Den kinesiske modegigant Shein arbejder angiveligt for tiden på at blive noteret for et beløb på 445 milliarder kroner på børsen i London. Men en advokat for virksomheden kunne tirsdag under en høring i det britiske parlaments erhvervs- og handelsudvalg ikke afvise, at bomuldet i deres tøj bliver produceret af tvangsarbejdere i den kinesiske provins Xinjiang.
Det skriver BBC. Under høringen blev advokat Yinan Zhu flere gange spurgt, om Shein anvender bomuld fra området.
»Angående detaljeret operationel information og andre aspekter, kan jeg ikke sige noget«, sagde advokat Yinan Zhu.
Hun forsikrede dog udvalget om, at tøjproducenten overholder alle lokale love på området.
Shein blev stiftet allerede i 2008, men den online salgsplatform er vokset eksplosivt i popularitet siden pandemien, fordi de med ultralave priser har kunnet udkonkurrere europæiske virksomheder. Også herhjemme, hvor det i dag er den sjette mest anvendte webshop blandt danskerne.
Opmærksomheden på virksomheder med aktiviteter i Xinjiang er de seneste år kommet i søgelyset, efter det er kommet frem, at den hovedsageligt muslimske befolkningsgruppe uighurerne bliver tvunget til at indsamle bomuld i det, der blandt andet er blevet kaldt moderne arbejdslejre. Amnesty International har blandt andet beskrevet, at de indsatte bliver udsat for tortur, hjernevask og en lang række andre brud på menneskerettighederne.
Shein, der har hovedsæde i Singapore, er af en gruppe amerikanske advokater og den britiske organisation Stop Uyghur Genocide blevet beskyldt for indhente materialer til deres tøj i Xinjiang. Selv har den kinesiske virksomhed tidligere nægtet, at arbejdere i deres produktionskæde bliver udsat for krænkelser af deres basale rettigheder.
Under høringen om arbejdsrettigheder i det britiske parlament, hvor også blandt andet Temu og McDonald’s deltog, ville Shein dog ikke deltage i, hvad advokat Yinan Zhu beskrev som en »geopolitisk debat«.
Det mødte skarp kritik fra parlamentsmedlemmerne.
»Du kan ikke fortælle os noget om bomuld fra Xinjiang, du kan ikke rigtigt fortælle os noget faktuelt«, lød det blandt andet fra udvalgsformand og Labour-politiker Liam Byrne.
En rapport fra den schweiziske organisation Public Eye konkluderede sidste år, at ansatte på Sheins fabrikker ofte arbejder 75 timer om ugen.
Virksomheden kunne dengang ikke genkende flere af beskyldningerne mod sig.