‘Du er her’ trækker effektivt på ‘Bridget Jones’ dagbog’ og ‘Gilmore Girls’, men mangler den romantiske spænding

‘Du er her’ trækker effektivt på ‘Bridget Jones’ dagbog’ og ‘Gilmore Girls’, men mangler den romantiske spænding

ROMAN. David Nicholls’ nye roman lander veltimet i kølvandet på Netflix-hittet ‘One Day’, som fik seks stjerner af Soundvenues anmelder og har givet forfatterens mest kendte værk, ‘Samme dag næste år’, nyt liv.

Med romanen ‘Du er her’ fortsætter Nicholls med at portrættere kærlighed i forskellige livsfaser, og denne gang skal vi heppe på et par, som begge er omkring de 40 og dirrende af granatchok efter hvert sit forliste ægteskab.

Romanen følger mange af genrens forskrifter og dem, der har stiftet bekendtskab med ‘Bridget Jones’ Dagbog’, vil nok få periodisk deja-vu:

Marnie bor i London, arbejder med litteratur, drikker for meget, er ensom i sin lejlighed, koketterer med altid at sige det forkerte og pakker 12 par bukser til en tre-dages vandretur.

Michael er lidt af en stivstikker; en geografilærer, der foretrækker at traske heden tynd alene, frem for at sidde derhjemme og tænke på konen, der skred. Hans og Marnies veje krydser, da den fælles veninde Cleo presser begge til en vandretur i selskab med et passende parti til hver. 

Michaels tiltænkte match dukker dog aldrig op, og selvom lækre Conrad i første omgang fanger Marnies overfladiske blik, står det hurtigt klart, at den humorforladte farmaceut kun figurerer som det oplagt forkerte valg.

Foto: Gutkind

Conrad og Cleo falder hurtigt fra, så pludselig er Marnie og Michael tvunget til at forholde sig til hinanden, og langsomt tændes en gnist. Hvor Marnies platte jokes faldt til jorden hos kedelige Conrad, får de vækket den livstrætte Michaels indre Gilmore Girl ved at inspirere ham til millenniumagtig pingpong, hvor de korte, snappy replikker fyger frem og tilbage.

Beskrivelserne af rutens bølgende dale og støvede pubs er hyggelige men beskedne, og det er klart de indre landskaber, der er i fokus. Den frodige, regnvåde natur fungerer både som et stemningsfyldt bagtæppe og en samtaleåbner, når Marnie og Michael bevæger sig tættere på næste stop og på hinanden.

Sproget er legende ubesværet, når det altså ikke er tynget af overkonkrete metaforer. Da hovedpersonerne for eksempel har søgt ly for regnen, beskrives et potentielt intimt øjeblik som, at de sidder og damper »som to kogte kartofler«.

På samme måde har Marnies evindelige fjollerier sikkert til hensigt at få folk til at grine, men faktisk holder det os på afstand, som da hun undviger en seriøs samtale ved at putte skumbad i hovedet: »Cleo, jeg er meget tilfreds med at være alene. Jeg mener, se selv!«.

Genren tro kan det selvfølgelig ikke være solskin hele vejen; både Marnie og Michael holder den emotionelle kattelem på klem. Nysgerrigheden på et andet menneske vækkes, men fortidens skuffelser hjemsøger stadig og skal gøres op med, inden de kan komme videre.

I mellemtiden er det rejsen, med alle dens fordomme og forviklinger, der skal bane vejen for de store følelser. På trods af bogens 400+ sider føles rejsen dog for kort til en dyb investering i will they/won’t they-tropen. 

Romanen indledes med et citat fra Jane Austens ’Overtalelse’, som er et pragteksempel på en historie om ensomhed og flere års indestængt længsel, der munder ud i en vidunderlig forløsning.

Bevares, ingen siger, man skal lide i årevis med blue balls, og en effektiv udfrielse kan sagtens opnås på langt under 400 sider. Men det føles med ’Du er her’ begrænset, hvor meget spænding der opbygges på en vandretur fra én engelsk kyst til en anden.

I Michaels første kapitel belærer han sine elever om forgængelighed, og senere i bogen bliver der både talt om dødelighed og om at »gribe dagen«, så det er muligvis bevidst, at den romantiske spænding ikke får mere tid til at bygge sig op. 

Måske handler det netop om at slå til, når den der følelse pludselig opstår. Og det er uden tvivl et godt råd i den virkelige verden, men det er ikke noget, der fremprovokerer glædestårer eller lettelsens suk i fiktionens. 


Kort sagt:
En letfordøjelig feel-good fortælling om livets pludselige drejninger, der hverken overrasker eller bevæger det store, men måske kan inspirere til en bæredygtig ferie til fods med overnatning i jurt. 

‘Du er her’. Roman. Forfatter: David Nicholls. Forlag: Gutkind. Sprog: Dansk. Længde: 456 sider
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af