Ønskeliste: 10 gæster vi drømmer om at høre på Kanyes kommende album

Kanye var næsten helt alene på ‘Yeezus’, men det lader til, at han på det kommende album ‘So Help Me God’ vender tilbage til gæsteinfernoet fra ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ – både Paul McCartney, Allan Kingdom, Sia, Vic Mensa og Theophilus London har allerede gæstet de tre smagsprøver ‘Only One’, ‘Wolves’ og ‘All Day’.

Albummet kan ifølge Kanye lande når som helst, men hvordan kommer den endelige gæsteliste til at se ud? Her er ti kunstnere, vi håber kigger forbi.

Nicki

 

1. Nicki Minaj

Hvorfor?
Midt i al den ‘Super Bass’ og ‘Starships’ glemmer mange, at Nicki er en fuldstændig overlegen rapper. Hun skal ikke med på ‘So Help Me God’ for at synge et Barbie-lyserødt omkvæd, men for at lægge (endnu) et uomgængeligt og komplet legendarisk gæstevers, der får selv Kanye til at bukke sig i støvet.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Vi tager den oplagte rute: Nicki Minajs skizofrene og mesterlige visit på ‘Monster’ fra ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ er siden gået ned i hiphop-historiebøgerne, og selv om det kan virke one-hit-wonder-agtigt konstant at fremhæve det samme gæstevers ville en gentagelse være en drøm. Et tungt praletrack, hvor Nicki leger henholdsvis nabopige og rap-dominatrix i en komplet nedskydning af den konkurrerende rap-armada – »just killed another career / it’s a mild day«

Læs om flere drømmegæster på de følgende sider.

KillerMike

 

2. Killer Mike

Hvorfor?
Han fjoller måske på overfladen drengerøvsagtigt rundt med El-P i Run the Jewels, men både i den Roskilde-aktuelle hiphop-duo og specielt udenfor scenen er Killer Mike en af de allermest udtalte rappere, når det kommer til debatten om raceulighed i USA. Han kunne give et politisk perspektiv til Kanye, som på ‘Yeezus’ også brugte meget af tiden på sin egen form for racekommentar.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Mørkt og tungt. Ikke helt så minimalistisk som ‘New Slaves’, men noget i stemning med ‘Black Skinhead’, hvor Killer Mikes ladede rim måske kan opildne Kanyes frustration til nye højder.

MarkRonson

 

3. Mark Ronson

Hvorfor?
Det hele skal ikke blive alt for seriøst hele tiden, og Mark Ronson viste utallige steder på sit ‘Uptown Special’-album, hvor sjovt det kan være, når man blander funk, soul og pop. Og så kan den britiske producer sagtens lave hiphop – han stod blandt andet bag den fantastisk boblende og pianobefængte ekskærestesviner ‘Baby Blue’ fra Action Bronsons ‘Mr. Wonderful’.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Tænk den lalleglade version af ‘Only One’ – en livsglad udgave af stilen på ‘Drive Slow’, hvor Ronson tager Kanye tilbage til sine soul-sample-rødder på et track, der hylder familien med fyrværkeri og ikke glædestårer. Kanye er nødt til at give sig selv lov til at have det lidt sjovt engang i mellem, og her kunne Ronson være en ideel sparringspartner.

Skepta

 

4. Skepta

Hvorfor?
Da Kanye i februar spillede ‘All Day’ til Brit Awards havde han et helt entourage af iltre grime-rappere med på scenen – en forsamling, han forinden havde bedt den britiske rapper Skepta om at stimle sammen. Et seriøst skulderklap til grime-scenen, som i øjeblikket endeligt ser ud til at vinde indpas i USA. Skepta er desuden i gang med at revitalisere sin karriere i høj grad, og hans i-dit-fjæs-attitude kunne give lidt demografisk og genremæssig spændvidde til Kanyes univers.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Skulle Kanye prøve kræfter med et grime-track? Yeezy kan godt lide at være på forkant, og med Brit Awards-optrædenen har han allerede vist oprigtig interesse i genren, ligesom han på ‘Yeezus’ inddragede inspirationer fra dancehall, der også ligger i rødderne af grime. Det ville være bestemt være fedt at høre Kanye og Skepta rappe om kap i et BPM-tempo, der er lidt hidsigere end hvad amerikaneren er vant til.
FKA-twigs

 

5. FKA Twigs

Hvorfor?
FKA Twigs og Kanye har mange ting tilfælles, men måske allervigtigst er deres kompromisløshed: En idiosynkratisk tilgang til det at lave kunst, der kommer til udtryk i alle former af deres performative virke. De burde om nogen tale samme sprog.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Den er straks sværere, og hvis først Kanye og Twigs gik i studiet sammen har jeg også en forhåbning om, at resultatet ville blive noget, der ikke kunne beskrives eller gættes om, før resultatet rent faktisk flyder i høretelefonerne. Måske en avantgarde-udgave af ‘All of the Lights’? Twigs har jo med den nye ‘Glass & Patron’ bevist, at hun er klar til at sætte lidt mere tempo på.

