Kommentar: Virtual reality er pissefedt, men headsettene stadig langt fra målet

Kommentar: Virtual reality er pissefedt, men headsettene stadig langt fra målet
Foto: Flickr Commons / Karlis Dambrans

KOMMENTAR Virtual reality-headset kommer i flere og flere former – fra Googles Cardboard til 100 kroner til Oculus Rift til ca. 5.500 kroner. Men er virtual reality klar til den gængse forbruger eller er det stadig et niche-marked, du kan være relativt ligeglad med?

Jeg har efterhånden prøvet en del forskellige VR-briller, og jeg skal være den første til at sige, at jeg i bund og grund vild med konceptet. Den seneste måned har jeg testet Samsungs bud på et headset, Gear VR. Man bliver opslugt og indfanget i den verden, man bliver præsenteret for, og mulighederne virker kæmpestore. Det har potentialet til at blive en helt ny platform at udfolde sig på.

Men når producenterne taler om deres produkter, så lyder det som om, at revolutionen allerede er her. Desværre er vi ikke der endnu, hvor du kan gå ned og købe et par VR-briller, og det hele bare spiller.

I min optik er der en række problemer:

Kvaliteten

Kvaliteten på indholdet er ofte slet ikke godt nok. Vi er vant til at se på Full HD, 2K eller endda 4K på alt det indhold, vi kan finde på vores smartphones, tablets, TV og computere. På F.eks. Google Cardboard og Samsung Gear VR bruger du din egen smartphone, som selve displayet i headsettet.

Oculus
Oculus RIft

Problemet er, at når din ellers gode smartphone-skærm kommer helt tæt på dine øjne, så forringes kvaliteten altså, og det bliver muligt at skelne de individuelle pixel fra hinanden. Yderligere oplever jeg tit, at indhold fra f.eks. National Geographic, som ofte hedder noget med Full HD osv. simpelthen er for dårlig kvalitet. Det er som at se en YouTube-video i 240p, og det bliver man meget hurtigt træt af.

Den ringe kvalitet var eneste større grund til, at virtual reality ikke blev et hit, da det var oppe at vende i 80’erne med SEGA og Nintendos produkter. For at det skal føles som en virtuel virkelighed, skal det ser næsten 100 procent naturtro ud. Ellers har man bare klistret en skærm på ansigtet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Prisen

Heldigvis er det muligt at finde headset med bedre kvalitet. Det ser vi hos f.eks. Oculus Rift og HTC Vive, som begge viser billedet i 1080p. Desværre bliver prisen for god virtual reality så høj, at det lige nu slet ikke er aktuelt for dig og mig.

For Oculus Rift må du slippe ca. 5.500 kroner, hvor du skal op og give ca. 7.500 for HTC Vive. Det er i sig selv ikke en fuldkommen urimelig pris, men med den computerkraft, det kræver, så er det de færreste, der kan og vil være med. Både Oculus Rift og HTC Vive kræver nemlig det ypperste inden for gaming-computere, og her kommer du ingen vegne med din MacBook Pro.

Du skal have fat i en stor, stærk stationær, hvis du vil være med og ud over, at sådan en er dyr, så begrænser det også målgruppen betragteligt, for gaming-computere er ikke alles kop te.

Indholdet

Meget af det indhold, der er fra f.eks. Google og Samsung, virker til at være demo-videoer og spil, der er skabt til at vise, hvad VR kan. Jeg er ikke stødt på noget endnu, som har fået mig til at vende tilbage flere gange. Det, jeg har brugt mine VR-briller mest til, er, at vise mine venner og familie, hvad VR egentlig kan. Det er sjovt, og alle er meget imponerede, men det er ikke noget, der får mig til at vende tilbage til brillerne flere gange om ugen. Vi er stadig på demostadiet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Eksempel på VR-spil

Jeg er klar over, at der er lavet nogle AAA-spil, og til f.eks. HTC Vive følger der tre spil med i pakken. Men tre spil er bare ikke nok, og det er ti spil for den sags skyld heller ikke. Især ikke, hvis du har givet 7.500 kroner for headsettet og 10-15.000 kroner for en computer, der kan trække VR-indhold.

VR er fedt, men det er ikke fedt nok endnu. Der mangler stadig nogle ting, før jeg virkelig kan se VR bliver stort. Jeg glæder mig personligt rigtig meget til at se hvad PlayStation VR har at byde på, når de udkommer til oktober. De koster 3.600 kroner, og virker sammen med din PlayStation. Hvis udviklerne kommer med godt indhold, så er VR til den gængse forbruger lige inden for rækkevidde, men det er der altså desværre ikke endnu. Du kan roligt spare pengene på nuværende tidspunkt.

Læs også: YouTube debutterer live 360-gradersvideoer under næste weekends Coachella

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af