14 navne Roskilde Festival bør booke til Orange Scene

Roskilde Festival plejer at kickstarte programmet i efteråret, men indtil videre kan man ikke gøre andet end at ønske og krydse fingre for sine favoritter. Her er vores bud på 14 navne, der vil få festivalens største scene til at lyse op i 2018.
14 navne Roskilde Festival bør booke til Orange Scene
The Weeknd på Orange Scene i sommer. (Foto: Cecilie Schmidt Jegsen/Soundevnue)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Björk

Hvorfor?
Björks storslåede lyd og ekstreme visuals har tidligere prydet Orange Scene, og det kunne godt være tid til det igen. Siden hendes Roskilde-optræden i 2012 er ‘Vulnicura’-albummet kommet til, og der er en del af de Arca-producerede, beat-tunge numre, som ville gøre sig ekstremt godt på den store scene. Samtidig har Björk en ny udgivelse i vente: Et utopisk kærlighedsalbum, og sådan et skal opleves i stort format. Björk kan i den grad løfte Orange.

Er det sandsynligt?
Mon ikke? Björk turnerede både i USA og Europa med ‘Vulnicura’, men sneg sig let og elegant uden om Danmark. Hun skylder altså én, og med det kommende ‘Utopia’-album i sigte til november, ville det give god mening, hvis hun tog på en amerikansk turné i det tidlige forår og ramte Europa hen over sommeren.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Jay-Z

Hvorfor?
Jay-Z spillede sidst på Roskilde i 2008, og nu hvor han har udgivet det selvransagende ‘4:44’ er der kun endnu mere grund til at håbe på en koncert med sværvægteren på Roskilde. Jay-Z viste på det gennemførte album overraskende god form, og han vil uden tvivl kunne samlet en tætpakket plads foran Orange.

Er det sandsynligt?
Helt bestemt. Jay-Z er lige nu på en amerikansk turné med ‘4:44’, og det ville ikke være usandsynligt med en europæisk turné i 2018. Man har også allerede kunne se i de mange videoer fra festival-shows, som Jay-Z har smækket op på Tidal, at hans nye album er gearet til festivalformatet. Vi håber på at se den gigantiske ballonhund på Orange til et tiårs jubilæum.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Beyoncé

Hvorfor?
Lad os lige blive lidt i familien og endnu en gang drømme om at se Queen B sætte ild til Orange. Det kræver ikke den store forklaring: Beyoncé ville være den største popbooking, festivalen nogensinde har set, og hendes hitkartotek er uendeligt. Ganske vist fik mange hende at se, da hun spillede i Parken sidste sommer på sin Formation World Tour, men den aggressivitet og tungtvejende historie, som ‘Lemonade’-albummet besidder, ville gøre sig fantastisk på Orange Scene.

Er det sandsynligt?
Efter at have håbet i mange år kan man godt miste modet lidt. Men hvis nu ægtemanden Jay-Z skulle komme forbi Roskilde Festival, er det måske ikke helt usandsynligt, at Beyoncé kunne komme med. Hun er allerede sat til at headline Coachella i april næste år (en koncert, der blev udskudt i 2017 på grund af graviditet), og det ville et eller andet sted være mærkeligt, hvis festivalkoncerten var enestående. Desuden har mr. og mrs. Carter jo turneret sammen før på deres ‘On the Run’-turné i 2015, og kan Jay-Z egentlig undvære Beyoncé og deres nyfødte tvillinger på en lang europaturné? Kunne en fælles Carter-Knowles koncert være en mulighed?

Det er måske lidt for meget at bede om dem begge to, men én af dem ville nu også være rigeligt.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Miley Cyrus

Hvorfor?
Miley Cyrus ville måske være en af de mere atypiske bookinger til festivalen, men helt ærligt – hvem vil ikke gerne høre ‘Party In the U.S.A’ på Orange? Hertil er hendes nye, voksne countryalbum ‘Younger Now’ milevidt fra fortidens mere skøre (og mindre Roskilde-egnede) udgaver af Miley-personaen, og en blanding af hendes country-nutid og popfortid ville altså ikke gøre sig helt dårligt på festivalens største scene.

