Er Palace på vej til at overtage street-tronen fra Supreme?

I dag tager Palace Skateboards et stort skridt i sin otte årige historie, når skatebrandet rejser over Atlanten og åbner butik i New York, Supremes hjemby. Med London-brandets ekspansion trækker det op til kamp om toppen af undergrunden.
Er Palace på vej til at overtage street-tronen fra Supreme?
Foto: Fra Palaces SS17-lookbook

KOMMENTAR: På trods af streetwear-folkets flygtige opmærksomhed og det gennemsnitlige brands lige så korte levetid, er det kun gået fremad for Palace Skateboards, siden Lev Tanju begyndte at lave tøj til sine skatervenner i 2009. Med sit letgenkendelige logo med den umulige trekant er Palace-drops begyndt at ligne hype-cirkusset omkring Supreme.

For selv om en stor del af moden er optaget af mødet mellem streetwear og high-end, så opfører Palace sig stadig som et helt traditionelt skaterbrand og har netop den autencitet, som de fleste brands hungrer efter. Det betyder blandt andet begrænsede oplag – men med tilgængelige priser – og obskure referencer, og så selvfølgelig at brandets vigtigste komponent er dets tilknyttede team af professionelle skatere som blandt andre Instagram-fænomenet Blondey McCoy, der ofte agerer.

Som Tanju altid har understreget, så er det skating først og tøj derefter, og brandets fremmeste opgave er faktisk at tjene penge til at sponsorere teamet, så de kan skate verdenen tynd. Og Tanju, der selvfølgelig også selv skater, holder sig på trods af brandets succes ikke bare i hjørnekontorets trygge rammer.

Ud over selv at stå for hoveddelen af brandets designs, skyder han teamets skatevideoer og skriver brandets smålegendariske produktbeskrivelser, der er i punktform er skrevet næsten udelukkende med britisk slang og typisk omhandler fastfood og sjofelheder – og i hvert fald siger intet om tøjet. Tilgængelighed lader ikke at være et mål, og ironien flyder langt tykkere hos Palace end selvhøjtideligheden.

Blondey McCoy i Palaces SS17-lookbook
Blondey McCoy i Palaces SS17-lookbook

Ikke fokus på collabs

Tanju er dog ikke blind over for at drive forretning og har også eksperimenteret med de allestedsnærværende samarbejder med brands uden for undergrundskulturen. Det har de gjort med blandt andet Reebok, Umbro og ikke mindst Adidas, hvis samarbejder har fået tæt på samme eksponering som Palaces egne kollektioner.

Samarbejderne føles dog aldrig som et kompromis, og evnen til at bibeholde sit ståsted og sin autencitet på trods af massiv opmærksomhed er måske en af årsagerne til, at Palace kan overleve sin egen hype. I det hele taget adskiller Palace sig fra sine konkurrenter på mange måder.

Hvor en stor del af rivalen Supremes output ligger i deres samarbejder, så leverer Palace højest og stoltest på deres egne kollektioner. Fokus er naturligvis ofte på logo-wear, men Tanju er ikke bange for at prøve nye ting, og når første del af SS17-kollektionen lander i morgen, så er det blandet andet med et fuldt denimsæt – og selvfølgelig masser af farver og prints.

Samtidig har de også en mere konventionel tilgang til produktlanceringer, der, på trods af at være temmelig begrænsede, er kvartalsvis. De gør altså ikke nogen stor strategisk dyd ud af at manipulere med den hype, der opstår ved de små konstante drops, som for eksempel Adidas x Yeezy og Supreme udnytter.

Palace-skaterne Lucien Clarke og Blondey McCoy
Palace-skaterne Lucien Clarke og Blondey McCoy

Den vigtige street-cred

Og det kan være til Palaces fordel, for hypen i sig selv, viser sig ofte at være starten på enden for mange brands, netop fordi de prøver at tilpasse sig den øgede efterspørgsel og opmærksomhed fra nye sider. Oplagte eksempler er brands som Been Trill, Pyrex og En Noir, som alle var allestedsværende for et par år siden og nu er væk.

Mindre markant, men mere sammenligneligt er Supreme, som Palace fra starten af har været stillet op imod. I al retfærdighed, så har Supreme formået at bibeholde sin autencitet og sin oprindelige kundegruppe længere end de fleste på trods af den massive popularitet. I mere end et årti har Supreme haft én fod solidt plantet i undergrunden og en anden i mainstream. Men intet varer åbenbart evigt og de første tydelige tegn på Supremes overgivelse til den konventionelle modeverden er begyndt at dukke op.

Blondey McCoy i Palace Jeans
Blondey McCoy i Palace Jeans

Det kan nærmest ikke eksemplificeres bedre end Supremes samarbejde med verdens nok største luksusbrand, Louis Vuitton. Det er en deal-breaker på mange måder. For det første er det symbolsk, at Supreme ender i et spektakulært samarbejde med netop dét brand, som sagsøgte dem 17 år før (på grund af en flabet imitation af Louis Vuittons ikoniske monogram). For det andet er kollektionen hverken designet eller lanceret på Supremes præmis, ligesom deres andre samarbejder har været førhen. Og det betyder til sidst – og vigtigst af alt – at den storslåede, og yderst pebrede kollektion bare åbner Supreme endeligt op for et helt nyt segment, som bare betaler sig ind i kliken.

Supreme gør altså plads på toppen af undergrunden, og Palace har potentialet til at overtage tronen – og beholde den længere end de fleste. Første markante skridt ind på Supremes territorie bliver altså taget i dag, når Palace åbner sin butik på 49 Howard Street i Soho omkring Canal Street, kun få gader fra Supremes flagship-store.

Læs også: Palace-grundlægger er ligeglad med, at du bliver træt af hans tøj en dag

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af