’Onde kvinder’: Feminine forbilleder får et eftersyn i lovende historiepodcast

’Onde kvinder’: Feminine forbilleder får et eftersyn i lovende historiepodcast
Amalie Dea Bonné er en af værterne på 'Onde kvinder'. (Foto: 'Onde kvinder')

ANBEFALING. Når kvinde er kvinde værst, er det en dødssynd. Så er det egentlig okay at lytte til to kvinder, der piller betydningsfulde kvinder fra hinanden?

Hvis det lyder, som det gør i den nye podcast ’Onde kvinder’, så er jeg ikke imod. Værterne og veninderne Amalie Dea Bonné og Maia Kahlke Lorentzen går nemlig i hvert afsnit en kvinde efter i sømmene, som samfundet og historien har opløftet eller udskammet.

Ved hjælp af et ond-o-meter på en skala fra 1 til 10 hiver de både anerkendte kvinder hevet ned fra piedestalen og flytter fokus over på dem, der har fået et urimeligt dårligt ry.

Og de kommer godt fra start med et provokerende godt emne. Nemlig Moder Teresa – den helgenkårede nonne, der forbarmede sig over de fattige i Kolkatas gader. Forbilledet på det uselviske og barmhjertige og den mest berømte moderskikkelse overhovedet. Ja, vel kort sagt, en fantastisk kvinde.

(Foto: Anne Katrine Raahede)

Først fortæller Maia historien om Moder Teresa til Amalie – en velfortalt gennemgang af hendes liv, hvor vi alle godt kan tillade os at grine af hendes spirituelle kald til at redde de fattige i en togkupé og hendes hardcore tro på, at lidelse er vejen til Gud. 

Dernæst får vi et indblik i den alternative historie om Moder Teresa – den der handler om hendes ugennemsigtige pengeindsamlinger, tvivlsomme opfattelse af omsorg, anti-abortturné og mingling med diktatorer.

Kontroversen om Moder Teresa er ikke ny, men den bliver originalt fortalt af de to værter – som også har noget pondus til deres ærinde om at nuancere kvindelige forbilleder. Bonné er historiker og Lorentzen ferm i internetsubkulturer og digital chikane. De er begge formidlere med stor F og forstår at gøre fortællingerne levende.

Mest af alt er de ikke bange for at sige deres mening – i det seneste afsnit om den udskældte dronning Sophie Amalie er de heller ikke bange for at sige, at Dronning Margrethe ikke burde have haft en efterfølger.

I en tid hvor mange tier af frygt for at støde eller sige det forkerte, er det skønt at høre to kvinder tale frit fra leveren med humor og kant.

Det er dog allerede kendte sager, at Moder Teresa ikke var en helgen, og at Sophie Amalies ry især har lidt under, at hun var uvenner med Leonora Christina. Så forhåbentlig vover værterne også snart at kaste sig over kvindeskikkelser, hvis historier er mere underbelyste.

For gode kvinder gør onde ting, og onde kvinder gør gode ting. Jeg ser frem til at høre om dem alle i ’Onde kvinder’ – og forhåbentlig på sigt med mindre end en måneds mellemrum ad gangen.

De onde kvinder har teaset, at deres næste afsnit handler om en kvinde, der er blevet kaldt ‘Nazi Barbie’, og hvad det dækker over, kan man finde ud af 8. maj.

Anbefalingen er baseret på to afsnit. ’Onde kvinder’ kan høres på diverse podcastplatforme.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af