Fem højdepunkter fra Pitti Uomo – fra ny stjerne til Givenchy-suits og mangfoldighed

Vi var på plads i bagende varme Firenze, da modemessen Pitti Uomo løb af stablen i denne uge. Det blev en sæson, hvor især Givenchy og Sterling Ruby løb med opmærksomheden, mens sløret blev løftet for flere sneaker-collabs.

Du skal holde øje med Sterling Rubys nye brand, S.R. Studio. LA. CA.

Selvom amerikanske Sterling Ruby først og fremmest er kunstner og anerkendt for sin kunst, har hans stjernestatus i modebranchen været stor i flere år. Det skyldes især hans tætte samarbejde med Raf Simons hos både Dior, Calvin Klein og med Simons eget mærke (sammen har de skabt nogle af Simons flotteste og mest eftertragtede kollektioner).

Derfor var forventningerne til Ruby ekstra store forud for debutshowet med mærket S.R. Studio. LA. CA., som han viste som en af årets gæstedesignere ved Pitti Uomo, og som både Virgil Abloh og Raf Simons var fløjet til Firenze for at overvære.

Foto: Vanni Bassetti, Pitti Uomo

Og den amerikanske kunster (og designer) skulle ikke bruge mange indgange før begejstringen begyndte at sprede sig blandt folk på bænkene omkring mig i den gamle bygning nær Bobolihaven. Efter showet kaldte flere ligefrem kollektionen den bedste, de har set fra en ny designer.

Egentlig overraskede Sterling Ruby ikke, men gjorde derimod præcis, som man havde håbet på. Han balancerede mellem kunsten og moden, og kollektionen virkede som en naturlig fortsættelse af de ting, han tidligere har skabt sammen med Simons.

Foto: Vanni Bassetti, Pitti Uomo

Der var et interessant mix af modige oversize silhuetter og referencer til Rubys kunstneriske bagkatalog med malersplat, collage-detaljer, fortolkninger af Stars and Stripes og forskellige fotoprints som patchwork.

Elementer som workwear, kimonoer og kjoler blev omdannet til lærreder for Rubys kunst, som altså nu kan tages på og bruges i en hverdagskontekst. Netop tanken om at give den slags liv til kunsten var også den helt store drivkraft bag Rubys etablering af mærket.

Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo

Ruby sendte (selvfølgelig!) også unika-items på catwalken, som kun vil blive lavet på bestilling, men der var også tie-dye denimsæt, hoodies, t-shirt og logoprægede leggings og sokker, som nok skal blive en kommerciel succes – også selvom en t-shirt koster 4.000 kroner og en sweatshirt 6.000 kroner (enkelte items blev allerede sat til salg efter showet hos Ssense og blev udsolgt kort efter showet. Andre kan købes HER).

Foto: Vanni Bassetti, Pitti Uomo

For at vende tilbage til Simons, var det selvfølgelig svært ikke at se lighederne til deres tidligere kollektioner i løbet af showet – blandt andet AW14-kollektionen og flere af projekterne for Calvin Klein 205W39NYC. Og rygterne i Firenze begyndte derfor også at gå på, at Raf Simons måske kunne have haft en finger med i spillet i tilblivelsen af Rubys nye brand.

Men uanset om Simons rent faktisk har spillet en rolle eller ej, så fik Ruby cementeret, at man skal holde øje med S.R. Studio. LA. CA., som stod ud som Pitti Uomos måske allerstørste højdepunkt, men også som et friskt og anderledes pust til den øjeblikkelige internationale herremodescene.


Foto: Givenchy, Pitti Uomo

Clare Waight Kellers jakkesæt hos Givenchy

Denne sæson var det franske modehus Givenchy ikke bare flyttet ud af de vante rammer i Paris for at vise deres SS20-kollektion i Dronning Elizabeth II’s gamle ferieresidens, Villa Palmieri, i Firenze. Det var også første gang, at Clare Waight Keller skulle vise sin fulde vision for mærkets herrelinje med hendes første separate herreshow.

Og Givenchys SS20-show blev en naturlig fortsættelse af den nye æra, som Clare Waight Keller igangsatte kort efter hun overtog roret fra Riccardo Tisci i 2017.

Foto: Givenchy, Pitti Uomo

Allerede inden showet fortalte Keller til The New York Times, at »i lang tid har jeg gerne ville smelte streetwear og tailoring sammen på en måde, der tilføjer en ny silhuet til herremoden«. Fusionen var tydelig gennem hele showet, og retningen for kollektionen var utrolig stringent.