Miley har desuden flere gange demonstreret, at hun forstår at sammensætte spektakulære og af og til meget overraskende sceneshows. Hun vil uden tvivl være en booking, der deler vandene, men hun har efterhånden nok hits i bagagen til at skabe en storslået Orange-oplevelse.

Er det sandsynligt?
Med ‘Younger Now’ ude er det ikke usandsynligt, at der følger en turné efter. Indtil videre er der ikke offentliggjort nogen datoer overhovedet (hvilket næsten er et godt tegn), men hun har ikke været i Danmark siden 2014, og det er snart på tide. Der plejer efterhånden at være et eller to store popnavne på Orange Scene, og Miley er et modigt, men godt bud.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Bisse

Hvorfor?
Bisse spillede i 2016 på Roskilde Festivals Gloria-scene, hvilket affødte et mindre publikumskaos. Interessen var nemlig langt større, end hvad den lille Gloria-scene kunne rumme. Selv om Bisse på det tidspunkt stadig var et relativt nyt navn, er meget af hans musik egentlig også alt for voldsom til mindre scener som Gloria, og excentrikeren har i de seneste år vist, at han kan levere virkelig spektakulære sceneshows – senest på Jazzhouse, men også på festivaler som den seksstjernede performance på NorthSide.

Bisse som et ‘normalt’ Orange-navn er måske at skyde lidt over målet, men han ville være mere end ideel til æren af at åbne festivalens største scene. Det ville være på sin plads og fuldt fortjent.

Er det sandsynligt?
Helt bestemt. Bisse har netop udgivet et nyt album, som han skal turnere med til foråret. Og mon han ville takke nej, hvis Roskilde spurgte?


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Chance the Rapper

Hvorfor?
Hvis der er nogen, der skylder, så er det Chance the Rapper. Hele to gange har han aflyst danske festivalkoncerter. I 2014 aflyste han sit show i Roskilde kort før tid (samme år som Drake også aflyste), og i år aflyste han sin optræden på Haven Festival. Chance er hiphoppens største charmetrold, og en koncert på Orange ville efterhånden være helt på sin plads.

Er det sandsynligt?
Han har for nylig teaset ny musik på Instagram og optrådte i sidste uge med splinternyt materiale i The Late Show med Stephen Colbert. En optræden på Roskilde kommer til at afhænge af, om Chance rent faktisk udgiver et album, og om han kommer til Europa i sommeren ’18. Hvis han gør, er han klart en god Orange-kandidat.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Justin Timberlake

Hvorfor?
Det er sjovt, som man bliver ved med at ville pointere det, men popnavne på Orange Scene er ikke længere fy – de hører hjemme der. Der er noget ret magisk over at se kæmpe popkoncerter i pitten med fedtet hår og ølånde, og her ville Justin Timberlake altså være en virkelig stærk booking. Både gamle hits som ‘Lovestoned’ og ‘Senorita’ og nye numre som ‘Take Back the Night’ og ‘Can’t Stop The Feeling’ er folkekære partystarters, og så gav han et brag af en koncert i Parken i 2013, hvor han endnu engang viste, at han virkelig besidder en seriøs omgang showmanship. Et godt bud på et poppet Orange-navn, som ingen kan tillade sig at se kritisk på.

Er det sandsynligt?
Man har ikke hørt meget fra Timberlake i de seneste år udover feel good-nummeret ‘Can’t Stop the Feeling’ fra tegnefilmen ‘Trolls’, men han er for nylig begyndt at røre på sig igen. Han har spillet til en velgørenhedskoncert, og så er det sandsynligvis også ham, der kommer til at stå for halvlegsshowet til Super Bowl, hvis man skal tro Variety. Selv om han måske har travlt med at lege far mor og børn med Jessica Biel, er der stadig gang i Tennessee-fyren.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. The War On Drugs

Hvorfor?
The War on Drugs spillede på Arena i 2015, og selv om bandet på papiret også er et ‘Arena-band’, har de med tiden vokset sig så store (og gode), at en Orange-booking ville give mening. Landevejsrockerne er jo trods alt det moderne svar på Bruce Springsteen (lad os give depechen videre), og interessen i Danmark er der – senere i år spiller de hele to koncerter i Tap1.

