Hvis du i fremtiden går ind i en H&M-butik, er de store billeder af modeller ikke nødvendigvis så livagtige, som de ser ud. Den svenske tøjgigant – der er blandt verdens største – vil i løbet af i år nemlig skabe op til 30 såkaldte “digitale tvillinger” af deres modeller ved hjælp af kunstig intelligens.
Det skriver CNN.
»Vi er nysgerrige på at udforske, hvordan vi kan vise vores mode på nye kreative måder – og omfavne fordelene ved nye teknologier – samtidig med at vi forbliver tro mod vores forpligtelse til personlig stil«, siger H&M’s kreative chef Jörgen Andersson i en pressemeddelelse.
De digitale tvillinger bliver baseret på nogle af tøjkædens nuværende modeller og skal indgå i kampagner. Ligesom H&M er også danske Coop, som står bag butikker som Kvickly og SuperBrugsen, tidligere i år begyndt at anvende AI-modeller i deres tilbudsaviser. Her udtalte Coop, at det handler om at være mere »fleksibel« og udnytte de nye »kreative muligheder« ved kunstig intelligens. Samme argument lyder fra svenske H&M.
Ifølge tøjkæden får modellerne selv rettighederne til deres digitale tvillinger og bliver betalt for det arbejde, de udfører. Men det er ikke alle, der deler begejstringen for de mange nye muligheder, som den kunstige intelligens skaber.
Sara Ziff, der er model og står bag nonprofitorganisationen Model Alliance, siger til CNN, at hun har »store bekymringer i forhold til brugen af digitale kopier af modeller, uden at der findes nogen meningsfuld beskyttelse«.
Og hun er ikke den eneste, der ser med bekymring på den mere udbredte brug af AI-modeller.
»Selv hvis modeller bliver kompenseret for brugen af deres billeder, er det svært at se, hvordan brugen af teknologi ikke vil gøre væsentlig skade for andre modekreative og modejobs lige fra make-up og hår til opsætning og lys«, siger Philiippa Childs, der er leder i den britiske fagforening Betcu, som repræsenterer de kreative industrier, til The Guardian.
Det er ikke kun i modebranchen, at kunstig intelligens som erstatning for mennesker skaber debat. Sidste år strejkede flere tusind i den amerikanske filmindustri mod blandt andet brugen af kunstig intelligens for at opnå rettighedsbeskyttelse mod AI-generet indhold, der for eksempel kan efterligne skuespilleres stemmer og udseende.