Vintagebutikken Studio Travel tænker bæredygtighed ind i egne kollektioner: »Det giver ikke mening at producere nye materialer, når der er så mange smukke derude«

Siden 2014 har en af Københavns førende vintagebutikker solgt eksklusive fund fra især italienske luksusmodehuse, men i foråret udvidede butikken med egen kollektion og en klar vision: Studio Travel ønsker at skabe den perfekte synergi mellem nyt og gammelt.
Vintagebutikken Studio Travel tænker bæredygtighed ind i egne kollektioner: »Det giver ikke mening at producere nye materialer, når der er så mange smukke derude«
Fra Studio Travels N. 2-kollektion (Foto: Joséphine Løchen)

Daniela Luciani byder mig velkommen med sin karakteristiske italienske accent, da jeg træder ind i Studio Travel på Blågårdsgade på Nørrebro, hvor vintagebutikken har haft adresse siden 2014. På stativerne omkring hende hænger et nøje udvalg af kuraterede vintagefund fra især italienske luksusmodehuse som Prada, Marni, Fendi og Missoni, som hun har håndplukket på sine mange rejser rundt i Europa.

»De her vintagestyles er tidløse. Alle kan bruge dem. Samtidig er kvaliteten helt unik, hvis du sammenligner den med meget af det tøj, der bliver lavet i dag«, fortæller butikkens italienske grundlægger mig, mens vi bevæger os rundt i butikken, der udover de assorterede vintagestyles, består af små borde med nichemagasiner og accessories, farvestrålende blomster, og så selvfølgelig Studio Travels egen tøjkollektion, som Daniela Luciani sammen med designeren Amanda Karijord lancerede i foråret som en naturlig kreativ forlængelse af det allerede eksisterende vintageunivers.

Amanda Karijord og Daniela Luciani (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Nørrebro-butikken betragtes ikke bare som en vintageperle af mange af de københavnere, der for længst har omfavnet vintagebølgen og gjort begrebet til en allestedsnærværende strømning i gade- og modebilledet. Også flere internationale medier og toneangivende modefolk har gentagende gange kastet deres kærlighed efter butikken og været med til at skabe en form for »Studio Travel-community«, som Daniela selv beskriver det. Det betyder, at butikken i dag har en bred og fast skare af kunder fra både ind- og udland.

De unikke vintage pieces

Det første kapitel i historien om Studio Travel blev allerede skrevet i 2012. Efter at have rejst i hele verden med et andet job i modebranchen, tog Daniela Luciani til København fra Rom for at lave en pop-up-butik med nogle venner. Hun blev hurtigt forelsket i byens hedonistiske stemning og fandt kort efter et gammelt designstudie på Nørrebro, hvorfra hun ville bygge den vintagebutik op, som hun altid havde drømt om.

Fra Studio Travels N. 3-kollektion (Foto: Mariya Pepelanova)

»Det (mode og vintage, red.) har altid været min passion. Jeg er fra Italien og har altid været omgivet af smukke ting. Samtidig kendte jeg en masse steder, hvor jeg kunne finde nice vintage. Jeg er bare ekstremt fascineret af især italienske, men også franske huse. Moden dengang var bare noget andet«, siger hun og forklarer videre, hvordan rejserne udgør kernen i butikkens kreative processer.

Op til ti gange om året rejser hun – nogle gange sammen med Amanda Karijord – hovedsagligt til Italien for at håndplukke de helt rigtige styles, der skal sælges i butikken – heraf navnet Studio Travel.

Fra Studio Travels N. 2-kollektion (Foto: Joséphine Løchen)

Udover gentagende gange at fremhæve kvaliteterne og de tidløse designs, som de italienske og franske modehuse i årtier har begået, er både miljøaspektet og muligheden for at skille sig ud nogle af de ting, som både Daniela og Amanda fremhæver, da jeg spørger ind til den stadig stigende interesse for butikker som deres.

»Folk er blevet meget mere bevidste, når det kommer til, hvordan modeindustrien producerer og forurener. Det er selvfølgelig en bærende faktor i den øgede interesse, der generelt er for vintage. Men at folk kan finde unikke styles spiller også en rolle«, siger Amanda, der suppleres af Daniela: »Folk vil have noget, der får dem til at skille sig ud. Og det kan de med mange af de vintagestyles, vi har«.

