Cavling-vinder anbefaler tre dokumentariske podcasts: »Det er noget af det vildeste, jeg har hørt«

Journalist Frederik Hugo Ledegaard Thim, der vandt Cavlingprisen for graverpodcasten ’Det levende bevis’, bruger ofte andre podcasts som inspiration i sit arbejde. Her deler han tre highlights fra sit feed, der forener dokumentarisme og journalistisk integritet.
Cavling-vinder anbefaler tre dokumentariske podcasts: »Det er noget af det vildeste, jeg har hørt«
Frederik Hugo Ledegaard Thim (Foto: Casper Rudolf)

»Jeg kan blive helt sur, når nogle har hørt noget godt og ikke fortalt mig om det«, siger 29-årige Frederik Hugo Ledegaard Thim, der er graverjournalist ved DR Dokumentar.

Hans podcast ’Det levende bevis’, der vandt Cavlingprisen i 2022, fortalte historien om Amira, hvis forældre ved tre retsinstanser er dømt for at have fået deres døtre omskåret, selvom Amira og hendes søster fastholder, at det ikke passer.

Frederik oplever, at hvor der for film, serier, musik og bøger findes masser af gode medier, der kan guide dig til det bedste, er det sværere med podcasts, hvor man selv som lydjournalist er afhængig af gode anbefalinger fra sit netværk. Han bruger ofte dele af andre podcasts som inspiration til friske fortællergreb og lydtricks.

»På et tidspunkt arbejdede jeg sammen med Boris Benjamin Bertram, der er dokumentarfilmsinstruktør fra Den Danske Filmskole, og der fandt han klip fra 10-20 film, hvor man sagde »vi skal have stemningen fra denne her, en location fra denne her, kameraerne fra denne her«. Vi gør det samme på podcastredaktionen, men bare mindre organiseret.« 

Gode klip er ifølge Frederik som Pokémonkort, der cirkuleres til inspiration, når man sidder med et blankt worddokument, der skal blive til 80 siders radiomanuskript.

For ham er en god, dokumentarisk podcast en blanding af historiefortælling, nye afsløringer og kreativ formidling, men også en stillingtagen til og værnen om den journalistiske integritet i arbejdet.

‘The Retrievals’. (Foto: Serial Productions og The New York Times)

’The Retrievals’ (2023) 

Podcasten blev udgivet af Serial Productions og The New York Times sidste sommer og handler om en amerikansk fertilitetsklinik, hvor en sygeplejerske stjal smertestillende medicin, og patienterne derfor fik foretaget smertefulde indgreb uden bedøvelse. En slags true crime-fortælling, men ifølge Frederik Hugo Ledegaard Thim også meget, meget mere. 

»Det er noget af det vildeste jeg har hørt«, indleder han. »Det jeg elsker allermest, er når man blander undersøgende journalistik med kunstneriske og perspektiverende dokumentarer. Udover et klassisk opsat plot kommer det til at handle om kvindelig smerte, og hvordan den overses i systemet. Nogle af de her kvinder er professorer og kan alligevel overbevise sig selv om, at det er dem, den er gal med«.

Selvom man tror, at podcasten handler om jagten på den sygeplejerske, der har forvoldt hospitalets patienter så megen smerte, bliver hun langt fra udpeget som skurk. 

»Da man når til hende, beholder man kompleksiteten i fortællingen. Hendes historie er jo også helt vildt fascinerende og handler om hele opioidkrisen. Der er perspektiver til nogle af de allerallerstørste problematikker i USA og resten af verden. Man bliver både underholdt og klogere for hvert minut der går«.

‘Suave’. (Foto: Virgilio Tzaj/Futuro og PRX)

’Suave’ (2021)

Det er historien om David Luis ’Suave’ Gonzalez, der som teenager blev idømt fængsel på livstid, og journalisten Maria Hinojosa, der blev hans ven, mens hun interviewede ham. ’Suave’ bruger historien til at løfte en større fortælling om minimumsstraffe og de mange (især sorte og latinamerikanske) børn, der er blevet retsforfulgt som voksne.

Efter 30 år i fængsel underkender den amerikanske højesteret minimumslivstid til børn, og Suave har en chance for at blive løsladt. Podcasten vandt den prestigefyldte Pulitzer-pris i 2022.

»Det er en fortælling, der er så stor og så velfortalt, at det føles, som om du har slugt en virkelig tyk og virkelig god bog bagefter. Jeg blev virkelig fanget af de første episoder, men gik død i episode 4. Jeg lyttede videre flere måneder senere, og i episode 6 er der et helt vildt plottwist, der minder lidt om ’Det levende bevis’«.

Podcasten belyser et vigtigt, journalistisk dilemma. Undervejs bliver Maria Hinojosa nemlig nødt til at slippe historien og lade andre grave videre i Suaves sag, da man ikke både kan være ven og objektiv journalist.  

»Først blev jeg bekymret over, hvad jeg hørte. Jeg tænkte, »det er lidt uetisk det her«. Der er altid ting, der fucker up i din kilderelation. Det går altid galt – om man bliver venner, misforstår noget, får funktion som psykolog. Man skal altid håndtere noget. Det vigtigste er at du anerkender udfordringerne og løser dem etisk. Det synes jeg Maria gør.«. 

Hinojosa ender med at blive en karakter i historien. 

»Det hører man tit, især i true crime-podcasts. Men det er tit meget skrevet, altså journalisterne skriver sig selv ind. Her er det virkelighed, der ruller for ens ører, og det er fascinerende«.

‘Dissident at the Doorstep’. (Foto: Crooked Media)

’Dissident at the Doorstep’ (2024)

Den utrolige historie om den kinesiske menneskerettighedsaktivist Chen Guangcheng, der flygtede fra Kina i 2012 som humanistisk ikon, men som efter nogle år i USA blev en ivrig Donald Trump-støtte og en del af ’Stop the Steal’-bevægelsen. 

»Den tager en konkret person, en hovedkarakter, og løfter det op i international politik. Den kommer helt derop. Det er vildt at få noget så komplekst fortalt i en narrativ podcast«.

Ifølge Frederik Hugo Ledegaard Thim er podcasten fuld af stærke scener, såsom en genfortælling af selveste Christian Bales mislykkede forsøg på at besøge Chen Guangcheng, der endte med, at han fik bank af kinesiske vagter. 

’Dissident at the Doorstep’ er startet i 2024, og historien er endnu ikke færdigfortalt, så man kan stadig nå at springe på. 

»Man får et blik ind i relationerne mellem USA og Kina, republikanerne og demokraterne. De leder bare efter ting, de kan kaste efter hinanden, og indimellem kan en kinesisk menneskerettighedsaktivist blive én af de ting«.

Først og fremmest mener Cavling-vinderen, at skal man høre den, fordi den ikke minder om de podcasts, man ellers kan finde. 

»Den føles frisk. Historien er ikke oplagt podcastmateriale, men det er den blevet, og det er megainspirerende«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af