»Det er ret vildt så mange ting, der sker lige pludselig«.
Julius Juul er tydeligt glad, da jeg fanger ham og broren Victor, der sammen driver tøjmærket Heliot Emil, på en Skype-forbindelse fra New York, hvor mærket netop har slået sig ned med nyt kontor. Danskerne har valgt satse stort. Og med god grund.
2017 var et skelsættende år for brandet, som også var på vores liste over årets bedste danske tøjmærker, og meget tyder på, at de står på tærsklen til et internationalt gennembrud efter en sommer, hvor Heliot Emil under stor bevågenhed fra både medier og internationale butiksindkøbere har vist sin SS18-kollektion frem under modeugerne i både Milano, Paris, New York og København.
»Vi prøver at følge med, men altså… pludselig vil en japansk butik lave en pop-up med os. Så vil en butik fra Rusland flyve til New York for at se kollektionen. Så får vi requestet, at Migos eller Future skal bruge noget tøj asap«, fortæller Julius med tydelig begejstring.
Opmærksomheden fra de prominente navne er en vigtig katalysator for den internationale opmærksomhed, der rettes mod Heliot Emil lige nu. A$AP Rocky, Future, Kendrick Lamar og Offset fra Migos er bare et udsnit af det stærke hold fra hiphopverdenen, som har omfavnet det danske brands streetwear. Og særligt Offset skabte en solid buzz.
Da Migos optrådte i Katy Perrys video til ‘Bon Appetit’, var Offset nemlig iført en iøjnefaldende jakke fra Heliot Emils efterårskollektion. En velourjakke håndbelagt med 7.500 perler, som tog 14 dage at lave.
»Stylisten havde Balmain, Givenchy, Haider Ackermann og Saint Laurent med til dem, men Offset havde set jakken i stylistens kartotek og sagt: Jeg skal have den her på. Efterfølgende har han rocket den sygt meget«, siger Victor, mens han griner.
Selvlærte brødre har fundet deres udtryk
Heliot Emil blev etableret sidste år, men trods Juul-brødrenes autodidakte baggrund er deres tilstedeværelse i modebilledet langt fra ny. Tidligere drev de mærket Sons of William, som blandt andet blev forhandlet i Storm i København. Men brødrene fastslår gentagne gange, at der ingen sammenhæng er mellem de to brands.
»Vi har valgt at se det som to helt forskellige verdener. Sons of William var et forsøgsprojekt. Det viste os, at der var et potentiale og et marked. Med Heliot Emil var det vigtigt, vi etablerede noget, som havde fundamentet til at blive rigtig stort«, siger Victor.
Fundamentet bygger på en klar visuel identitet på alt fra sociale medier til småting som fakturaer, og en æstetik der harmonerer med det militærinspirerede streetwear, som har domineret på den internationale modescene igennem de seneste par år med Yeezy og post-Sovjet-bølgen.
»Vores æstetik er en anelse provokerende«
Heliot Emils aktuelle AW17-kollektion inkluderer – ud over førnævnte ekstravagante perlejakke – for eksempel oversize bomberjakker med o-ringe og adskillige signaturlynlåsdetaljer, som vi også har set det hos MISBHV. Der er oversize striktrøjer og dekonstruerede frakker med håndlavede olieprints, der gør det umuligt ikke at tænkte på Raf Simons’ seneste kreationer i eget navn.
»Vores æstetik er en anelse provokerende. Vi giver lette pieces nogle detaljer, som får tingene til at skille sig ud. Æstetikken er hardcore, men vi har stadig fokus på detaljen og den monokrone farvepalet, som vi tager med fra det danske«, siger Julius.
Trods farvepaletten er brødrene Juuls kreative univers ret udansk og nok nærmere internationalt appellerende. Særligt Japan og Sydkorea har taget mærket til sig, fordi de, ifølge Julius, tør tage flere chancer. Men med den massive eksponering, mærket oplever lige nu, er mulighederne på blandt andet det amerikanske marked vidt åbne, og det giver anledning til at drømme endnu større.
»Jeg ved med sikkerhed, at det kun er starten på et fantastisk eventyr«, slutter Julius.
Heliot Emil forhandles herhjemme i brandets webshop.
Artiklen har tidligere været bragt i den seneste udgave af Soundvenue Magazine.
Læs også: De seks bedste danske designere i 2017 – de nyes år