Keller sendte mange jakkesæt ud på catwalken i forskellige snit, silhuetter og luksuriøse materialer. Fællesnævneren var oversize og flere af de sporty, pastelfarvede suits, som vi også har set lignende af hos Kim Jones og Dior, var stylet med tekniske, ofte gulvlange frakker, som hun havde fundet inspiration til hos den yngre generation på gaden i Korea.

Foto: Givenchy, Pitti Uomo

Kollektionens mange jakkesæt og bløde, mere romantiske farvevalg virkede som endnu et opgør med det, der stadig definerer Givenchy i retail-sammenhænge med store logoprægede t-shirts og sweats. Derfor bliver det interessant at se, om den nye retning rammer plet hos den unge generation, som Givenchy fokuserer så intensivt på at ramme.


Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af GIVENCHY (@givenchyofficial) den

Sneaker-samarbejder dominerede på catwalken

På catwalken præsenterede både Givenchy, MSGM, Pronounce og italienske Marco de Vincenzo sneaker-samarbejder under Pitti Uomo. Det mest opsigtsvækkende kom fra Givenchy og chefdesigneren Clare Waight Keller, som havde den asiatiske street-kultur som en væsentlig referenceramme for hele sin SS20-kollektion.

Kellers fascination af asiatisk mode blev understreget, da hun sammen japanske Onitsuka Tiger kunne præsentere Givenchys første sneaker-samarbejde nogensinde. Vi så en hvid og sort fortolkning af retromodellen Mexico 66, som i øvrigt skulle være Kellers favorit-sneaker, hvilket hun understregede i flere interviews efter showet, hvor skoen også allerede var sat til salg.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af MSGM (@msgm) den

Også MSGM, som fejrede 10-års jubilæum, viste deres nyeste sneaker-collab frem på catwalken. Igen teamede de op med Fila. Denne gang var det Adrenaline-silhuetten, der blev fortolket af chefdesigneren Massimo Giorgetti, som også leverede en kollektion bygget op omkring løs tailoring, tie-dye-tendensen og et massivt mønstermix.

Sidst men ikke mindst ville Marco de Vincenzo og det kinesiske brand Pronounce, der ligeledes var på showkalenderen, også lege med. Mens førstnævnte for tredje gang gav sit spin på flere modeller fra Superga, blev Converse-klassikeren Jack Purcell brugt som et dekorativt lærred af det kinesiske brand.


Peter Saville på catwalken hos Salvatore Ferragamo (Foto: Salvatore Ferragamo, Pitti Uomo).

Mangfoldige model-casts og Peter Saville på catwalken

Mangfoldighed og diversitet har været en af de største og vigtigste tematikker i modebranchen de seneste år, og det skinnede igennem under flere shows ved Pitti Uomo, hvor flere designere slog et slag for især alder i deres cast af modeller.

Det så vi for eksempel hos Salvatore Ferragamo, hvor det blandt andet var den 63-årige grafiske designer Peter Saville, der senest har arbejdet med Raf Simons og redesignet Burberrys 150 år gamle logo, som indtog catwalken iklædt et blåt, workwear-inspireret jumpsuit fra det traditionsrige italienske brand.

Pieter Mulier på catwalken hos Sterling Ruby (Foto: Giovanni Giannoni, Pitti Uomo).

Også Sterling Ruby sendte et mangfoldigt cast ud på catwalken, hvor den største overraskelse var tilstedeværelsen af Pieter Mulier, som gennem mange år har været Raf Simons’ højre hånd hos både Dior, Calvin Klein og hans hans eget mærke.


Martin Asbjørn under Scandinavian Manifesto (Foto: AKAstudio – collective, Pitti Uomo).

Dansk messeopmærksomhed, igen.

De danske herrebrands fortsatte, hvor de slap sidste sæson, og formåede igen at sætte et markant præg på den vigtige messedel ved Pitti Uomo. For tredje sæson i træk var en række af de stærkeste brands fra Danmark som Martin Asbjørn, Mfpen, Tonsure og Soulland nemlig kurateret i det velbesøgte afsnit Scandinavian Manifesto, som den danske modemesse Revolver står i spidsen for.

Og der er ingen tvivl om, at den stærke tilstedeværelse på Pitti Uomo, som denne sæson blev besøgt af over 30.000 modefolk, er med til at sikre, at endnu flere internationale spillere får øjnene op for de mange stærke herrebrands, vi har lige nu.

Læs også: Street style: Stilistisk smeltedigel i Firenze under Pitti Uomo-messen

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af