Rump Comp

Udover at være halvdelen af navnet bag compilation-udgivelsens bagmand, Rumpistols eget selskab Rump Recordings, kan det engelske ord “rump” også betyde bagdel, eller med et lidt kækkere bud fra Gyldendals røde, årgang 1956, slet og ret “gump”.
Og netop gumpen kan man rolig bruge som fikspunkt for sin overenskomst med tyngdekraften, hvis man vil give sig selv et godt udbytte af det seneste danske electronica-katalog ‘Rump Comp Volume One’, der byder på en varieret og fint sammenhængende rundtur i det lytteorienterede danske electronica-landskab, som det ser ud anno nu.

Albummet har været ude på vinyl i et par måneder og fås nu endeligt også på cd. Vi taler dansk electronica med dub, click’n’cut og minimalisme som gennemgående træk. 12 numre leveret af en række unge og for størstedelens vedkommende endnu ikke etablerede navne, der alle kommer med deres bud på hvordan dansk electronica kan lyde i kølvandet på Future 3.

Future 3 var for få år siden noget nær alene om at repræsentere genren i Danmark, men nu er antallet af danske electronica-artister noget nær eksploderet. Den fremsynede trios indflydelse fornægter sig ikke, men ellers synes den gennemgående inspiration også at bære præg af de senere års mere club-orienterede minimale techno, loungevenlig downbeat og navne som Aphex Twin og Boards of Canada og andre mere ivrige click’n’cut-artister fra det britiske label Warp. Stadig er der dog tale om flere mere personlige udforskninger af genren på udgivelsen.

Mest personlige og stilistisk radikale er Pellarin med sin eksperimenterende, æteriske dub og Manual & Syntaks’ hiphoppede fraklip fra albummet ‘Golden Sun’. Der er ikke tale om de bedste numre fra de to navne, og begge falder da også lidt udenfor sammenhæng her, løsrevet fra deres egne distinkte lyduniverser.

Aldeles glimrende fungerer til gengæld oRfeUs’ snigen sig rundt i stemninger et sted mellem støvet film noir og Boards of Canada med et markant slæbende og præcist kantet beat og en imponerende detaljeret tekstur af klaver, horn og vokal. Også Theodor Zox’ mere rene og design-orienterede ‘Round Boy in a Square Room’, der byder på tight dub og et fintfølt click’n’cut-arrangement, og Melks lettere dubbede og disco-melodiske ‘Legolove’, hvor legetøjslydene formuleres behændigt i et voksent udtryk, lover godt for det kommende år. Min klare personlige favorit er Zoffmanns vidunderligt skævt naivistiske ‘Kaffe smøger & the’ med stønnende spoken word og krøllet blokfløjte. Og det er heldigvis ikke det eneste lidt løsslupne nye nummer, fra den danske electronica-scene, der ikke sjældent har været præget af dyb alvor og stor koncentration. Også Skyphone markerer sig stærkt med den karakteristiske langsomt fokuserende komposition ‘Seaweed’ sammen med Rumpistol/Sortie’s på en gang småstenede og alsidige ‘Helt færdig’.

Der er således rigeligt med gode grund til at parkere gumpen i sofaen og lade sig indføre i den danske electronica-scene med ‘Rump Comp’, der gennemgående byder på fine løfter om et godt år med nye bidrag til det danske lydbillede. Udgivelsen byder desuden på nye numre fra mere kendte navne som Prins Ezo a.k.a. Bjørn Svin og Sofus Forsberg, samt numre fra Kriipis Tulo og snart album-aktuelle Karsten Pflum.

Rump Comp. 'Volume One'. Album. Rump Recordings/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af