Du har nok opdaget, at hippiernes trademark farvemønstrede look igen fylder meget, og selvom du selvfølgelig bare kunne hoppe ned i din lokale genbrugsbutik og finde en tie-dye trøje, så kunne du jo også kaste dig ud i at forvandle en af dine gamle, hvide t-shirts.
Mens de fleste guides på nettet gør brug af klorin og kemifarver, så gemmer den danske natur – eller bare dit køleskab – på mange gode og mere miljøvenlige alternativer. Du har måske hørt, at avocadoskræller giver en flot lyserød. Og med skralden fra rødløg kan du lave grøn, mens planten Gyldenris giver gul.
Freja Løwe, der har studeret bæredygtigt design og lært naturfarvning på Bali, giver her en guide til at komme godt i gang.
Det skal du bruge
Gryde, si og ske
»En aluminiumsgryde er god, fordi den afgiver lidt aluminium, hvilket netop er derfor, at de færreste laver man i dem længere. Det er ikke så sundt, men det er godt til farvning, fordi det binder farven til stoffet«.
Stof
»Silke er bedst, men det er svært at skaffe i Danmark og ret dyrt. Bomuld er let tilgængeligt.
Lige meget hvilket materiale, du vælger, så skal det helst være 100 procent ét naturmateriale og helst ubleget. Meget stof er forbehandlet med alt muligt kemi, som hæmmer processen lidt. Det kan dog være svært at skaffe uden, men vask det i hvert fald inden«.
Materialer til forbehandling af stoffet (afhængig af stoffet, se nedenfor)
Farvemateriale
»Avocado- eller løgskræller er gode restprodukter. I naturen ville jeg lige nu vælge Gyldenris. Den er god og står over det hele. Den laver en flot gul«.
Sådan laver du farven
1. »Put det indsamlede farvemateriale i en gryde og fyld gryden cirka halvt op med vand – det vigtigste er, at farvematerialet er helt dækket af vand. I denne opskrift bruges sten og skræller fra otte avocadoer«.
2. »Varm blandingen op og lad det simre i cirka en halv time. Tag derefter gryden af varmen og lad den stå og trække, indtil den er kølet helt af eller mindst en time.
3. »Si avocadosten og -skræller fra og hæld farven tilbage i gryden. Jo færre avocadorester der er tilbage i gryden, jo mere jævn bliver farven. Farven er nu klar til brug«.
Sådan forbehandler/bejdser du stoffet inden farvning
Hvis du bruger silke:
1. »Vej silken, som skal farves«.
2. »Fyld en gryde med varmt vand fra hanen og tilsæt Alun (aluminiumsulfat, kan købes i fx Matas, red.) tilsvarende 10-20 procent af stoffets vægt. Rør godt rundt i gryden«.
3. »Læg stoffet i gryden og sørg for, at der er plads til, at stoffet kan bevæge sig. Rør jævnligt i gryden for at sikre, at alt stoffet bejdses«.
4. »Efter cirka to timer tages stoffet op af gryden, vrides og hænges til tørre og farves på et senere tidspunkt – eller farves direkte efter bejdsningen«.
Hvis du bruger bomuld, hør og andre cellulosefibre:
1. »Vej stoffet, som skal farves«.
2. »Fyld en gryde med varmt vand fra hanen. Forholdet mellem vand og stof, der skal bejdses, skal cirka være 30:1«.
3. »Tilføj garvesyre (købes i butikker, der sælger udstyr til fremstilling af vin, fx hos Handelshuset Nidaros, red.) tilsvarende 10 procent af stoffets vægt. Rør godt rundt i gryden«.
4. »Læg stoffet i gryden og sørg for, at der er plads til, at stoffet kan bevæge sig. Rør jævnligt i gryden for at sikre, at alt stoffet bejdses«.
5. »Imens stoffet ligger i garvesyrebadet i ca. to timer, laves næste bejdsningsbad. Her skal bruges: Alun svarende til 18 procent af stoffets vægt. Hvid eddike svarende til 240 porcent af stoffets vægt. Soda (natriumkarbonat, kan købes i flere supermarkeder, fx Nemlig.com, red.) svarende til 10 procent af stoffets vægt«.
6. »Bland ingredienserne i en stor gryde, mens der røres rundt. Blandingen vil boble op, så sørg for at der er god plads i gryden«.
7. »Hæld varmt vand fra hanen i blandingen, så der er nok til at dække stoffet.
8. »Stoffet tages nu op ad garvesyrebadet (hvor det har ligget i ca. to timer), vrides grundigt og lægges i det nye bejdsningsbad«.
9. »Her skal stoffet ligge i yderligere to timer, hvor der røres jævnligt i gryden«.
10. »Stoffet fjernes nu fra gryden, vrides og hænges til tørre og farves på et senere tidspunkt – eller farves direkte efter bejdsningen«.
Sådan farver du
1. »Varm farven op, indtil den simrer«.
2. »Lav det ønskede – eller et tilfældigt – mønster på stoffet ved at vride eller snurre det og brug elastikker til at holde på det«.
3. »Læg stoffet i gryden. Hvis du farver silke, tages gryden af varmen, og silken ligger og trækker i gryden, mens den køler, da det ikke tåler for høje temperaturer. Farver du bomuld, hør eller andre plantebaserede fibre, kan du lade farven simre en halv times tid med stoffet i, og derefter tage gryden af varmen og lade det hele køle af«.
4. »Rør med jævne mellemrum i gryden for at få en ensartet farve«.
5. »Stoffet tages op af farvebadet, når det har den ønskede farve, men skal minimum ligge i farvebadet i cirka en time. Fjern elastikker og skyl i koldt vand, hvorefter det færdige resultat hænges til tørre«.
Bonusinfo
Genbrug
»Det er godt at bruge en gammel trøje fra skabet, for så er den blevet vasket nogle gange, så kemien er væk, og det gør det nemmere for stoffet at optage farven«.
Husk farvelæren
»Du kan godt farve oven i en anden farve, men så skal man lige huske sin farvelære. Hvis du for eksempel har en blå t-shirt og farver den med gul, så bliver den grøn. Det er lettest at starte med hvid, så kan man også lettere se, hvordan naturfarven bliver«.