Meta, moderselskabet bag Facebook og Instagram, kritiseres for at diskriminere mod kvinder, transkønnede og nonbinære personer.
Kritikken kommer fra techgigantens eget tilsynsråd, efter de har gennemgået en sag fra et par, som fik fjernet et opslag på Instagram, hvor de blev vist i bar overkrop, men med skjulte brystvorter.
Parret, der består af en transperson og en nonbinær person, havde appelleret Instagrams beslutning om at fjerne opslaget, som blev taget ned efter både en kunstig intelligens og et menneske havde gennemgået det.
Siden da indsendte de sagen til Tilsynsrådet, hvilket har fået opslaget tilbage på platformen, imens det også har resulteret i en kritik af situationen og hele Metas indholdspolitik for brystvorter og køn i det hele taget:
»Begrænsningerne og undtagelserne for reglerne om kvindelige brystvorter er vidtgående og forvirrende, især når de rammer trans og nonbinære personer«, lyder det i dommen.
Der er undtagelser i Instagram og Facebook regler for billeder af kvindelige brystvorter, hvis de vises i situationer som amning, fødsler eller anden helbredsmæssig kontekst som kampagner for brystkræft.
Men, som Tilsynsrådet understreger, er begrænsningerne for firkantede og ofte dårligt formuleret, hvilket skaber tvivl, ikke kun hos brugerne, men også hos de ansatte, der bedømmer, om et opslag skal fjernes eller ej.
Samtidig konkluderer rådet, at forvirringen især går ud over kvinder, trans og nonbinære personer på både Instagram og Facebook, som diskrimineres af de utydelige grænser for, hvornår bare bryster er acceptable.
Hvis Meta lytter til kritikken, kan det betyde, at brystvorter i langt højere grad bliver et mere almindeligt syn på de to platforme, når det kommer til oplysningskampagner omkring helbred, kønsidentitet og seksualitet.
Opslag, der inkluderer nøgenhed udelukkende for pornografiske formål, vil derimod stadig ikke være tilladt.
Imens Meta ikke er forpligtet til at gennemføre ændringer baseret på kritikken fra Tilsynsrådet, skal de som det mindste forholde sig officielt til den med en offentlig udtalelse indenfor 60 dage.