Måske er du på udkig efter en ny klassiker efter at have pløjet dig igennem alt af gutter som Kafka, Proust og Dostojevskij. Måske har du talt over dig til en tinder-date, som nu tror, du har bestemte bøger stående i reolen derhjemme. Eller måske trænger du bare til at gå lidt på opdagelse i den der bøgernes verden, alle taler om.
Tiden er perfekt til at gå i hi med en god bog. Og det er en rimelig god anledning til at besøge et af byens antikvariater. Her kan du nemlig være heldig at finde brugt eksemplarer af både nyere udgivelser og litterære evergreens til en helt fornuftig mønt. Men bedst af alt kan du hente hjælp hos bognørdernes superbosser, som ofte ved, hvad du skal læse, før du gør.
Selv om det mildest talt ikke har været antikvariaternes årti – hvor gamle travere som Rubæks Bøger, Kaaber Antikvariat, Aldus og Peter Grosell allerede har måttet dreje nøglen om – ja, så findes de stadig. Og det ser ikke bare mere ægte ud at sidde henslængt og bladre i en paperback med halvgullige sider. Det er også god karma på klimakontoen.
Her er seks af byens bedste bog-brugtbørser.
Storrs Antikvariat
Når man siger ordet antikvar, forestiller mange sig måske en ældre herre med hinkesten og en vilter frisure. Men i Storrs Antikvariat i Københavns nordvestkvarter, er det 28-årige Benjamin Storr-Hansen, der kuraterer sagerne, der står i reolerne.
Her finder man primært moderne skønlitteratur, filosofi og faglitterære titler inden for kulturvidenskaberne, som står næsten anti-antikvariat overskueligt præsenteret i butikken. Vil man forberede sig, før man rykker ind, kan man søge bøger frem i kartoteket på deres hjemmeside, og på instagram teases der ofte for nogle af de titler, der er landet i nordvest.
Frederikssundsvej 61, 2400 Kbh. NV.
The Booktrader
Også i det gamle antikvariat The Booktrader i Indre By er der sket et generationsskifte mellem bogreolerne. Her er 33-årige Oliver Laursen rykket ind som arkivar i kælderen på Skindergade, der siden starten af 80’erne har solgt et bredt udvalg af særligt engelsksprogede bøger.
I dag står der både dansk og engelsk litteratur på hylderne – en hel del biografier og vidt og bredt om alt fra historie, kunst, arkitektur, fotografi og musik. Hvis man ikke orker at vandre ud i efterårskulden, kan man smutte ind på deres helt perfekt skrabede hjemmeside, hvor man kan søge titler frem fra kælderens kartotek og se et udvalg af The Booktraders egne udgivelser – fra sobre fortællinger om Sydafrikas jazzmiljø til Georg Oldskovs ‘Sjælens Fissehår’.
Skindergade 23, Kbh. K.
Vangsgaards Antikvariat
Der var engang, hvor Fiolstræde i indre København var Middelalderbyens mekka for antikke bøger. I dag er der ikke mange støvede boghylder tilbage i gaden, men Vangsgaards Antikvariat holder trods alt endnu skuden i vandet som Nordens største antikvariat.
Her kan man få fingre i alt fra nyere dansk skønlitteratur – som Thomas korsgaards ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’ til 125 kroner – over gamle klassikere til særeksemplarer som den samling af tidsskriftet ‘Storm’ man kan få til den nette sum af 13.500 kroner. Alle herlighederne kan søges frem på deres hjemmeside, og på Instagram kan man følge med i arkivarernes verden.
Fiolstræde 34-36. Kbh. K.
Elmegade Antikvariat
Det er næsten en skændsel, hvis man endnu ikke har været i Bjørn Larsens litterære bule på Elmegade, der på én eller anden måde har formået at overleve områdets gedigne gentrificering.
Langs facaden foran står magasinholdere og bogkasser fuld af tilbud. Og inde i butikken holder arkivaren sig beundringsværdigt ovenvande i et lokale tæt pakket med alt fra skønlitteratur til tidskrifter, magasiner og 80’er-tegneserier. Det er på mange måder lige præcis, som et antikvariat skal være. Og hvis du er på udkig efter et godt all-round antikvariat på Nørrebro eller noget særlig nørdet, så er Elmegade the place to go.
Elmegade 10, 2200 Kbh. N.
Bøger & Kuriosa
Den oprindelige butik åbnede i Indre By i 1991 som et familieforetagende, der samlede og solgte bøger og nostalgi til fair priser. Det gør de sådan set stadigvæk, men siden da har familiedynastiet udvidet biksen med en bogcafé på Østerbro, hvor man kan få en kop kaffe og en hjemmebagt bolle med ost, mens man bladrer i en bog.
I begge forretninger finder man både dansk og engelsk skønlitteratur og et væld af forskellige genrebøger om kunst, arkitektur og historie. På deres hjemmeside kan søge efter og bestille bøger hjem. Og så er der en liste over butikkernes seneste nye – hvilket i øjeblikket blandt andet tæller nogle postkort af Asta Nielsen og Josephine Baker og titler som Astrid Lindgrens ‘Mio min Mio’ og Paul Austers ‘Samtaler med fremmede’.
Læderstræde 9, kld. Kbh. K. og Øster Farimagsgade 73, kld. Kbh. Ø.
Trianglen Antikvariat
Fortsætter man ud ad Østerbrogade til Tringlen støder man på endnu en antikvar, der er værd at besøge. Her har Jens Sirich, med den lange sølvmanke, styret slagets gang i knapt 40 år, og han tager gerne en sludder om de mange bøger, tegneserier, lp’er, cd’er, VHS’er og laserdiscs, butikken ligger inde med.
Uanset om du er en sucker for gamle Anders And-blade, Herman Bang eller bøger om at lave patchwork, så har Trianglen Antikvariat din ryg. Du skal bare have tålmodigheden til at lede.
Østerbrogade 72, Kbh. Ø.