»Jeg synes ikke, at alle de seje, hvide powerkvinder hev mig med op«

Lucia Odoom og fire andre inspirerende kvinder peger på et litterært værk, der ændrede eller udvidede deres syn på feminisme.
Foto: PR

bell hooks ‘All About Love’

Emma Holten, aktivist og debatør, @emma.holten:

»bell hooks’ (skrives med småt, red.) bog var virkelig et vendepunkt for mig, fordi den bragte feminismen ind i tætte relationer, såsom parforhold og venskaber. Feminismen er selvfølgelig den store klinge: økonomi, vold, chikane. Men det er også den måde, vi håndterer konflikter og viser tilgivelse«.

Emma Holten. (Foto: Claudia Vega)

»hooks beskriver så klart, hvordan uretfærdigheder som undertrykkelse, økonomisk ulighed og udnyttelse på arbejdsmarkedet komplicerer vores relationer, og hvordan vi kan forsøge at overkomme det. Jeg tænker på pointer fra bogen i hvert fald et par gange om ugen«.

Foto: PR

Mindy Kaling ‘Is Everyone Hanging Out Without Me? (And Other Concerns)’

Lucia Odoom, journalist, @lucia_odoom:

»Jeg læser aldrig rigtigt noget med det formål, at det skal gøre mig klogere. Sorry! Det bliver jeg først lige nødt til at indrømme blankt. Min største læsedrift er eskapisme, et rum at flygte ind i og få støtte, omsorg, flugt og underholdning«.

»Alle de værdier, der omgiver os lige nu, er pludseligt sært salgbare og økonomiske. Man kan få sine Audre Lorde- og Judith Butler-point, man kan flashe en bogbunke, der vil få folk til at tænke, at man nok har fat i den lange ende«.

»Alt det der sker med litteratur, der vurderes som værdibibler, er jeg ikke helt så stor fan af. Jeg synes, bøger skal alt muligt, de ikke nødvendigvis har bedt om. De skal give noget på kryds og tværs af hensigter, hvis jeg skal kunne give mig hen til dem«.

»Når jeg læser, så tænker jeg alt mulig om bøgerne i forskellige erkendelsesetaper. Jeg må derfor gå et sted hen, der påvirkede min feministiske retning, uden at jeg helt opdagede det lige med det samme«.

Lucia Odoom. (Foto: Privat)

»Mindy Kaling er serieskaber og skuespiller. Hun er lidt rundt i det, ligesom jeg er. Hun har indisk herkomst og bedst kendt i den amerikanske version af ‘The Office’ og i sin egen serie ‘The Mindy Project’, foruden alle mulige serier, hun har skrevet og produceret gennem de seneste år«.

»I 2011 havde jeg en stor krise. Jeg følte mig malplaceret og holdt udenfor i den danske mediebranche og totalt ikke værdsat som minoritetskvinde. Jeg synes ikke, at alle de seje, hvide powerkvinder hev mig med op, og jeg havde ikke et sprog for følelsen af at være hægtet af muligheden for at betyde noget for nogen, der ligner mig og har mørkere hud end gennemsnitsdanskeren«.

»Jeg dulmede min selvmedlidenhed og store altoverskyggende bitterhed med tv-serier, og en af mine nye helte var Mindy Kaling. Jeg læste derfor hendes bog ‘Is Everyone Hanging Out Without Me? (And Other Concerns)’, som var det en selvhjælpsbog«.

»Bogen er en slags memoir om hendes liv, og hun taler også om sin store forkærlighed for romantiske komedier og giver et morsomt portræt af comedy-scenen de sidste 20 år, og filmverden hun navigerer i med en krop, der ikke altid får lov at passe ind«.

»Det at læse den bog, imens jeg følte mig meget forvirret og retningsløs, gav mig en erkendelse af, at jeg måtte træde mere i karakter som mig selv med al min kompleksitet og ikke hvidvaske min baggrund, min sammensatte personlighed og faglighed for at få lov at være med til at definere noget«.

»Jeg lærte noget om intersektionalitet, at jeg skulle huske at give videre, hvad jeg selv får. Det lærte jeg gennem en indisk kvindes livshistorie, en kvinde med en anderledes baggrund end min egen. Og jeg har gennem årene genlæst den og set den som et solidarisk værk, der slet ikke bad om at være det«.

»Det styrker mig i mit håb om, at den outsiderposition, minoriteter har i dansk offentlighed, kun kan blive ændret, hvis vi kæmper sammen, og selv formår at fortælle, hvem vi er, frem for at lade andre caste os i bestemte roller«.

Foto: PR

Janet Mock ‘Redefining Realness’

May Lifschitz, skuespiller, @itmaybemay:

»Det er en selvbiografi skrevet af Janet Mock, som blandt andet har været en af manusforfatterne på ‘Pose’. Det er en historie om at definere sin egen kvindelighed, når man ikke er blevet født til den, og en fortælling om at kæmpe for det, man føler man har retten til at opnå, på trods af den stigma man bliver mødt med«.

May Lifschitz. (Foto: Anja Ekstrøm)

»Selvom den taler meget om kampen for at passe ind i binære kategorier, så synes jeg, den er super livsbekræftende«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Maya Angelou ‘On the Pulse of the Morning’

Ayşe Dudu Tepe, journalist, @snithvede:

»Jeg tror ikke på én slags feminisme, men feminismer. Jeg vil dog gerne fremhæve et digt af Maya Angelou«.

»Gennem naturen beskriver hun diversitet. Repræsentation. Intersektionalitet. Hun beskriver mennesket og menneskeheden. At vi har mere tilfælles, end vi får fortalt og tror. At vi er nødsaget til, som enkelt individ og fællesskab, at stå sammen, sammenhold, og tage ansvar for os selv, hinanden og kloden«.

Ayşe Dudu Tepe. (Foto: Mariya Pepelanova)

»At vi så og sige har hinandens ryg. Og ja, ja, det kan sagtens gå hen og lyde sygt banalt, men hver dag er en øvelse i at praktisere det, hun siger. Og, det er ikke let«.

Foto: PR

Leonore Tiefer ‘Sex Is Not a Natural Act’

Maja Malou Lyse, kunstner, @habitual_body_monitoring2:

»Tiefers bog anskuer seksualitetsspørgsmål på en måde, jeg aldrig havde oplevet før«.

»‘Sex er det mest naturlige i verden’, bliver vi fortalt – og ofte med gode intentioner. Men Teifer sætter et kritisk spørgsmålstegn ved ‘natur’ som et begreb, der i sexologiens verden ofte bliver brugt som en autoritet, man ikke kan diskutere med«.

Maja Malou Lyse. (Foto: Petra Kleis)

»Sex, som så meget andet, er mest af alt formet af den tid, vi lever i, og vores omgivelser. Og vores idé, om hvad der er naturligt, har gennemgået en stor forandring op igennem seksualitetens historie«.

»Sex er kultur og ikke natur. Det lærte jeg af Leonore Tiefer. Og jeg elsker hendes kritiske analyser og humoristiske analogier, som optræder i denne bog. En særdeles ukendt og radikal perle«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af