Få den bedste lyd i din hjemmebiograf

Mens din sofa måske godt kan hamle op med biografsædet i den udvidede lockdown, så kniber det nok mere med lyden – indtil nu.
Få den bedste lyd i din hjemmebiograf
Det er tid til at få mere ud af tiden foran hjemmeskærmen. (Foto: Samsung)

Der er altså stadig lang tid til, at vi kan synke ned i sædet igen og se film, hvor de bør ses, som Ole Michelsen ville sige. Måske kan streamingtjenesterne godt holde dig underholdt så længe, men din ører er garanteret ved at være trætte af din fladskærms skingre gengivelse alt fra actionscener til dialogtunge øjeblikke.

»Lyd har brug for plads. Højtalere med store kabinetter lyder fyldigere end højtalere med små kabinetter, og når du har en helt tynd tv-skærm, så er der ikke noget godt sted at placere højtalerne. Du får ikke noget indre kabinetvolume, og så bliver det svært at lave god lyd«, forklarer norske Geir Gråbein Nordby.

Han er journalist og anmelder på det skandinaviske medie Lyd & Billede, og som uddannet lydteknikker er han blandt andet ekspert i hjemmebiografer. Derfor har vi bedt ham anbefale, hvordan du kan skabe bedre lyd hjemme i stuen.

»Jo tyndere tv’erne er blevet, jo dårligere er lyden blevet. Samtidig har flere fået højtalerne om på bagsiden, så de spiller ind i væggen. Det er svært ikke at få det til at lyde indespærret. Så man bør have en ekstern lydkilde«, slår Geir fast.

Han fokuserer på soundbars, da det er en nem måde at skabe god lyd, uden at man behøver kaste sig ud i det helt vilde surround-anlæg.

»I stedet for at fylde stuen med store højtalere, så er soundbars mere rene og pæne, men kan stadig give en masse bang for the buck«.

Sonos Beam. (Foto: PR)

Sonos Beam

»Den giver mere fylde og klang til lyden, end tv’et kan, og du kan spille højere, uden at det bliver skingert. Den fungerer også godt til musik i stereo, hvis du vil bruge den til det, ligesom den er et oplagt valg, hvis du i forvejen har andre Sonos-produkter derhjemme.

Du får endnu mere ud af din Beam, hvis du tilkøber Sonos’ subwoofer (5.999 kroner)«.

Samsung HW-Q66T. (Foto: PR)

Samsung HW-Q66T

»Den har højtalere på toppen, som også sender lyd op i loftet, hvor den reflekteres og hjælper med at skabe illusionen af surround-lyd. Samtidig har den en tydelig gengivelse af stemmer og dialog i filmene. Den har også nok kraft til, at man får en lille smule af biograffølelsen.

Samsungs soundbars har generelt en tydelig og klar lyd. De prøver mere eller mindre at lave god lyd ud af dårlige komponenter, og det gør de ret godt.

I modsætning til Sonos, så får du her en subwoofer med i prisen«.

Samsung HW-Q950T. (Foto: PR)

Samsung HW-Q950T

»Det er et skridt op ad Samsung-stigen, hvor du får en soundbar med subwoofer og trådløse baghøjtalere.

Det er en af de kraftigste soundbars på markedet. Den er relativt stor, men så får du også en masse krudt for pengene. Den har en hel del højtalerelementer monteret under panseret, som peger ud i forskellige retninger. Også op i taget, og den gengiver både Dolby Atmos- og DTS:X-lydspor med ægte 3D-lyd.

Og så har den altså trådløse baghøjtalere (som dog har strømkabler), der skal placeres bag sofaen. Dette er den soundbar, jeg selv ville købe, hvis det var mine egne penge. Her får man faktisk ægte hjemmebiofølelse.

Det er ikke spor overdrevet at hævde, at denne soundbar er billig, når man ser på, hvad man rent faktisk får for pengene«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af