Drake

 

6. Drake

Hvorfor?
Lad mig omformulere: Hvorfor ikke? Yeezy og Drizzy har kun optrådt på samme track to gange – posse-cuttet ‘Forever’ fra 2009 og Big Seans ‘Blessings’ fra tidligere i år – og at to af spillets største ikke har delt barrer noget mere er et eller andet sted en gåde, der i tidens løb er spundet flere beef-historier på.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Der er flere muligheder, da både Kanye og Drake gør sig i følelser og pral. Med Drakes sammenbidte stil på ‘If You’re Reading This It’s Too Late’ hælder vi dog mod et kompromisløst praletrack, hvor de to rappere uden omkvæd og over et minimalistisk beat ‘filosoferer’ over, hvor koldt der er på toppen.
JamesBlake

 

7. James Blake

Hvorfor?
Historien om James Blake og Kanye går efterhånden et stykke tid tilbage – blandt andet kunne briten i februar 2014 fortælle om, hvordan han var blevet inviteret i studiet af rapperen, men noget frugt har det altså endnu ikke (offentligt) kastet af sig. Blake har desuden luftet tanker om at have Kanye med på sit eget album, og mens begge dele kunne være lige fantastisk, håber vi nu mest på briten som gæst.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Formlen burde allerede være på plads: Blake kaster noget af sin producerfinesse over beatet og synger desuden et lettere melankolsk omkvæd, præcis som det skete på remixet af Chance the Rappers ‘Life Round Here’. ‘So Help Me God’s ækvivalent til den Bon Iver-gæstede ‘Lost in the Woods’ fra ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’.
VinceStaples

 

8. Vince Staples

Hvorfor?
Med det mageløse vredesudbrud på ep’en ‘Hell Can Wait’ fra sidste år viste Vince Staples sig om en af hiphop-verdenens største talenter lige nu, der ligesom Killer Mike og Kanye selv ikke er bange for at tage bladet fra munden, når det kommer til at addressere forholdet mellem sorte og hvide i USA.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
De to rappere har faktisk mere tilfælles end som så: Produceren No I.D., der i starten af karrieren fungerede som Kanyes mentor, har ligeledes produceret en god portion tracks for Staples – et enkelt på ‘Hell Can Wait’ og over halvdelen af mixtapet ‘Shyne Coldchain Vol.2’. Selvfølgelig skal veteranen producere, hvis de to rimsmede i samme stil som et muligt Killer Mike-samarbejde skal gå i krig med ulighed set fra henholdsvis gadeplan og det øverste trin af den populærkulturelle pyramide.
Kendrick

 

9. Kendrick Lamar

Hvorfor?
Ligesom med Drake er spørgsmålet rimelig retorisk, men et fuldblodet Kanye/Kendrick-samarbejde mangler endnu at se dagens lys. Der er dog håb. Forleden dukkede disse seks sekunder op på internettet: En lille smagsprøve på et remix af Kanyes ‘All Day’ med Kendrick på rim. Desuden er det kommet frem, at K-Dot rent faktisk har været med til at skrive originalen, og lige pludselig virker et ægte gæstevers ikke vildt langt væk, selv om man måske må stille sig tilfreds med remixet.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Kendrick lavede årets første mesterværk med ‘To Pimp a Butterfly’, men blandingen af funk, jazz og Flying Lotus’ avantgarde-beats er umiddelbart ikke noget, der vil gøre underværker for Kanye. Vi skal ind til noget, der blander Kanyes selvforherligelse og ditto fortvivlelse med Kendricks desperation – og helst i en rimelig klassisk setting, her er der ingen grund til at eksperimentere alt for meget. Måske en hydrid mellem ‘Can’t Tell Me Nothing’ og ‘Say You Will’? Hvis sådan noget altså findes.
Swift-717x375

 

10. Taylor Swift

Hvorfor?
Swifts indtog i popmusikken med ‘1989’ tog kegler over en bred kam, og med Sias omkvæd på ‘Wolves’ har Kanye allerede vist, at han ikke er bleg for at gribe sangerinder, der umiddelbart er uden for hans normale sfære. Dog skal vi nok ud i noget lidt mere boblende end den rimeligt intense ‘Wolves’, hvis Swiften skal shine.

Hvilket slags nummer er vi ude i?
Vi har faktisk allerede vejet mulighederne af et muligt Swift/Kanye-samarbejde, og højest på skalaen scorede formularen ‘den store popsang’ – det står vi stadig ved.

Læs også: Kommentar: Kvæler Kanye Wests mediecirkus hans kunstneriske ambitioner?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af