De nye Facebook-reaktioner og hvad du i virkeligheden siger med dem

De nye Facebook-reaktioner og hvad du i virkeligheden siger med dem

Da Facebook introducerede Like-knappen i 2010 var det en revolution, der ændrede hele økosystemet, ikke mindst på det sociale medie, men på nettet som helhed. YouTube, Twitter og Instagram har alle adopteret en lignende funktion.

Nu har Facebook så smidt endnu en bombe i det sociale medies økosystem og introduceret intet mindre end en samlet palette af seks emojis at vælge imellem for at udtrykke din reaktion på Facebook-opslag.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det tager noget tid at vænne sig til, men vi har kastet os over en hurtig analyse af de nye emoji-reaktioner og ikke mindst, hvad du i virkeligheden udtrykker, når du trykker ‘wow’ eller ‘haha’.

 
Facebook-Sad-Reaction
 

‘Ked’

En af de mere kontroversielle reaktioner er den grædende emoji, for er der noget Mark Zuckerberg ikke har lyst til, så er det, at vi forbinder Facebook med noget trist. Ikke desto mindre så vrimler det med billeder, videoer og opslag, der gør os triste til mode – og her træder den tudende emoji til, hvor tommelfingeren bliver utilstrækkelig.

Men som med tommelfingeren (og online underskriftindsamlinger og tilslutning til diverse politiske Facebook-grupper) er den triste emoji den dovneste form for aktivisme. Man skriger, at man ikke rigtig har tænkt sig at gøre noget aktivt imod noget trist.

Derudover er alene det faktum, at man kan udvise tristesse over hvad som helst, i visse sammenhænge problematisk. Tudende emoji-reaktion på eks-kærestens nye forholdsstatus kan eksempelvis godt gå hen og blive tåkrummende for alle

Direkte oversat: »Jeg har virkelig ikke tænkt mig at engagere mig i det her, selvom jeg godt ved, at jeg burde gøre det« og »Gud fader i skuret, hvor er din nye kæreste bare grim«

 


Facebook-Love-Reaction

 

‘Vild med’

Facebook har også indført et hjerte, som i følge det sociale medie på dansk udtrykker, at man er vild med noget. For når man er vild med noget, er det jo tusind gange stærkere end at man synes godt om noget. Ikke rigtig, vel?

Vi har virkelig svært ved at se, hvordan hjertet giver nogen som helst mening, når tommelfingeren alligevel har fået lov at overleve. Hvis hjertet skulle have en funktion, så skulle det være som empati-knap til de der akavede opslag om døde katte eller brækkede kraveben. Men nej. Hjerte = vild med.

Sådan vil det imidlertid ikke blive opfattet. Et hjerte er et udtryk for kærlighed (på engelsk har emojien også fået det mere meningsfulde ‘love’-prædikat). Når Emma Holten eller Snebolden slår et vigtigt budskab op, så vil et hjerte ikke blive opfattet som: »Jeg er totalt vild med din holdning«, rettere: »Jeg er totalt vild med dig«.

Direkte oversat: »Jeg er hemmeligt forelsket i dig.«

 


oie_oie_overlay

 

‘Haha’

Den er naturligvis tænkt som Facebooks pendant til at taste ‘ROFL’ all caps, men som alle ved, er der ingen, der skriver det, der rent faktisk lægger sig på gulvet og griner. End ikke marginalt. Man ligner rettere end blodfattig gymnasieelev, der er lidt for sent oppe og lige akkurat kan drive de svedige fingre til at trykke R-O-F-L.

Cirka samme indtryk sender man med ‘haha’-emojien.

Samtidig kan ‘haha’ bruges til at sende det ret mixede signal af enten et skulderklap eller en fuckfinger afhængig af om man griner med eller ad postens ophavsmand.

Direkte oversat: »Det her er ikke sjovt, men jeg griner, fordi du er min ven« og »Jeg griner ad dig, ikke med dig.«

 


shock

‘Wow’

‘Wow’-emojien skal enten bruges, når man er indigneret eller overrasket. Men har man tilbragt mere end tre kvarter på internettet, så er der i virkeligheden ikke rigtig noget, der kan indignere eller overraske længere. Politiker lyver åbenlyst – set før. Kat banker hund – set før.

Samtidig kan man udvise nok så stor symbolsk indignation med ‘wow’-emojien, men man siger samtidig, at man ikke har tænkt sig at gøre mere ud af harmen.

Direkte oversat: »Jeg er ikke den mindste smule overrasket, men jeg er bevidst om, jeg burde være det.«

 


Facebook-Angry-Reaction

 

‘Vred’

Den mest kontroversielle reaktion er den umanerligt bistre emoji, Mark Zuckerberg har fået designet til sit sociale medie. Den er dømt til at skabe kontroverser og at indgå som hovedingrediens i moderne tiders trolling.

Den kommer sikkert primært til at regne ned over politikeres opslag og de opslag, der ikke lige falder i den enkeltes smag. Derudover er den så dundrende passivt-aggressiv, så den sikkert bliver I don’t give a fuck-typernes automat-reaktion på børnebilleder og ligegyldige opdateringer om fredagsøl.

Direkte oversat: »Ikke flere billeder af din grimme baby.« eller »Jeg savner den gang Soundvenue var et rigtigt musikmedie.«

 


Facebook-Like

 

‘Synes godt om’

Men hvad betyder alle nye reaktioner så for den gode gamle, opadvendte tommel? Der er ingen tvivl om, at den nye varieté af sjove(re) reaktioner kommer til at stjæle en stor del af tordenvejret fra ‘Synes godt om’-knappen.

Den er med et slag blevet reduceret til den dovne reaktion, der ikke kræver voldsom tankevirksomhed eller eftertænksomhed, men simpelthen bare ligger først for.

Direkte oversat: »Jeg er pisseligeglad – faktisk så ligeglad, at jeg i virkeligheden ikke gider reagere«

Læs også: Kommentar: Det kommer Facebooks nye reaktions-emojis til at betyde for dig

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af