‘RiME’ er et vaskeægte eventyr fra øverste hylde
Alene på en strand vågner vores hovedpersonen, en dreng klædt elegant i hvidt med en markant, rød kappe flagrende efter sig. Hvem han er, og hvor han kommer fra, ved vi intet om, og igennem det meste af de 6-8 timer ‘RiME’s eventyrlige og rørende fortælling tager at gennemleve, var jeg aldrig helt sikker på mit endelige mål.
Det skal dog ikke tages som en kritik, for ‘RiME’ er i høj grad et spil, der skal føles snarere end tænkes, og spanske Tequila Works (Deadlight) har med farverig pensel skabt et fortrinligt adventurespil, som især tilhængere af spil som ‘ICO’, ‘Journey’ og ‘The Last Guardian’ ikke må snyde sig selv for.
Design by subtraction
I et interview for nogle måneder siden nævnte spillets instruktør, Raúl Rubio Munárriz, at ‘RiME’ på et tidspunkt havde været et langt mere kompliceret spil med survival-elementer som indsamling af mad og drikke. Det var bare ikke sjovt, og derfor besluttede Tequila Works at ty til design by subtraction, hvor man forbedrer spillet ved at fjerne elementer og features frem for at føje flere til.
Især Fumito Ueda (‘ICO’, ‘Shadow of the Collosus’ og ‘The Last Guardian’) har været en stor fortaler for denne designfilosofi, og resultatet af Tequilas anstrengelser er et forbilledligt designet spil, der elegant fortæller sin historie uden brug af tekst og tale og kommunikerer dine mål helt uden forstyrrende tutorial beskeder.
Og så er spillets HUD fuldstændig fri for informationer som liv, minimap og tidspunkt på dagen, hvilket jeg vel og mærke ikke savnede på noget som helst tidspunkt.
Solbagt middelhavsstemning
Det første ved ‘RiME’ der springer i øjnene er dog alligevel den indbydende, farverige og det hele taget utroligt behagelige grafiske stil, der emmer af solbagt middelhavsstemning og lige fra starten af lokker til udforskning. Senere benyttes en mere dyster farvepalet, men udtrykket forbliver eventyrligt. Den grafiske side bakkes flot op af det smukke, afdæmpede, strygerbårne soundtrack, der fremhæver spillets eventyrlighed såvel som den melankoli, der hele tiden står klar i kulissen.
Spillets audiovisuelle del er vigtig at komme ind på, for det er i høj grad den, resten af spillet står på skuldrene af og som gør, at ‘RiME’ bliver mere end summen af sine enkeltstående dele. Rent gameplaymæssigt består ‘RiME’ af en blanding af udforskning, platforming og især gådeløsning – ofte i samspil. Platformingen er velfungerende, udforskningen værd at give sig tid til og gåderne fint tænkte. Men det er grafikken og musikken, der gør verdenen så uimodståelig.
Den gyldne middelvej
Selvom gådeløsning er et centralt element i’RiME’, skal du dog ikke regne med den helt store udfordring, så er du på udkig efter det næste ‘The Witness’, er det bare med at lede videre. Omvendt er ‘RiME’ modsat førnævnte Journey et spil i mere klassisk forstand. Platformingen kræver timing, gåderne kræver tankevirksomhed og drengen kan miste livet til dybe kløfter, en glubsk fugl og det forræderiske hav uden at det dog har den store konsekvens.
Personligt følte jeg, at sværhedsgraden var glimrende afstemt. Den milde udfordring holdt mig engageret, men bremsede heller ikke min færd gennem ‘RiME’s mystiske ø unødvendigt. Nogle spil vinder meget ved at opstille en benhård men fair udfordring, men ‘RiME’ ville bare ikke være et af dem. Tequila Works har fundet en gylden middelvej, som også sidste års danske mesterværk ‘INSIDE’ excellerede i, og jeg håber, at flere narrativt drevne indietitler går denne vej i stedet for enten at være old school hardcore eller nærmest demonstrativt u-udfordrende.
Et ægte eventyr
Der er efterhånden langt mellem de mere intime eventyr i spilform, hvor den episke, vi-rider-ud-for-redde-verden form dominerer i stor stil. Derfor faldt ‘RiME’s lille, fine fortælling på et tørt sted for mig. Og som i et klassisk eventyr fungerer spillets fortælling på flere niveauer. Tequila Works fortæller med et kæmpe visuelt overskud, og formår at skabe stor variation i omgivelserne, der byder på fire vidt forskellige miljøer, der stadig føles som naturlige forlængelser af hinanden. Derudover er der faktisk også fin variation i det simple gameplay uden, der bliver tyet til halvbagte eller dårligt udførte ideer.
Selvfølgelig er det ikke alt ved ‘RiME’, der sidder lige i skabet. Jeg stødte på enkelte usynlige vægge i form af objekter, jeg burde have kunnet klatre op på, men som ikke lod mig gøre det. Drengen skal enkelte gange stå meget præcist i forhold til et objekt for at kunne interagere med det, og et par animationer er lidt klodsede (men det er mest bemærkelsesværdigt fordi niveauet på dette område generelt er meget højt).
Endelig dom
De ovenstående kritikpunkter forhindrede mig dog på ingen måde i at rånyde ‘RiME’, for det er et usædvanligt charmerende og veludført spil. På mange måder står det på skuldrene af sine klassiske inspirationskilder, men ‘RiME’ låner de rigtige steder og formår samtidig at skabe sin egen identitet. Tequila Works har efter sin ujævne debut skabt et dybt personligt spil, der med charme og fantasifuldhed katapulterer dem helt op i toppen af indiehierakiet.
Godt
+ Soundtracket
+ Det visuelle udtryk
+ Smukt fortalt historie
+ Simpelt, men velfungerende gameplay
Skidt
– Enkelte akavede animationer
– Et par usynlige vægge