Den danske model Ulrikke Høyers fortælling om den behandling, hun blev udsat for i forbindelse med forberedelserne til Louis Vuittons cruise-show i sidste uge gik i går verden rundt og ramte alt fra BBC og CNN til modemedier som Business of Fashion og Women’s Wear Daily.
Og det var netop derfor, at hun gjorde det. For selv om det i værste fald kan koste Ulrikke hendes karriere i branchen, hvis andre castere og brands ikke længere tør booke hende, så er hun ligeglad, fortæller Peter Damgaard, der er indehaver af modelbureauet 2pm, som Ulrikke er tilknyttet i Danmark.
»Hun har sagt, at hun ikke vil udsættes for de her ting mere. Også fordi hun skal være omkring andre piger, som ikke tager bladet fra munden og fortsætter i det her i årevis, og hun ser dem blive mere og mere syge og mishandlede«, siger Damgaard og fortsætter:
»Hun er ikke bange for at miste en skid. Hvis hun bliver banned af hele modebranchen og mister alle kunderne, så er hun klar på det. Men hun tænker, at hvis hun skal trække stikket, så vil hun i hvert fald lave en heads up til alle de piger, som hun ser, der bliver behandlet på samme måde. Derfor skrev hun det opslag«.
Vil ikke være martyr
Ulrikke har nærmest underdrevet historien, siger Damgaard. Hun vil ikke have, at folk bare skulle tro, at hun er ærgerlig over at være blevet aflyst.
»Hun sagde også i går aftes, da kommentarerne strømmede ind, at ‘øv, folk skriver stay strong, you’re beautiful. Det er ikke pointen. Jeg vil ikke være nogen martyr. Folk skal ikke have ondt af mig. Tro ikke, at jeg ikke tror, at jeg er smuk. Pointen er, at der findes nogle mennesker i denne branche, som er med til at gøre det så surt for alle de andre og køre på piger på den her måde. Og hvis det koster min karriere, so be it’«, siger Damgaard, der bakker op om Ulrikkes udlægning af sagen.
»Det skal være slut med den slags mennesker. Så må vi håbe, at de andre stadig vil behandle vores modeller godt og bruge dem til deres jobs«.
Det er netop risikoen for at blive boycottet, der gør, at vi sjældent høre den slags historier, som Ulrikke Høyer nu har delt. Peter Damgaard fortæller også, at Ulrikke har modtaget meget opbakning fra andre modeller og bureauer, men de skriver private beskeder, fordi de ikke vil stå frem og risikere noget.
De store modehuse er problemet
Damgaard slår fast, at det er meget normalt at blive aflyst til et show. Det kan ske helt op til sidste øjeblik. Grunden til at Ulrikke råber op, er den behandling, hun fik af casterne, der ifølge Ulrikke blandt andet sagde, at hun kun måtte drikke vand i 24 timer, så hun kunne blive klar til showet.
»Det er ikke alle, der er sådan, men hos flere af de her store modehuse, der er det sådan, når man når derop, hvor Ulrikke er i sin karriere. Ulrikkes franske agent synes også, at casteren er sindssyg. Det ved vi også godt. Sådan har hun altid været. Hun siger nogle crazy ting. Ulrikke kunne forstå, hvis det havde været en eller anden rørkjole, men det var det ikke. Det var en puffy kjole. Hvem fanden kan være for stor til den?«, siger Damgaard.
Som indehaver at et modelbureau oplever han ofte, at det er modellerne, der bliver mobbet, fordi de er for tynde. Eller bureauerne der får skyld for at sulte pigerne, men Peter Damgaard mener, at det handler om udbud og efterspørgsel.
»Hvis ikke designerne syede deres show-pieces i latterligt små størrelser, 31-32, altså de store modehuse – og det er jo dem, de andre brands prøver at kopiere – så var det nok nogle andre modeller, folk ledte efter. Der findes jo masser af modeller i verden, som ikke er high fashion-modeller, der laver kataloger og er sunde«, siger han og fortsætter:
»Så det er hos de store huse, at det skal ændres først, hos Kering og LVMH (der ejer Louis Vuitton, red.). De sidder med størstedelen af de store brands, og det er dem, der har været fortalere for, at størrelserne de seneste ti år er blevet mindre og mindre og mindre.
Der findes jo piger derude, som har de mål naturligt, er født med drengehofter, æder deres burgere og træner. Det er der ingen tvivl om. Jeg siger ikke, at alle de her piger er syge, men hvis du kigger på modeugen i Paris og designere som Isabel Marant, Stella McCartney, Chloé og den slags, så bruger de en skøn, sund model i størrelse 36, men så findes der altså huse som Louis Vuitton, Saint Laurent og Prada, hvor rigtig mange modeller sulter sig for at kunne gå de shows«.
Modellerne skal rustes til karrieren
Herhjemme har Peter Damgaard været med til at starte Modebranchens Etiske Charter, som siden 2007 har arbejdet med at sikre modellernes trivsel og medvirke til at fremme et mere sundt og naturligt skønhedsideal. Tidligere i år indførte de et pilotprojekt, hvor målet er at sundhedstjekke alle danske modeller på 16 år hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
»Det er et godt initiativ i forhold til, at der nu er en direkte linje til, at pigerne kan få hjælp, hvis de er syge, men det allerbedste er jo forebyggelse. Ellers er det lidt som ikke at gå i skole i ti år og så gå op til en 10. klasseseksamen. Hvad hjælper det?«, siger Damgaard.
Han pointerer, at de hos 2pm arbejder meget med at forberede modellerne på branchen og på at lære at spise ordentligt og træne. Ingen modeller får lov til at rejse ud og arbejde i udlandet, før de er færdige med gymnasiet.
»Det er ikke normen i branchen. Man sender dem ud efter folkeskolen. Men tre år mere hos os og i skolen gør, at de bliver til kvinder. Det vil sige, at man kan se, hvordan deres mål og hofter bliver, om det overhovedet er en branche, de skal være i – om det kommer naturligt til dem. Samtidig bliver de stærkere og bedre til at sige til og fra, når de er i udlandet.
Så hvis de ikke er blevet uddannet ordentligt, så ved jeg ikke, hvor meget det charter hjælper. Så bliver de bare sendt ud i verden, og så hjælper det først den dag, man fanger dem, og de er gået hen og blevet syge«.
Han håber dog netop, at en sag som Ulrikkes kan være med til at skabe opmærksomhed på problematikkerne og på den måde være med til at skabe ændringer.
»Vi skal have de designere til at skrue størrelserne op. Jeg stemmer ikke for, at de skal skrues op, så det er helt den gennemsnitlige pige på 165, der også skal kunne blive model. Jeg synes, det er fint, at modeller er unikke. Det er på en eller anden måde en drøm, man sælger. Det har man gjort igennem hele historien. Men drømmen skal ikke blive til et Tim Burton-show«, slutter Damgaard.
Læs også: Dansk model vraget af Louis Vuitton før show: Du er for tyk