Danske musikvideo-guruer: »Musikvideoen føles nogle gange som et levn fra 80’erne og 90’erne«

Danske musikvideo-guruer: »Musikvideoen føles nogle gange som et levn fra 80’erne og 90’erne«

Musikere og kreative hoveder sættes sammen for at skabe nye, unikke produkter, der udfordrer de gængse udtryksformer – det er målsætningen for kulturlaboratoriet Prxjects, en række eksperimenter med Mercedes-Benz som initiativtager.

I slutningen af januar gav Kenton Slash Demon en enkeltstående koncert i Nikolaj Kunsthal (tjek billederne i galleriet foroven), hvilket senere blev omdannet til en musikvideo til tracket ‘TT’. De visuelle troldmænd fra Dark Matters stod for art direction og aftenens installation (masser af røg!), mens brødrene Gustav og Malthe Risager fra det kreative hus Spektrum instruerede musikvideoen. Læs om parternes tanker bag musikvideoen samt mediets tilstand i dag.

Hvad var den oprindelige idé med ‘TT’-musikvideoen?
Dark Matters
: »Ideen var at lave et eksperiment i at kombinere et konceptuelt liveshow med et output i videoen, der afspejlede folks oplevelser på aftenen. Vi kommer jo fra en kombination af at leve i ’live’-nuet i koncertregi og lave historieformidlende videoer til diverse medier som fjernsyn, museer og andre projekter. Vi ville gerne prøve at skabe en ramme for en publikumsoplevelse, hvor Kenton Slash Demon spillede live og derefter videreformidle det til en musikvideo«.

Spektrum: »Så på den måde kan man sige, at de oprindelige tanker med ’TT’-musikvideoen og generelt Prxjects netop er at sætte musikvideoen til regnskab for de sidste 30-40 års eksistens – projektet skulle sammensmelte live-performance, musikvideo og sanserne fra aftenens gæster. Videoen skulle opsummere projektet, og her prøvede vi at skabe en opløsning af tid, bevægelse og form og brugte nogle teknikker, som skulle fungere som en visuel oversættelse af lyden og lade beskueren selv fantasere sig frem til motiverne«.

Hvordan forberedte I jer?
Dark Matters
: »I studiet havde vi en del tanker om output og en test på, hvor vi gerne ville hen, selv om det er meget svært i forhold til at genskabe de fysiske rammer, man så kommer til på location – dvs. at fylde et lokale på 20kvm op med røg og lys agerer på en meget anderledes måde end i en kirke på (estimat) 300kvm og 15meter til loftet.

Vi prøvede så at genskabe rammen i Nikolaj Kunsthal, hvor vi undersøgte, hvad røg og lys kunne der, og hvad vi ville lave senere på aftenen til showet. Fra morgenstunden havde vi video shoot med en masse dygtige dansere, der tæskede rundt i alle mulige formationer, og så havde vi et change over på halvanden time til der kom 300 mennesker til koncert«.

Hvordan forløb aftenen i forhold til planlægningen?
Dark Matters
: »Aftenen forløb ganske fortræffeligt! Der er selvfølgelig altid nogle ting, man ville have gjort anderledes, og folk har det med at bevæge sig præcis modsat af, hvad du gerne vil have dem til. Vi havde jo placeret Kenton Slash Demon-drengene imellem to søjler for ikke at skabe en scene og med håb om, at folk ville gå rundt omkring, men det resulterede i, at folk skabte en cirkel midt i rummet. Sådan er det med improviserede live-shows. Vi ville også gerne have haft noget mere røg i rummet, men var bange for sikkerheden og publikum, hvis der nu skulle ske et eller andet. Der måtte den kunstneriske oplevelse desværre dø en smule for at sikre der ikke kunne ske noget ubehageligt, man ikke ville kunne håndtere«.

Hvordan ser I musikvideomediet i disse tider – stagneret eller nyskabende?
Dark Matters: »Musikvideoformatet har altid været et godt sted at eksperimentere både med koncept, æstetik og format. Det er begyndt at følge og eksperimentere med den mere fysiske teknologi, der kommer på markedet nu, så det er meget spændende. Så på præmisserne af trends i både æstetik og teknologi synes vi sådan set, at formatet er rigtig godt med. Det er dejligt at se de helt store stjerner begynde at bruge det visuelle som et koncept, hvor de lancerer det med et helt album som et (lille) sidestykke til musikken. Det burde også kunne give et modspil til mp3-tendensen, hvor man kun downloader hitsene på et album i stedet for at lade et album vokse på én igennem mange gennemlytninger – det er jo først der, man ved, om det er en rigtig god plade«.

Spektrum: »Mediet trænger til lidt perspektivering på, hvad en musikvideo skal kunne i disse tider. Musikvideoen føles nogle gange som et levn fra 80’erne og 90’erne, som en maskine der ikke er blevet slukket lige siden, og som stadig spytter videoer ud på samme måde som man plejer. Oftest bliver videoen bare en udfyldning til musikken – et slags skin man påfører bagefter fordi det skal performe i en bestemt kultur. Vi synes, at det bliver interessant, hvis man kan tænke video og lyd sammen fra starten og flytte grænserne for, hvad en musikvideo er. Vi vil gerne åbne op og tænke over, om der er andre måder at opleve en musikvideo på, og i virkeligheden synes vi også, at tiden og teknologien og medierne er modne til at tænke over, om selve ordet ‘musikvideo’ stadig giver mening«.

Hvad kan denne her musikvideo, som andre ikke kan?
Spektrum
: »Den klassiske musikvideo følger ret ofte en bestemt form, og især brugen af karikeret koreografi er ofte en fast del af denne. Vi synes, at sammenspillet mellem krop og bevægelse giver enormt god mening til fortolkning af musik og ville derfor udfordre, hvordan man kan gøre det på en måde, som forstærker den tilstand man er i, når man hengiver sig til musik. Projektets formål har derfor været at undersøge, hvordan mennesket bruger kroppen til at forstå og udtrykke musik gennem dans, og hvordan man kan bruge dansen som bindeled mellem musikken og tilskueren.

Videoen her er i virkeligheden et forsøg på at gå lidt dybere til værks med musikvideoen som medie. Vi synes, at videoen skiller sig ud ved at være direkte koblet til musikken og eventet. Man kan argumentere for, om der mere er tale om en slags visual, men i virkeligheden mener vi ikke, at man behøver at definere formatet så meget. Projektet går i vores øjne ud på at skabe en oplevelse«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af