Strøm-chefen: »Hvis jeg havde pengene, ville jeg mega gerne lave et monster EDM-rave«

Strøm-chefen: »Hvis jeg havde pengene, ville jeg mega gerne lave et monster EDM-rave«
Foto: Sara Lindbæk

Frederik Birket-Smith er leder af Strøm Festival på femte år, og har med sit engagement i OHOI!, Bas Under Buen og Fyraftensboogie været en ledende figur på den danske elektroniske scene i mindst det dobbelte. Vi talte med Birket-Smith, der også producerer og dj’er som 2000F, om den danske scene lige nu, forholdene for elektronisk musik, og hvad hans ambition med Strøm Festival er.

Hvad kendetegner den danske elektroniske musikscene i dag?
»Diversitet og kvalitet. Man kan se, at der sker meget, men der sker meget forskelligt og med et rigtig højt niveau. Folk vil gerne gøre noget ud af det, folk vil gerne skubbe til barren, folk vil ikke bare lade sig spise af med at spille på en skraldespand som til Distortion i gamle dage. Hele miljøet har løftet sig. De seneste fem år eller mere er der sket en gradvis udvikling, hvor Distortion, Raw og Bas Under Buen har været der og fundet fodfæste, og dem der arbejder hele året rundt, alle promoterne og arrangørerne, har taget teten og selv banket sig op på det niveau. Det er sindssygt godt«.

Hvor kommer det her ambitionsniveau fra?
»Det skyldes forskellige ting. For det første er der det, at folk er så entreprenante og har flere hatte på. Se på en som Najaaraq. Hun er jo ikke bare blogger – hun laver radio, hun spiller selv musik, hun er dj, hun holder pølsefest og så videre. De her folk har rigtig mange ting på hjerte. Så det kendetegner dem alle, især den nye generation. For det andet, så har de haft mulighed for at finde inspiration i en scene, der herhjemme er vokset, men især i udlandet. De er taget til Tyskland og England og set scenen er vokset der, for der er altså sket noget gevaldigt de seneste ti år. Og der tænker jeg professionalisering af events generelt, festivaler, men også helt ned til tilgængeligheden af musikudstyr – det er blevet meget mere demokratiseret. Det er ikke særlig svært eller dyrt længere at købe udstyr og gå i gang, som hvis du startede i 1992. Der skulle du bruge 40.000 kroner bare på en sampler. De har taget teknologien til sig«. 

Du har jo observeret som en del af inderkredsen i mange år. Er Danmark på forkant, eller har vi set på London, Berlin, New York og så fundet vores egen stemme?
»Jeg synes altid, vi har haft vores egen stemme, og jeg synes altid, vi har fulgt med. Men vi har jo også en lille befolkningssammensætning. Det der er sket er, at selv om scenen for nogen virker lidt lille, så når jeg kigger på, hvad der sker af aktivitet, så er det helt vanvittigt. Og der har vi noget, som de ikke har i udlandet. Det der udeliv. Denne her sommer nu, som slutter med os og med Raw, og som starter med Click og Distortion. Hele det her vanvittige niveau af udendørsraves og fester og festivaler – primært for elektronisk musik. Det ser jeg slet ikke på samme måde i udlandet. Distortion, Stella Polaris, Raw, Bas Under Buen – det ser jeg ikke i udlandet, og der er vi på forkant«.

BasUnderBuen
Bas Under Buen. Foto: Victor Jones/Soundvenue

Hårdt sat op har København kun én rendyrket klub for elektronisk musik i Culture Box. Er det ikke for lidt?
»Jeg synes, de andre ting gør op for det, og så er det også meget skægt, at der er nogle ting i Kødbyen. Harvey spiller jo meget elektronisk, og så er der Bakken og Jolene, men måske er det også bare opfattelsen af, hvad elektronisk musik er, som er skredet lidt. Og det mener jeg positivt. Det behøver ikke være house/techno for at være elektronisk – det må også godt være poppet, det må også godt søge tilbage, som jeg selv gør med Fyraftensboogie. Hvor kommer musikken fra? Den kommer fra disco. Det er det, jeg synes der er det interessante. Måske er det ikke så meget behovet for at sige ‘vi skal have flere elektroniske spillesteder’, men bare værdsætte at diversiteten og spændvidden eksisterer på rigtig mange spillesteder, som ikke specifikt er det ene eller det andet, men som bare godt vil spille god musik«. 

