Moden er kendt for at drage sin inspiration fra forskellige tidsperioder og populærkulturer, og ofte er det de samme, der med små variationer går igen gennem tiden. I en cyklisk bevægelse sværger vi én sæson troskab til ‘de frie 70’ere’ for derefter at vende blikket en ny vej næste sæson – for blot at komme tilbage til udgangspunktet nogle år senere.
Den anerkendte trendforsker Li Edelkoort erklærede sidste år moden for død, blandt andet på grund af en mangel på innovation og nye ideer, men nu ser det imidlertid ud til, at moden har fået det efterspurgte friske pust i form af en flok designere – og specielt én stylist.
For med en nytænkende og særegen postsovjetisk æstetik har den russiske stylist Lotta Volkova været med til at sende Demna Gvasalias designkollektiv Vetements og streetwear-mærket Gosha Rubchinskiy mod stjernerne og givet branchens konventioner, om hvad der kendetegner god stil, en ordentlig rusketur.
For mens Vetements’ transformation af hverdags-streetwear til højeste mode er blevet udskældt og kaldt kejserens nye klæder, så har Gvasalias skævvridninger af garderobeklassikere som jeans og hoodies og Volkovas styling netop bevist, hvor meget stil handler om personen, der bærer tøjet, og sammensætningen af et look.
Næsten demonstrativt har Vetements’ prisniveau gjort tøjet utilgængeligt for de fleste, så vi i stedet har lært, hvordan man netop kan skabe noget af den samme cool æstetik selv med tøj fra garderoben. Jeans er blevet dekonstrueret, gamle sportsmærker genoplivet, håret karseklippet og oversize blandet med noget ultra stramt, mens det meste overtøj er blevet stoppet ned i bukserne.
Kort sagt er stilen en form for bad-taste-is-good-taste og en kombination af punk, 90’er-streetwear og undergrundskultur, der længe har været normen i Ruslands postsovjetiske miljø, hvor både Gvasalia, Rubchinskiy og Volkova henter inspiration.
Demna Gvasalia og Lotta Volkova
Men hvem er denne Lotta Volkova, og hvordan knækkede hun koden til den fornyelse, de fleste i modebranchen har higet efter som en hellig gral?
Intuition som pejlemærke
I et interview med Vogue gør den 32-årige Volkova klart, at hendes tilgang til stil og styling først og fremmest er bundet op på at lave det, hun synes er fedt, uanset om andre kan lide det.
»Vi følger vores intuition. Den slags instinkt er forstyrrende (i moden, red.), fordi det, vi kan lide, er ikke noget, alle kan lide, men vi er ligeglade. I sidste ende tror jeg, det er derfor, folk har reageret så positivt så hurtigt. De kan mærke, at det er ægte. Selv om det æstetisk måske ikke passer ind i alles smag, så er folk begejstrede, fordi vi bare har det sjovt«, udtaler Volkova, der har studeret på Central Saint Martens i London og siden startede sit eget tøjmærke Lotta Skeletrix.
Det var også Volkovas idé at afholde Vetements AW15-show i den franske natklub Le Dépôt, hvor alskens feticher, læder og fantasier dagligt udspiller sig.
»Demna ville gerne afholde show på Le Queen, hvilket er en mørk natklub. Men så sagde jeg, hvorfor ikke Dépôt? Vi tøvede lidt i begyndelsen, fordi Dépôt er ret småt, men da han (Demna, red.) mødte dem (ejerne, red), sagde de, at vi både kunne bruge under- og overetagen. Det var cool, fordi andre ville have sagt, det er for småt, det er for svært. Vi arbejdede os uden om det og ofrede ideen om den perfekte catwalk, fordi vi syntes, det var en fed atmosfære. Det er sådan, vi arbejder«, fortæller Volkova til Vogue.
Inspiration bag jerntæppet
Udover en iboende intuition om, hvad der er fedt, og hvad der virker, kan det ikke benægtes, at Volkovas ophav spiller ind i hendes arbejde og æstetik. For Volkova blev født under Jerntæppets greb i byen Vladivostok, og selv om hun kun var syv år, da muren faldt, fortæller hun W Magazine, at Sovjetunionens uden tvivl har påvirket hende.
Lotta Volkova med nogle af modellerne efter Gosha Rubchinskiys SS17-show
»Jeg husker det som et udbrud, en eksplosion af energi. Bagefter var der alle de her skøre artikler om natklubber, om stofkulturer, om ungdomsbevægelser og mode. Mode blev noget andet – ikke bare en Christian Dior-jakke, men det at høre til en bevægelse. Min mor havde altid opfordret mig til at være anderledes fra alle andre. Det var meget anti-socialistisk og anti-kommunistisk, og det påvirkede mig meget«, siger Volkova og tilføjer: »Selv nu vil jeg lave noget kreativt, der får mig til at føle mig fri«.
Vigtig Prada-kærlighed
Og med sin helt egen tilgang til mode har Volkova også revet sig fri fra modens gængse principper. Det er dog ikke ensbetydende med, at hun vil sætte sig selv i bås og kun arbejde det russiske slæng og den postsovjetiske æstetik. Volkova fortæller, at et af hendes yndlingsmærker lidt overraskende er Prada.
»Jeg elsker Muiccia Prada. Hun er et geni. Ligegyldigt hvilken alder du har, uanset hvilken stil du har, er der altid noget for dig. Hun er virkelig en stærk visionær, og det faktum, at hun har været i stand til holde det hele sammen i så mange år, stadig være på toppen og producere interessante ting, er meget imponerende«, fortæller hun.
Ifølge Demna Gvasalia var Volkovas kærlighed til Prada endda af årsagerne til, at han i sin tid begyndte at bruge hende som stylist. For ikke nok med at hun forstod, hvor han kom fra med Vetements, så havde hun også en passion for en meget anderledes æstetik, og det gjorde hende spændende.
Det er der efterhånden også mange andre, der synes. For i takt med at Volkovas arbejde vinder forbrugernes hjerter, er andre mærker begyndt at udvise interesse. Volkova vil i næste måned bistå Mulberrys nye kreative direktør Johnny Coca, der siden sin ansættelse har givet det gamle engelske mærke lidt af en ansigtsløftning.
Kun tiden vil vise, hvor langt Volkovas stylingmagi rækker. Èn ting er dog sikkert: Lige nu er næsten ingen mere eftertragtet end hende og de mærker, hun har rørt.
Læs også: Det er ikke tilfældigt, at Vetements er det hotteste brand lige nu