Sådan kommer du i gang med at strikke

For én der aldrig har rørt et par strikkepinde, kan en opskrift på en sweater måske mest af alt ligne en kompliceret kodemanual. Vi har derfor bedt strikkedesigner Laura Dalgaard om gode råd til at komme i gang.
Sådan kommer du i gang med at strikke
Strikkedesigner Laura Dalgaard giver gode råd til din strikkestart.

Det er overalt. Strikkede sweatre, veste, huer og halstørklæder i det der garn, man har lyst til at begrave sig i. Og så er meget af det endda noget, folk selv har kreeret. Meget kan man sige om corona, men er der noget, pandemien har været god for, så er det håndarbejdet, der den seneste tid for alvor er rykket ind i modebilledet.

Men hvis du nu er én af dem, der gerne vil lukkes ind i strikkevarmen eller allerede har stået og kigget skeptisk på en strikkeopskrift og tænkt, at det mest af alt ligner en kompliceret kodemanual for særligt indvidede. Ja, så har vi lavet en kom-i-gang-guide.

Vi har spurgt strikkedesigner Laura Dalgaard, hvordan man skal gå til det, hvis man er helt grøn i strikkeklubben. Og faktisk er det slet ikke så svært. Det kræver bare, at man tør kaste sig ud i det … med sin nye bedste ven, YouTube, ved hånden, lyder det.

Find en strikkehomie

»Det allerbedste vil være, hvis du kender én, som kan holde dig lidt i hånden undervejs. Til at starte med kan man godt føle sig som ét stort spørgsmålstegn. Og første gang man taber en maske, kan man godt få lyst til at give op på livet. Derfor kan det være rigtig fedt med én, der hjælper én videre, før det ender i frustration. Din strikkeallierede kan være en garvet strikker, men det kan måske også være en anden, som har mod på at lære at strikke. På den måde kan I følges og hjælpes ad undervejs. Der findes et væld af videoer på YouTube, som guider til alt fra, hvordan man slår masker op til forskellige strikketeknikker, som kan være rigtig gode at følge«. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Væbn dig med tålmodighed

»Den største hæmsko for at komme i gang er nok forestillingen om, at du kan gå fra 0 til 100 – at den der perfekte vest eller sweater er der i første hug. Men sådan går det jo ikke nødvendigvis. Jeg kan huske, at jeg selv tænkte, at mit første ”værk” var det grimmeste i verden. Men det skal ikke skræmme én væk. Det kræver vedholdenhed og tålmodighed. Og det er helt okay, hvis det kikser. Sådan er det jo at lære noget nyt. Lige pludselig er den der, og det er den fedeste følelse i verden selv at have skabt noget«.

Strik noget, du kan bruge

»Mange anbefaler, at man starter med eksempelvis en karklud. Og det er fint, hvis du ved, at den ryger direkte ud i køkkenet, eller du sådan virkelig trænger til at få fyldt op. Men ellers synes jeg, man skal sætte sig for at lave noget, man virkelig har lyst til at bruge. Det er ret fedt at blive færdig med noget, som man har lyst til at tage på med det samme. Og der er mange, der online viser, hvordan man som nybegynder gør. Min kollega, Spektakelstrik, har eksempelvis lavet en vest, som hun helt minutiøst viser, hvordan man laver på en række videoer, hun har lagt ud«. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Søg hjælp i en garnbutik

»Gå ned i en garnbutik og spørg dem, hvad der giver mening at starte med – både hvad angår mønster og garn. Man skal jo i virkeligheden ikke have så meget. To strikkepinde og noget garn, så er du der. Jeg er selv en kæmpe sucker for virkelig lækkert garn, og det koster jo penge. Men mindre kan også gøre det. I mange år arbejdede jeg selv i Nicoline Garn, og der er det en helt almindelig del af jobbet, at man hjælper kunderne i gang. Derudover kan man sagtens bruge genbrugsgarn, så hvis ikke det allerede er blevet nappet i din lokale genbrug, så kan du starte med at få fat i noget af det«.

Læg perfektionismen på hylden

»I starten kan det være vildt frustrerende, hvis man strikker forkert. Men det fede er jo, at man kan se, at det er håndlavet. Og så kan du vælge et garnnøgle af garn som børstet alpaca-uld eksempelivs, der skjuler det værste. Men jeg synes, der er en værdi i, at hjemmestrik ikke ligner noget, der er lavet på en maskine. Nogen gange kommer man til at pille op, når det går galt. Men så starter man bare igen. Det handler langt hen ad vejen om at være modig – med opskrifter og farver. Og hvis man tør lægge perfektionismen lidt fra sig, så er der ikke så meget, der kan gå galt. Det er bare at springe ud i det«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af