Denim er blevet high fashion – er Vetements årsagen?

De opstod nærmest ved et tilfælde, men Demna Gvasalias bud på jeans, der er sammensyet af vintagebukser, har skabt ringe i hele modebranchen. Også selv om de koster 8.000 kroner.

Vetements har været på alles læber, siden brandets første kollektion i 2014. Få brands har skabt så meget hype, og samtidig delt vandene i så massiv grad som det parisiske designkollektiv, der har georgieren Demna Gvasalia som designstyrmand.

Han har fortryllet branchen med en æstetik, der fusionerer de mærkværdigste referencer fra gaden med seriøst modehåndværk, der rent faktisk giver Vetements berettigelsen til den ekstreme prissætning af tøjet, der naturligvis kun sælges hos branchens allerfineste butikker.

Vi har på mange måder været vidne til en regulær Vetements-effekt, der har braget af sted med raketfart. Mange forbinder brandet med oversize-hættetrøjer, den gule DHL-t-shirt og legen med Champion-logoet, hvilket alt sammen har været en del af Gvasalias anti-fashion statement og afstandstagen til den hæsblæsende hastighed, som præger modebranchen anno 2016. Det markante statement og provokerende udtryk, der balancerer på grænsen til latterliggørelsen af high-fashion i historisk forstand, har dog vist sig at blive mere end ualmindeligt chic.

Men Vetements æstetik strækker sig langt ud over legen med print, silhuetter og gamle logotyper. I designkollektivets parisiske atelier dyrkes det gode modehåndværk til fulde, og det arbejde har været en væsentlig årsag til, at denim og særligt jeans igen er blevet it-tingen i high-fashion-kredse.

Vetements' jeans på catwalken under brandets SS16-show i Paris
Vetements’ jeans på catwalken under brandets SS16-show i Paris

De eftertragtede Vetements-jeans
Det er nemt at undre sig over de sociale og kulturelle faktorer, der har været drivkraften for den enorme succes, som Vetements har oplevet med de antimode-signalerende overdele, men det er samtidig mindst lige så nemt at lade sig fascinere af arbejdet med de jeans, der utvivlsomt er markedets mest eftertragtede lige nu. Men hvad kan de egentlig?

Hos Vogue er de ikke i tvivl. Gvasalias avantgarde kreationer forener den vintageorienterede tidsånd med gode pasformer og detaljer i form af den karakteristiske ujævne og rå kant på buksebenene. Og designeren er enig.

»Pasformen er ikke nødvendigvis universel, men den er flatterende og fungerer på både høje og lave kvinder, der ikke er modeller«, siger Gvasalia til Vogue.

I et interview med Elle lægger Vetements-forhandleren Matchesfashion.com’s indkøbsdirektør, Nathalie Kingham, heller ikke skjul på de mange kvaliteter: »De (Vetements, red.) fjernede lommerne, og de mørke pletter på buksenernes bagside giver en illusion af, at bagdelen løftes«.

Men som alt andet i Vetements-universet er denimprojektet grebet meget atypisk an. Designtilgangen kom til Gvasalia ved et tilfælde. I designkollektivets spæde opstart kunne de ikke finde producenter, der ville levere de minimale kvantiteter, som de efterspurgte. Den faktor har siden vist sig at spille en væsentlig rolle for det unikke skrædderi og modehåndværk, der nu karakteriserer Vetements’ denim.

Et par af Vetements' unikke jeans
Et par af Vetements’ unikke jeans

Gvasalia og co. tog sagen i egen hånd, gik kreativt til værks og omarbejdede eksisterende vintage-jeans til nye modeller. Mere konkret er Vetements’ jeans skabt af to par gamle jeans, der er skåret op langs sømmene og syet sammen efter brandets mønster – en proces, der tager seks timers skrædderiarbejde per par (pludselig giver prissætningen lidt mere mening).

