KOMMENTAR. Ved du, hvor mange Xbox-konsoller der er i top ti over verdens mest solgte konsoller nogensinde? Én.
Prøv så lige at gætte, hvor mange den direkte konkurrent hos Sony har på listen? Fire styks. Heraf er to udkommet efter Microsofts største sællert og har dermed haft kortere tid til at opbygge den større markedsandel.
Sonys succes er ikke overraskende. PlayStation har i lang tid – faktisk det seneste årti, hvis ikke mere – været den stærkeste spiller på markedet.
Nedturen for Microsoft startede for alvor i 2013 med den katastrofale lancering af Xbox One, der var prissat for højt til at kunne bære et skuffende spiludvalg. Konsollen endte med at sætte rammerne for en fremtid, hvor Microsoft sakkede bagud på alle parametre.
Teknisk set har de ikke formået at indfri de teknologiske ambitioner, som de ellers opstillede for ti år siden med planen om at erobre brugernes stuer med en Xbox som det centrale underholdningssystem.
Og på spilfronten har hidtil stærke eksklusiv-serier som ’Halo’, ’Gears of War’ og ’Crackdown’ skuffet fælt, når de faktisk er udkommet til tiden – forsinkelser har nemlig også ramt hårdt.
Derfor er det måske også for optimistisk at sige, at 2022 bliver året, hvor Microsoft ligefrem flår førertrøjen af PlayStation. Dertil er forspringet nok for stort.
Men det kan blive året, hvor Xbox lægger sig så lunt i svinget, at den ellers søvndyssende konsolkrig faktisk bliver – til stor glæde for os, der elsker spil – en fair kamp igen.
Her er tre årsager, der får os til at håbe.
1. Xbox trumfer PlayStation-salg
PlayStations overlegenhed har været tydelig, stort set hver gang de to rivaler har aflagt regnskab, for resultatet har ofte været det samme: Sony tryner Microsoft i antallet af solgte konsoller.
Men i 2022 er der for første gang sket noget nyt siden seneste konsollancering: Xbox Series X har nemlig overgået PlayStation 5 i salgstal, hvilket der er flere grunde til.
Først og fremmest har PlayStation 5 – takket være en helt massiv efterspørgsel kombineret med en mangel på chips – været udsolgt siden lanceringen i efteråret 2020, hvilket ikke forventes at ændre sig radikalt før engang næste år.
Helt samme efterspørgsel har der ikke været på Microsofts konsoller, hvor pendanterne til PlayStation 5 – Xbox Series X og især S – har været nemmere at få fingrene i.
Netop det problem har formentlig fået folk til at genoverveje, hvad der er vigtigt for dem, når det kommer til gaming.
Sagt med andre ord: Sværger du ikke ved ’Uncharted’, ’The Last of Us’ og ’God of War’, har du ikke længere en grund til at fravælge en Xbox, for det er din eneste umiddelbare valgmulighed.
Samtidig har Microsoft haft et es i ærmet, som Sony simpelthen ikke har kunnet matche, nemlig deres abonnementsmodel, Game Pass.
Her får du for 99 kroner per måned adgang til et imponerende bagkatalog i det, der mest af alt kan betegnes som spilbranchens svar på Netflix – med kvaliteten fra HBO.
Der findes få (hvis nogen) tilbud, der kan matche Game Pass, for mængden af kvalitet er enorm for prisen, og det virker næsten for godt til at være sandt, medmindre du er hardcore PlayStation-fan.
2. Det stærke(ste) spiludvalg
Hvis du er PlayStation-fanboy, er du sikkert allerede på vej ind i kommentarfeltet og minde os om, at Sonys konsol jo har ’The Last of Us’, ’God of War’ og ’Horizon’. Hvad har Xbox?
Det er rigtigt. I hvert fald delvist. For PlayStation har et stærkt line-up. Men det skyldes i høj grad, at de følger samme opskrift, som de efterhånden har brugt så længe, at den begynder at virke en anelse slidt.
De sætter et af deres største og mest erfarne studier til at genopfinde den dybe tallerken (eller lave en efterfølger), hvilket de får fred til i en håndfuld år, hvorefter de kan spytte blockbuster-hittet ud til bred anmelderros. Den er sikker hver gang.
Samme setup har Microsoft ikke haft.
Derfor kom det heller ikke som det helt store chok, at Microsoft opkøbte ZeniMax for to år siden. Med opkøbet sikrede Microsoft sig adgang til branchens måske bedste bagkatalog.
Med i puljen følger Bethesda Softworks, der har det stort anlagte sci-fi-spil ’Starfield’ på vej i efteråret, ligesom de også har efterfølgere til både ’Fallout’ og ’The Elder Scrolls’ undervejs.
Alle tre er spil, som PlayStation-spillere ærgrer sig gule og blå over ikke at komme i nærheden af på deres konsoller. Men det bedste ved handlen er næsten alle de andre spil, som også følger med.
Spil som den nervepirrende efterfølger ’S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl’, hvor du skal overleve i Tjernobyls livstruende zone, det socialt anlagte komiske vampyr-gys ’Redfall’ og det ’Alien’-inspirerede horrorspil ’Scorn’.
Sådanne udgivelser giver diversitet i Xbox-porteføljen og adskiller konsollen fra PlayStation. For nok er det fedt med de helt store blockbuster-hits, men en gang imellem vil man bare gerne sætte tænderne i noget andet.
Og her har Microsoft med ét slag købt sig til det bedste af slagsen, hvilket vi får glæde af senere på året, imens PlayStation-loyalister stadig ser langt efter en udgivelsesdato på det allerede forsinkede ’God of War: Ragnarök’.
3. Spil Xbox uden en Xbox
Kan du huske, dengang du pakkede din kilotunge konsol ned for tage den med i sommerhus, fordi du var så tæt på at nedlægge Margit, The Fell Omen i ’Elden Ring’? Eller dengang du var nødt til at gå glip af efterårets største spillancering, fordi du var ude at rejse?
I fremtiden skal det være slut med at slæbe rundt på konsoller og undvære de mest hypede spil på dag 1. For skal man tro rygterne (og det er vi faktisk tilbøjelige til i denne sag), så står Microsoft over for en afsløring, der kan revolutionere, hvordan du spiller dine spil.
Microsoft vil nemlig udvikle en streaming-enhed, så du kan spille Xbox-spil på din skærm uden en Xbox. I stedet streamer du bare spillene direkte til en lille USB-agtig stick, som du sætter i dit tv.
Nu tænker du måske, at man jo allerede kan streame til sine enheder, og det er rigtigt. Men når den adgangsgivende og nødvendige enhed koster flere tusinde kroner, som tilfældet er med de nuværende konsoller, er indgangstærsklen for høj. Man skærer simpelthen for mange potentielle kunder fra.
Det er dét, Microsoft vil ændre på. For dem handler det ikke om, hvilken enhed du spiller på, eller hvor du spiller – så længe det sker i deres økosystem.
Har du ikke råd til en Xbox Series X? Så køb en Xbos Series S. Gider du slet ikke en konsol (og heller ikke en monstrøs PC), så køb en lille dongle og tilslut den dit fjernsyn – alle løsningerne giver dig øjeblikkelig adgang til Xbox-universet.
Mulighederne er mange, men for Microsoft er målet det samme: Det skal være så nemt som overhovedet muligt at komme i gang med Xbox-spil, uanset hvem du er, og hvor du er.