Engangsemballage er en af de klimaudfordringer, som der kommer mere og mere fokus på herhjemme – også politisk. Du har måske opdaget, at det nu er lovpligtigt for alle handlende at tage penge for en plastikpose.
Nu bliver der sat fokus på den store mængde engangskopper, som vi bruger, når vi lige skal have en cortado med på den daglige lockdown-gåtur. Det danske firma Kleen Hub har nemlig lavet en rustfristålkop, som du kan vælge at få din to-go-kaffe i hos udvalgte cafeer. Når du er færdig med koppen, har du ti dage til at returnere den til et af de deltagende steder.
I dag har Coffee Collective så meldt ud, at de nu går ind i projektet, så du kan vælge en Kleen Hub-kop på alle deres seks cafeer i København.
»Vi har ikke sat et decideret succeskriterie om antal kopper op, men håber virkelig folk tager det til sig«, siger Klaus Thomsen, medstifter og -ejer af Coffee Collective.
»Vi kommer til at gøre, hvad vi kan, og prøver at fjerne alle barrierer, der kan være. Man skal lige ind og tilmelde sig på sin telefon, men det tager ikke lang tid. Og så vil vores baristaer spørge og opfordre til, at man bruger den«.
Som Klaus Thomsen siger, skal man downloade Kleen Hubs app og lave en profil, før man kan komme i gang. Derefter scanner man en kode, når man låner en kop. Hvis man ikke har afleveret sin kop efter ni dage, får man en sms og push-besked, om at man skal skynde sig. Man kan tilkøbe tre ekstra dage for ti kroner, eller i værste tilfælde kan man betale 150 kroner og beholde koppen.
Til at starte med er der kun en størrelse, 385 ml, i omløb, men Kleen Hub planlægger en mindre version snart, fortæller medejeren Robert Dichtl.
»Efter at 27 kunder har brugt en kop er den bedre for klimaet end engangskoppen, og de bør holde til mere end 1.000 ganges brug«, fortæller Robert Dichtl om undersøgelser firmaet selv har fået foretaget.
Kopper fremstilles i Kina og transporteres til Danmark via båd, hvilket er regnet med i Kleen Hubs undersøgelse.
Kleen Hub startede sidste år i oktober, hvor de lancerede en rustfristålbakke, som alternativ til restauranternes takeaway-emballage. At dømme ud fra deres app er der dog færre end ti deltagende restauranter inden for en to kilometers radius fra min bopæl på indre Nørrebro.
Og udfordringen er selvfølgelig, at mange skal med i projektet, før det bliver en succes. Man skal nemt kunne komme af med sin emballage igen. Hvis man først kommer hjem med kaffekoppen og skal huske at tage den med, næste gang man planlægger at tage forbi Coffee Collective, så kan man næsten lige så godt bare have sin egen kop med rundt hele tiden – selvom det netop er bøvlet.
Det lægger Klaus Thomsen fra Coffee Collective heller ikke skjul på – ligesom han også indrømmer, at de selvfølgelig kommer til at savne den brandingværdi, der er i, at deres kunder går rundt med kopper med deres navn på.
»Det har været et nødvendigt kompromis, for at det kan række ud over vores egne kaffebarer. På den måde kan man sige, vi virkelig viser, at vi mener det«, siger han.
»Hvis det skal have en rigtig stor effekt, er der jo nødt til at komme flere med på vognen. Jeg synes, mange af de andre kæder har været længe om at gøre noget«.
Coffee Collective har tidligere haft deres egen bambuskop, som man kunne købe af dem for 100 kroner, og så var man med i et loop, hvor man afleverede sin brugte kop, og fik sin kaffe i en ny. Det krævede dog, at man altid huskede sin kop. Coffee Collective har også valgt at erstatte det system med Kleen Hubs nu, og ligesom med bambuskoppen giver de ti procent rabat på din kaffe, når du kommer ind med en genbrugskop.