Man kan vel også sige, at jeres fokus på vintage på en eller anden måde er med til at demokratisere luksusmoden, der i forvejen måske er mere demokratisk end nogensinde?
Daniela: »Ja, hos os har du rent faktisk råd til at købe en frakke fra Fendi eller Burberry, eller en kjole fra Prada. Vintage er for alle, og det er det, der er så smukt«.

Drømmen om at skabe egen kollektion

Selvom ekslusive vintagefund fra starten har været kernen hos Studio Travel, har drømmen om at skabe tøj fra bunden præget Danielas Lucianis kreative mindset. Derfor var det et oplagt match, da hun blev præsenteret for designeren Amanda Karijord gennem en fælles bekendt for to år siden. Sammen begyndte de hurtigt at arbejde på flere forskellige kreative projekter, og i maj resulterede det i Studio Travels første egentlige kollektion.

Fra Studio Travels N. 2-kollektion (Foto: Joséphine Løchen)

»At lave vores egne kollektioner betød ikke, at de skulle konkurrere med butikkens vintage, men derimod skabe et univers, hvor vintage og nyt komplementerer hinanden – og vi bliver meget inspirerede af alle de vintagestyles, vi omgiver os med«, fortæller Amanda, der samtidig fastslår, at det stærke community omkring Studio Travel har hjulpet med hurtigt at få de første kollektioner ud over rampen.

Indtil videre har Karijord og Lucianis lavet tre drops ­– N. 1, N. 2, og N. 3 – eller editions, om man vil. Kollektionerne er nemlig ikke delt op i sæsoner eller tager udgangspunkt i et bestemt antal styles. De kommer, når inspirationen er der, og de har fundet de rigtige metervarer.

Fra Studio Travels N. 3-kollektion (Foto: Mariya Pepelanova)

Er bæredygtigheden i at sælge vintage også vigtig, når I selv laver tøj?
Amanda: »Ja, det giver ikke mening at producere nye materialer, når der er så mange smukke derude. Kollektionerne skabes i forbindelse med vores rejser, når vi finder tøj til butikken. Her finder vi også scamboli fabrics (overskydende stof, red.), som vi kan bruge i vores kollektioner. Og det er dem, der definerer kollektionernes endelige outcome – både designmæssigt, men også i forhold til hvor limiteret hver style bliver«.

Især Studio Travels fortolkning af pyjamassen til både mænd og kvinder har været et signaturdesign i alle tre kollektioner, hvor den blevet designet i både nylonversioner, tern og blomstrede silkeudgaver. Sidstnævnte er sammen med flere kjoler fra N.3-kollektionen lavet ud af gardiner fra 50’erne. Samtidig består N.3 af flere broderede t-shirts og Levi’s jeans, der dyrker tidsånden, når de er dekonstrueret og designet på ny blandt andet med blomsterbånd langs siderne.

Fra Studio Travels N. 3-kollektion (Foto: Mariya Pepelanova)

Hvordan arbejder I i krydsfeltet mellem nyt og gammelt, når I designer?
Amanda: »Det handler meget om at finde en balance. Vi har enormt meget respekt for den italienske arv, når det kommer til tøj. Det er også tydeligt i vores in house-kollektioner«.

Daniela: »Det skaber en rød tråd, når vi ikke bruger nye materialer til at skabe nyt tøj, men i stedet finder de fine materialer, når vi alligevel rejser efter vintagetøjet til butikken«.

Hvor kommer I til at fokusere mest fremadrettet – vintage eller egen produktion?
Daniela: »Mixet af vintage og nyt er fremtiden for Studio Travel. Det skaber en unik synergi. Vores kollektioner skal ikke vokse for meget. Derimod vil vi gerne fokusere endnu mere på at skabe flere unikke styles«.

Amanda: »Lige nu er fokus rettet mod det simple og materialerne, men vi kommer til at skabe nogle flere artsy styles med patchworks af metervarer og mere komplekse silhuetter«.

Se alle Studio Travel-kollektionerne og udvalget af vintagestyles i deres webshop eller besøg butikken i Blågårdsgade 14.

Læs også: Unidentified leverer streetwear til en ny dansk hiphopgeneration

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af