LG’s bud på en flagskibssmartphone anno forår 2016 hedder G5 og byder LG-traditionen tro på afgørende nyt under tech-solen. For selvom den umiddelbart ligner noget af det mest afdæmpede og konservative LG har designet, så er den i virkeligheden bygget til leg og eksperimenter.
G5 er lanceret med et hold ”venner”, såsom en fjernstyret kugle à la BB-8 fra ’Star Wars’ og virtual reality-briller. Derudover kan en del af selve smartphonens bund udskiftes med specifik hardware til superbrugere. Der er med andre ord tale om en smartphone, der sætter underholdning og kreativitet i højsædet.
Det er tydeligt efter en uges grundig test. Her er vores dom over G5.
Design
Udefra set er LG’s G5 ikke synderligt iøjnefaldende, hvis man eksempelvis sammenligner dem med forgængeren G4, der kom med lædercover – jeps. G5 er tydeligt mere afdæmpet og er udformet i et rundet aluminiumschassis, der dog har fået en plastikcoating, så den ikke har den der lækre metaloverflade. Når det så er sagt, så har den metallooket og et ret godt greb og føles rar at have i hånden.
Med en vægt på 159 gram, så ligger den i det lidt tungere felt end mange af konkurrenterne, men ikke i forstyrrende høj grad. Den er ligeledes ganske veldimensioneret i målene 149,4 x 73,9 x 7,7 millimeter uden at sprænge rammerne og med god mulighed for at nå det meste med tommelfingeren.
Selvom designet er afdæmpet er det ret cool. Det er tydeligt LG med nogle lækre detaljer. Toppen af skærmen runder eksempelvis en anelse som Samsungs Edge-skærme, hvilket giver en tydelig organisk følelse. Kombineret med en lækkert rundet formgivning, så er den ikke alene rar at holde om, men også at se på. Rundingerne er lidt for bløde til min smag, men jeg ved, jeg er ret alene med den betragtning – når det endelig skal være, så virker det gennemført og –tænkt.
Takket være plastikcoatingen undgår LG at vise de grimme antennelinjer, som stort set alle andre flagskibssmartphones lider under nu. Det gør bagsiden smuk, helstøbt og symmetrisk. Den er samtidig ikke spoleret af logoer eller tydelig tekst. En anden lille detalje, som jeg personligt sætter stor pris på, er fraværet af knapper. Én volumenknap og én tænd/sluk-knap, der samtidig fungerer som fingeraftryksscanner er eneste brud på G5’s overflade (med undtagelse af en skjult knap til at udskifte batteri).
G5 kommer i fire farver: Sølv, guld, rosenguld og titan, der er en slags mørkegrå. Sidstnævnte har vi haft i hånden. Den er igen relativt afdæmpet og ikke vanvittigt iøjnefaldende, men omvendt heller ikke grim.
Motorrummet
LG har i stedet valgt at flytte eksperimenterne ind i selve smartphonen – eller rettere ud af den. For G5 er en såkaldt modulær smartphone, hvilket betyder, at du kan udskifte den nederste del med ekstramoduler, for eksempel en lille B&O-højtaler og -lydkort eller et kameramodul. Batteriet kan ligeledes udskiftes.
Og lige netop batteriet er der muligvis grundlag for at udskifte. Det præinstallerede 2.800 mAh-batteri i forhåndenværende testeksemplar har i hvert fald haft en noget skuffende levetid. Selv ved nogenlunde moderat (sociale medier, sms’er, få opkald, Bluetooth-forbindelse) brug har den haft svært ved at holde sig juice nok til en dags brug. Til gengæld kommer den med ultrapotent quick charge via USB-C, men det er stadig en lidt skuffende driftstid ved siden af andre flagskibe, der ligger tættere på to dages batterilevetid.
Når det er sagt, så er det også en relativt kraftig maskine batteriet skal holde i live. Du får den allestedsnærværende Snapdragon 820-processor med 4 GB LPDDR4 RAM og en Adreno 530-grafikprocessor. Snapdragon 820 findes i rigtig mange andre Android–smartphones for tiden og er nærmest garant for en god oplevelse, særligt i kombination med 4 GB RAM.
Der er fingeraftrykssensor på bagsiden, der dog desværre virker noget blandet. Ret ofte registrerer den ikke i første forsøg og flere gange har jeg oplevet, at prøve så mange gange, at den beder mig taste koden i stedet. Det holder slet ikke. Her kan LG passende kigge Samsung og ikke mindst Huawei over skuldrene.
LG G5 kommer med 32 GB hukommelse, der kan udvides med microSD-kort. Alt i alt ganske godkendt, men efterhånden også forventede specs for en flagskibssmartphone i 2016.
Skærm
En 5,3 quad-HD-skærm pryder 70,1 procent af telefonens forside. Skærmen består af 1440 x 2560 pixel, hvilket giver en pixeltæthed på 554 pixel pr. tomme (ppi). Det er højt – ikke så langt fra Samsung Galaxy S7, der med en pixeltæthed på 577 ppi er en af de smukkeste, klare og skarpest farvegengivende skærme.
Set fra en skæv vinkel bliver skærmen hurtigt en anelse mørk, ligesom genskær indimellem kan blive et problem i særlige lysforhold. Det er meget små hakker i tuden på en ellers fantastisk flot skærm.
