
Man får fornemmelsen af, at Gypsy Sport er, hvad Kanyes ’Yeezy’-kollektioner kunne være med lidt mere designersnilde.
Alexander Wang
Strip, pot og bad taste. Alexander Wang omfavnede det grimme med sin efterårskollektion, der tog 90’erne helt ud med spaghettistropper, lårkorte kjoler og logomani.
Men der var (nok) en mening med grimheden. Modellerne var sminkede fedtede i huden og mørke om øjnene, mens de valsede ned i flere outfits med marihuanablade og strippere inkorporeret i designet. Det handlede måske om at frigøre kvinder fra modens konstante flirt med uopnåelig skønhed.
Alice Glass, der tidligere var med i Crystal Castles, gik showet
Wang formåede dog stadig at skabe skønhed i det grimme, som for eksempel flere af jakkerne: en foret, sort denimjakke, en med kæmpe pelskrave og et mix mellem en peacoat og ærmerne fra en nylonbomberjakke. Flere af de langhårede uldsweatre skabte også balance blandt læderet og sloganlogoer som ’girls’, ’strict’ og ’tender’.
Alt den tidligere Crystal Castles-sangerinde Alice Glass tog en tur på catwalken gav ekstra pluspoint, og hun passede netop perfekt ind i fortællingen, da det bevidste antiæstetiske altid har virket som en del af hendes udtryk.
Hood By Air
HBA er nok tidens bedste eksempel på et streetwearmærke, der har formået at blive taget seriøst i modeverdenen og i den grad sætte sit præg på den. Køn, oversize og logoprint var blot nogle af de strenge, som designer Shayne Oliver spiller på, samtidig med at mærket er et eksempel på exceptionel branding i liga med Supreme.
I modsætning til for eksempel førnævnte Gypsy Sport og ja, Supreme, så tager Oliver dog sine catwalkdesign helt ud i kunstens mest kreative hjørner. På catwalken blev vi vidne til en fremtidspræget efterårskollektion, hvor modellerne var iklædt alt fra jakker i halvt pels, halvt bomuld eller med ærmer lavet af sportstasker til en latexdynejakke. Der var lårhøje gummistøvler og ditto stiletter. Og det meste i rødt, sort og hvidt.
Kollektionen er ikke lige så én-til-én brugbar i gadebilledet, som igen Gypsy Sport, men der var også mere straight designs som for eksempel en slag netskjorte, hvor ’nettet’ blev skabt af HBA-logoskriftet på små metalplader, ligesom der var et par mere klassiske skjorter og sweatshirts og en flot rød termojakke. Men på catwalken handler Hood By Air stadig mest om kreativitet og politiske budskaber.
Rag & Bone
Det engelske mærke havde valgt at blande deres herre- og dameshow som et slags anerkendende nik til tidens kønsudviskning. Tøjet var dog ret opdelt, og det var klart på kvindesiden, at der blev leget mest.
Herrernes outfits var stilsikre bud på termojakker, hoodies, læderjakker, et sort træningssæt og en camouflage dynejakke holdt hovedsagligt i sort og mørke nuancer af blå og rød med nogle skrigorange detaljer.
Den danske model Frederikke Sofie gik showet
Hos kvinderne blev der skubbet mere til konventionerne, når en silkeskjorte for eksempel blev sat sammen med et par joggingbukser, eller når en ternet uldnederdel dannede par med en hoodie med lynlås. Blandt stærke detaljer var militante skulderstropper, stofdetaljer på flere bukser og strik med en sjov fletdetalje på maven.
Begge kollektioner formåede at blande klassiske styles med streetwear og samtidig holde ambitionsniveauet højt.
Jeremy Scott
Heldigvis findes der stadig en designer som Jeremy Scott. For det er altid befriende at træde ind i amerikanerens slaraffenland af popkulturelt kitsch, hvor normer og forventninger bliver vendt på hovedet.
Denne gang havde han blandt andet inkorporeret tegneserieparret ’Ren & Stimpy’ på trøjer, cowboystøvler og en taske, og netop tegneseriers farverige universer er et godt billede på legebarnet Scotts design.
Der var fake fur, netstrømper, gummistøvler med nitter, print med planeter og gammeldags telefonrør. Flere af de kvindelige modeller var i lårkorte kjoler, brede bælter, høje støvler og med bobbet hår, så Barbie ville have lyst til at blive bedste venner med dem alle.
Mens et fuldt Jeremy Scott-look altså kræver noget mod og personlighed at bære, så kan de fleste af hans design bruges til at sætte lidt fut i en klassisk safe dansk garderobe.