Men festivaler og sommerarrangementet er kun fire ud af 12 måneder. Dør den elektroniske scene lidt resten af året?
»Det er jo bare en anden livscyklus. Så har man noget at se frem til. Jeg kan også godt mærke på mig selv, at når jeg når september og lige har været til Outlook Festival i Kroatien, så skal jeg altså også lige ned og ligge i kisten en måneds tid og slappe af. Mit indtryk er ikke, at scenen dør, den rykker jo bare indenfor – det er der, man begynder at søge ind på de her små klubber rundt omkring. Og det er også det, vi med Strøm prøver at holde i live – dem som er der hele året igennem, for eksempel nogen som Rare Nights. Dem der står og pisker alle andre måneder på klubberne og andre venues – det er ligeså meget dem, der skal have supporten fra vores hånd. Få støttet hele miljøet. Det er det, jeg helst vil. Skubbe de folk frem«. 

Hvis du havde den altoverskyggende magt, hvad ville du så ændre ved scenen i dag?
»Det ville være meget simpelt: Alle skal gøre, hvad de gør, men lyden skulle bare være verdens bedste på alle klubber herhjemme. Så kan du slukke lyset og gøre alt muligt andet, det er jeg egentlig ligeglad med. God lyd og mere bas«.

I forhold til diversiteten – hvilke strømninger ser du på producerfronten herhjemme?
»Det er ret interessant med hele den der Detroit-techno og Chicago-house – den ting jeg hørte for tyve år siden, da det kom til Danmark for første gang. Det er lidt en cyklus, som er kommet tilbage igen. Det kan du se på C.U.P., Søndagsvenner og Najaaraq for eksempel, alle dem der spiller den der sound. Det er ikke fordi de spiller gamle plader, de er bare meget inspirerede af den der gamle sound, og det synes jeg er mega svedigt. Der er også rigtig meget god støj i Danmark, drone og noisemusik. Det er faktisk dem, jeg vil fremhæve mest. Men hele den der techno/house-scene, den blomstrer bare, det er helt sindssygt at mærke«.

Hvad har din mission været med Strøm siden du trådte til?
»Overordnet har det været en kommunikation, der handler om at få Københavnerne til at lære Strøm bedre at kende og hvad det er, vi laver – det er jo for det første meget kvalitetsorienteret, men noget er også en lille smule nerdy, og med nerdy mener jeg, at det kan være lidt svært at kommunikere. Men det synes jeg, vi er ved at nå nu her. Nu har det taget fem år, nu ved folk godt, at når vi kommer og laver noget, så er det det bedste af det bedste.

Næste trin på raketten har så været at få Strøm-skolen indover. At artister ikke bare optræder, men at de faktisk også deler den viden, det netværk og den erfaring, de har. Det der med af afmystificere det. Der står bare nogen og drejer på nogen knapper – ja, det gør der, men der sker jo faktisk rigtig meget, når man drejer på de knapper. Den tredje ting, som vi er ved at iværksætte nu, det er i mere overordnet regi at få samlet hele scenen. Om vi i fællesskab med scenen kan løfte den højere, sælge den bedre til udlandet, sælge den bedre herhjemme, og det kunne både være i form af støttekroner og medieopmærksomhed, men det handler også om at få placeret sin kontekst, hvor musikken bliver taget en smule mere alvorligt. Det er et langt sejt træk, som er blevet prøvet før, og hvem siger vi lykkedes?«

CisternerneRasmusKongsgaard
Strøm i Cisternerne. Foto: Rasmus Kongsgaard/Soundvenue