Det gør samtidig hvert enkelt par til et unikum, og efterspørgslen har også været enorm, siden de kontrastfyldte blå jeans for første gang så dagens lys. Da MatchesFashion og Net-A-Porter modtog SS16-kollektionens denimudspil, blev de udsolgt på et par dage. Og Vetements er også ekstremt velovervejede og strikse, når det kommer til bestillinger fra butikkerne.

»Der er ikke et minimum, men et maksimum«, siger Guram Gvasalia, Demnas bror, der er administrerende direktør i designkollektivet.

På den måde kan man bedst muligt opretholde den massive hype, der selvfølgelig også påvirkes af influencers og fans af mærket, som under vinterens modeuger var med til at fylde street style-serierne op med billeder af Vetements-jeans på gadeplan.

Andre brands lukrerer på Vetements denim-hype
Denim er igen blevet high fashion, men det kan diskuteres om æren ene og alene skal tilskrives Vetements. Denim har i flere sæsoner spillet en rolle i kollektionerne hos blandt andet Louis Vuitton, Valentino og Isabel Marant, men når det er sagt, har intet andet brand formået at skabe så meget hype omkring denim som Vetements. Den hype kan andre brands i high-fashion-segmentet nu lukrere på, hvilket blandt andet har været tilfældet hos den visionære designer Virgil Ablohs brand, Off-White.

Første look fra Off-Whites samarbejde med Levi's
Første look fra Off-Whites samarbejde med Levi’s

Op til denne sæson omarbejdede han en række vintage Levi’s jeans ligesom Vetements, og når efterårskollektionerne lander på den anden side af sommeren, kan vi se frem til et konkret denimsamarbejde mellem Off-White og Levi’s premium linje, Made & Crafted. Sammen har de kreeret 12 styles, der blander Levi’s vintage-univers og ekspertise med de moderne takter, som Abloh senest har vist med sin womenswear-kollektion på catwalken i Paris, og tilsammen bliver det til en ny fortolkning af denim i en high-fashion-kontekst.

H&M griber Vetements-looket
Selv om Vetements deler vandene, har de fleste modeinteresserede kvinder nok drømt om et par af de unikke jeans. Men med det unikke håndværk og udtryk følger en pris på omkring 8.000 kroner, der må siges at være ret så unik i sig selv. I highstreet-segmentet ser vi dog en reaktion på Vetements’ denim, og H&M har ikke overraskende grebet looket. Kæden lancerede i april en style, der til forveksling lignede den udsolgte Vetements-model. Prisen var selvfølgelig en helt anden. 399 kroner var alt, der skulle slippes, hvilket også betød, at giganten kunne melde stylen udsolgt, nærmest før den var landet.

H&M's ‘kopi’ af Vetements' jeans blev hurtigt udsolgt
H&M’s ‘kopi’ af Vetements’ jeans blev hurtigt udsolgt

Når alt kommer til alt er jeans og denim sejere end nogensinde før, og det er uanset, om vi vender blikket mod den parisiske modeuge, de flotte hæng i Dover Street Market eller H&M. Gvasalias take på materialet, silhuetterne og detaljegraden har med garanti været opblomstringens primus motor.

»For os handler det altid om proportioner, volumen og de små detaljer i taljen«, udtaler designeren til Vogue.

Men kvaliteterne, som designeren udpeger, har ikke alene været afgørende for, at denim er blevet så dominerende en faktor i modebranchen igen. Vetements har et ufatteligt momentum i markedet lige nu, og Gvasalia har vist, at han med sin position kan gøre næsten hvad som helst til high-fashion – sågar en gul DHL-t-shirt. Heldigvis valgte han også at fokusere sine kræfter på veludført og avantgarde denim, der i modsætning til de mange visuelt provokerende overdele, rent faktisk er noget, som alle kan forholde sig til og drage ind i et beklædningsunivers, uanset om man forstår konteksten, som Vetements indgår i, eller ej.

Læs også: Jeans, jeans, jeans: De vigtigste modeller og brands til kvinder

Læs også: Street style: Denimkærlighed i København 
 
Har du set vores video om sommerens jeanstendenser?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af