Skærmen er i øvrigt always on, så man svagt kan ane klokken og notifikationer hele tiden. Det er en funktion, jeg er blevet enormt glad for – så et kæmpe plus i min bog. Derudover har LG taget hensyn til privatliv ved kun at præsentere, hvilken type notifikation, du har fået og altså ikke indholdet og afsenderen. Det er en enormt naturlig funktion, som jeg ikke anede, man kunne have brug for.
Styresystem
Som så mange andre Android-smartphones har LG bygget sin egen brugerflade ovenpå Android 6.0 Marshmallow. Hvis man er Android-menneske, så er den ret intuitiv og visuelt frydende, selvom LG har læsset en hel del ekstrafunktioner ind. Man kan eksempelvis personalisere de forskellige knapper og layouts ret meget.
I udgangspunktet har LG droppet app-skuffen (man kan hente den nu), som mange andre Android-smartphones ellers insisterer på. Det passer mig rigtig fint, at alle apps skal ligge på en side, mens andre sikkert vil tænde af på den funktion.
Største skuffelse ved LG G5’s styresystem er, at der er læsset en del bloatware på. De fleste kan ikke slettes og selvom de ikke fylder frustrerende meget, så trigger det min OCD, at have en masse programmer liggende, som jeg aldrig kommer til at bruge.
Det drejer sig om nogle sundhedsapps og apps til styring af eksterne enheder, som jeg helst havde været foruden. Jeg kan godt se idéen med at lade din smartphone styre din dag, hvilket LG forsøger med deres widget Smart Bulletin, hvor bloatware-appsene passer ind, men så lad mig hente dem, når jeg har brug for dem.
Der er i øvrigt temmelig driftsikkert. Jeg oplevede et par gange, at Snapchat sluttede uventet, men det må vist efterhånden siges at være mere på Snapchats kappe end Android-producenternes.
Kamera
Som andre producenter – Huaweis P9 for eksempel – er LG G5 udstyret med et dual lens-kamera, altså et kamera, der består af to linser. Nej, det er ikke til 3D-fotografi, det giver billeder langt mere skarphed i dybden.
Det er ikke noget, den gennemsnitlige bruger umiddelbart har brug for, men er man først begyndt at lege med den type smartphonekameraer, så ser man hurtigt effekten. Du kan virkelig zoome langt ind og få masser af skarphed med hele vejen.
Det kan du takket være et primærkamera bestående af en linse på 16 megapixel assisteret af en på 8 megapixel. Frontkameraet er et mere standard 8 megapixelkamera, der dog også er yderst tilfredsstillende. En ret smart funktion her er auto-selfie, der genkender ansigter og tager et billede, når kameraet holdes stabilt.
De to linser giver også mulighed for at zoome ekstra langt ud, så man får en fisheye-effekt i billeder og videoer. Det fungerer virkelig godt og er en funktion, som jeg i den grad håber, bliver standard, når andre producenter hopper på dual lens.
Til sammenligning med eksempelvis Huaweis P9 har LG G5 slet ikke lige så mange effekter at lege med, men mindre kan også gøre det for majoriteten af brugere.
Ellers er der ikke så meget pis: Farver gengives meget korrekt, fokusering sker lynhurtigt og billedstabilisering er i top. I mørke kan kameraet ikke helt følge med for eksempel Samsung Galaxy S7, men det er heller ikke helt ved siden af.
Med til testen fulgte også et firkantet CAM Plus-modul, som kan klikkes på i bunden af smartphonen. Det skal give G5 fysisk fremtoning som et handykamera, da det giver et bedre hold om smartphonen og muligheden for at zoome og knipse med fysiske knapper.
Det virker umiddelbart lidt gimmick-agtigt, men der er stensikkert nogle mere dedikerede fotografer, der byder muligheden velkommen. Modulet er i plastik og virker ikke særligt solidt, hvilket får det til at fremstå endnu mere som en skør tilføjelse. Personligt kommer jeg næppe til at bruge det, da det kræver en genstart og afmontering af batteriet for at skifte modul.
Idéen med moduler er god. De måtte bare godt være endnu mere crazy og nemmere at skifte rundt imellem.
Endelig vurdering
Der er ingen tvivl om, at LG G5 er en af LG’s mest helstøbte smartphones til dato. Der er meget få ridser i lakken på et ret gennemført device. De ridser der er – dårlig batterilevetid, bloatware og svingende fingeraftrykssensor – trækker dog afgørende ned.
Alt i alt er LG G5 en smartphone, der tilbyder noget, de fleste andre smartphoneproducenter for længst har glemt: Sjove oplevelser – lige fra PR til egentlig brug. Det er ikke alle idéerne, der rammer bullseye i udførelsen, men point for nytænkningen alene.
LG G5 er til salg i Danmark nu.
Køb den, hvis du…
…vil have et af markedets bedste og sjoveste kameraer.
…ønsker markedets nok hurtigste opladning.
…vil have en gennemført og nytænkende smartphone med mange gode detaljer.
…vil prøve en modulær smartphone.
Køb den ikke, hvis du…
…ikke lader din smartphone op dagligt.
…vil have en virkelig velfungerende fingeraftryksscanner.
…hader bloatware.