Hvordan har du oplevet udviklingen af respekt eller mangel på samme overfor computermusik?
»Den er kun blevet meget bedre. Jeg blev for eksempel indkaldt til Statens Kunstfond for at evaluere på forholdene for elektronisk musik, hvor jeg bare sagde, at der jo ikke var nogle synderlige forhold at hente her, men lad os gøre noget ved det. De er begyndt at blive mere lydhøre. Det samme gælder Københavns Kommune, der jo længe har støttet både Distortion. Det samme gælder Roskilde, som jo nu har en genrespecifik scene i Apollo. Så kan man sige, at det er mere EDM’et, bigroom-musik, men so what. Metal har ikke deres egen scene, reggae/dancehall og hiphop har heller ikke deres egen scene, indie har ikke deres egen scene. Så et eller andet er der sket. Det er kun positivt«.

Kan udbredelsen af de smallere genrer have noget at gøre med EDM’s succes og hermed et større fokus på elektronisk musik som helhed?
»Det er et interessant perspektiv og en lidt positiv vinkel. Alle andre er jo sådan: ‘EDM er så dårligt’. Hvis jeg havde pengene til det, så ville jeg mega gerne lave sådan et monster EDM-rave. Det koster bare så forfærdeligt mange penge, at jeg skal have en sponsor, der gider være med på sådan noget. Det kunne være overdrevet svedigt. Jeg ville jo nemlig gerne vise, at vi kunne have noget så nørdet som koncerterne i Cisternerne og så et kæmpe EDM-rave. Men hvis det virkelig er sådan, at folk der lytter til EDM får lyst til at kradse lidt i overfladen og finde ud af, hvad det er – som man jo gør, hvis man er musikinteresseret generelt – så er det da kun fedt. For min skyld: Jo mere af sådan noget, der kommer ud i det offentlige rum, jo bedre. Jeg synes ikke det bliver dårligt eller mere udvandet af en masse EDM-musik«.

Oplevede du MagicBox-scenen på Tinderbox?
»Nej, desværre. Det så totalt vanvittigt ud, og den del af det er ligeså vigtigt, som når jeg laver Bas Under Buen og der ingen scene er. Man står på jorden. Begge ting skal jo kunne være der – det er æstetiske og præsentationsmæssige valg, man tager som arrangør, og der synes jeg, begge ting har relevans. Og jeg gad rigtig godt lave sådan en monsterscene i Enghave Parken, jeg har bare ikke de penge. Så har jeg brugt hele ugens budget bare på at bygge én scene«.

MikkelHedegaardLarsen
MagicBox-scenen. Foto: Mikkel Hedegaard Larsen/Soundvenue.

Men mange vil nok stadig mene, at Strøm er kræs for kendere?
»Det tror jeg også, og så er det derfor, vi laver sådan noget med rulleskøjtedisco, Kode9 i Folkets Park, metroen på sjette år. Helt klart, der er da mange, der skyder det i skoen, at det er for elitært og for snævert. Ja, noget af det er, men der er også de her arrangementer«.

Det virker som om, at I tager de nørdede ting og prøver at putte dem ind i nogle arrangementer eller nogle settings, som er mere let tilgængelige?
»Ja, hvor man kan sluge dem. Det tror jeg egentlig, du har ret i. Jeg ved ikke, om det er noget, vi bevidst har gjort, men der er ikke nogen tvivl om, at dem, der har været nede i Cisternerne og fået blæst øjnene og ører ud med støj, nok har synes, at det var rimelig hardcore, hvis man ikke selv dyrkede det musik i forvejen. Hvor sådan noget som at sætte Francois K eller især Kode9, som selv om han er et stort navn stadig er undergrund, ud og spille på gader og stræder – det er det, der ændrer det. Det er det med at udbrede elektronisk musik. Man skal selvfølgelig understøtte et miljø, der allerede er, men det handler også for mig om at vise resten af det rytmiske musikliv og Hr. og Fru. Danmark, at denne her musik, den er jo spiselig. Den behøver ikke være så farlig. Der er noget af det, der er rigtig smukt faktisk«.

Strøm Festival slutter af lørdag med Garden Party i Enghaveparken og rave i Volume.

Læs også: Billedgalleri: Strøm inviterede til rulledisco i Kødbyen

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af