J. W. Andersson – på grænsen mellem gal og genial
Den irske designer, der netop har annonceret et designsamarbejde med A$AP Rocky, har gjort det til en vane at udfordre det klassiske maskuline herreideal. Hans SS17-kollektion afveg på intet tidspunkt fra det faktum og vil garanteret få mange mænd til at ryste uforstående på hovedet. Alligevel var der noget unikt over designeres referencer til Antoine de Saint-Exupérys eventyrlige klassiker om den lille prins, barndommens frihed og udforskningen af fars (og mors) klædeskab som barn.
Altoverskyggende var kollektionens eksperimenterende element, hvor knælange striktrøjer i kontrastfyldte farvesammensætninger og med ærmer så lange, at de nåede jorden, stjal rampelyset. Silhuetterne var overdimensionerede og langstrakte. Og i en tid, hvor herrekollektionerne præges af neutrale farvevalg uanset sæson, viste J. W. Anderson, at han går sine egne veje med et iøjnefaldende og gennemgående alsidigt valg af friske farver som mint og pink.
Anderson er på mange måder ekstrem og avantgarde, og anvendeligheden af kollektionen kan med rette diskuteres, men formår man at bryde de stylede looks op og fjerne de største ekstremer som dametaskerne og de kjolelignende overdele, var der faktisk en lang række items, der også kan fungere for manden, som i første gang ville ryste på hovedet af irerens kreationer.
AG
Astrid Andersen – stærk kønsforvirring
Den danske designer blandede sig i den grad i tidens diskussioner om køn og modens hastighed, da hun præsenterede en kollektion, der inkorporerede hendes første deciderede kvinde-styles og brugte falmende efterårsfarver i sit bud på næste års sommertøj.
For det meste af Andersens karakteristiske luksus sportswear kan selvfølgelig bruges året rundt, ligesom farvevalget kan ses som en kommentar til, at sommertøj i dag sættes til salg, når vinteren dårligt at sluppet sit greb.
Mest interessant var dog kønsudviskningen, for selv om Andersen for første gange sendte kvinder ned ad catwalken i lange polo-agtige kjoler, så understregede kollektionen også, hvor unødvendigt det ofte er at snakke om køn i street- og sportswear. Flere styles gik igen på tværs af køn, ligesom der var blonder på meget af tøjet, og en herremodel i en af polokjolerne. Det var forfriskende – og også bare en virkelig flot kollektion, hvor detaljer som guld og blonder bragte Andersens dna fremad.
Læs vores fulde anmeldelse af Astrid Andersens kollektion og se alle looks HER.
KK
Craig Green – sublimt designhåndværk
Der var store forventninger til Craig Green før London Collections Men. Han har netop har vundet prisen BFC/GQ Designer Fund 2016 foran blandt andre danske Astrid Andersen, og forventninger blev indfriet – i hvert fald set fra visse perspektiver.
Rent håndværksmæssigt er Green en sand mester, hvilket SS17-kollektionen understregede. På mange måder skubbede den på interessant vis til grænserne for menswear. Unikt patchwork, paisley print og særligt de dekonstruerede elementer kom til udryk som kollektionens gennemgående højdepunkter og satte en fed streg under designerens håndværksmæssige kunnen.
Når det er sagt, forblev kollektionen mere en kunstnerisk oplevelse af sublim designhåndværk, frem for en kollektion der indbød til anvendelighed. Det tætteste vi kom på tøj, der rent faktisk vil komme til at fungere uden for catwalken, var nyfortolkninger af den klassiske trenchcoat, der gik igen flere steder i kollektionen. Og så må vi naturligvis ikke glemme det dekonstruerede nålestribede jakkesæt. Med disse elementer beviste Craig Green, hvordan tøj kan ‘ødelægges’ og sættes sammen igen, så det rent faktisk giver mening.
AG
Maison Mihara Yasuhiro – udfordrende proportioner
Den japanske designers kollektion, der også inkorporerede kvindetøj, passede godt ind i den dekonstruktion og proportionsforskydning, som mange brands for tiden arbejder med – ikke mindst takket være Demna Gvasalias genoplivning af fænomenet.
Hos Yasuhiro, der debuterede i London efter flere sæsoner i Paris og Tokyo, var det det bærende element med bukser, skjorter og trøjer, som var syet sammen af forskellige materialer nogle gange i forskellige længder, og absurd overdimensionerede lynlåse.
Selv om tøjet hurtigt bliver skizofrent, og ideen måske blev overgjort igennem hele kollektionen, så er udfordringen af vores forventninger til, hvad tøj er, interessant. Og japanerens mere straight streetwear, hvor denim og brugen af patches stod stærkt, skabte lidt af det nødvendige modspil i kollektionen.
KK
Christopher Shannon – vilde denimeksperimenter
Den engelske designer gik all-in på denim og på eksperimenterne med sin SS17-kollektionen, og langt hen ad catwalken fungerede det. Alt, hvad man næsten kan forestille sig, blev prøvet af. Der var cutouts, trævlet denim og sammensætning af forskellig farvet denim i mere eller mindre vovede varianter.
Brugbarheden gik sjældent tabt til fordel for eksperimenterne, hvilket resulterede i ultra baggy jeans og jeans og jakker i flere lag, der bevarede materialets cool udstråling med skubbede til vores opfattelse af, hvordan det kan bruges. Kun pindsvin-looket på et helt denimsæt blev mere sjovt, end hvad godt er.
Samtidig bevarede Shannon sin fascination af sportswear med flere enkle og flotte sweatshirts og joggingbukser, ligesom et par gule og orange indslag holdt den blå og sorte denim i skak. Og så var det næsten morsomt, da designeren også sendte en model i det meste enkle par jeans og hvide polotrøje ned ad catwalken.
KK
Læs også: Street style: Det havde folk på til Astrid Andersens show i London