Er det sandsynligt?
Det handler mest om, hvorvidt Roskilde vil tage chancen, for gruppen er lige på grænsen til at være for lille til Orange. På den anden side har man set Roskilde tage chancer før, og blandt andet blev et band som Royal Blood også placeret på Orange i år. Lige nu er The War On Drugs allerede i gang med deres verdensturné for ‘A Deeper Understanding’, så det handler naturligvis også om, om de vil vende tilbage til sommer.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Janet Jackson

Hvorfor?
Hun er en af de største nulevende poplegender fra 80’erne og 90’erne, og sidst der var mulighed for at opleve hende i Forum i 2016, aflyste hun på grund af graviditet. Fair nok. Men vi vil nu stadig gerne opleve Jackson-søsteren i levende live – hun har masser af klassikere fra pop- og r’n’b-bagkataloget og viste også god form på 2015-comebacket ‘Unbreakable’.

Er det sandsynligt?
Ja, det kunne godt ske. Janet Jackson havde planlagt den helt store verdensturné inden sin graviditet, og lige nu er hun så igang med en større nordamerikansk turné, der slutter i december. Der er ikke skemalagt en europæisk halvleg endnu, men man har vel lov at håbe.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Missy Elliott

Hvorfor?
Når man taler om 90’er-stjerner: Missy Elliot har før været på vores ønskeliste over Roskilde-bookinger, og vi er nu muligvis kommet lidt tættere på, at drømmen kan gå i opfyldelse. Missy dukker op flere og flere steder og har i år udgivet singlen ‘I’m Better’. En kvindelig hiphoplegende ville være episk på Orange – inklusive en parade af kostumeskift.

Er det sandsynligt?
Det er mere sandsynligt, end det tidligere har været. Men det afhænger stadig af, om Missy Elliot har mere i støbeskeen end de få numre, som er poppet op siden 2015. Et album burde lure i horisonten, så det kunne ske.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Gorillaz

Hvorfor?
Roskilde-darlingen Damon Albarn har allerede været forbi festivalen mange gange – både med en legendarisk solokoncert og i en kurator-agtig rolle med Africa Express og senest The Syrian Orchestra for Arabic Music på Orange Scene. Senest Gorillaz optrådte på Roskilde var dog tilbage i 2010 kort efter udgivelsen af ‘Plastic Beach‘-albummet, og et gensyn med 2D, Noodle, Murdock og Russel på Orange Scene ville være på sin plads.

De animerede musikere er aktuelle med ‘Humanz‘, og det ville én stor postmoderne, futuristisk våd drøm at se en hologram-koncert på Orange Scene. Lige dét er nok ønsketænkning, men vi tager dem gerne i kød og blod.

Er det sandsynligt?
Damon Albarn har som sagt et særligt bånd til Roskilde, og nu hvor ‘Humanz’-albummet også er ude, er det ikke usandsynligt, at bandet kunne komme forbi Roskilde. Ganske vist er de allerede på ‘Humanz’-verdensturné lige nu og kommer forbi Royal Arena den 4. november, men festivalsæsonen er altid noget andet, så vi vil bestemt ikke udelukke det.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Sivas

Hvorfor?
Sivas spillede en toneangivende koncert på Apollo i 2014, to år efter var han rykket til Arena, og 2018 kunne være året, hvor han fik æren af at indtage Orange. Det er altid svært at finde danske navne, som kan fylde den monstrøse scene, men Sivas har efterhånden opbakningen og kataloget til, at det ville give mening. Det ville være en velfortjent kadeau til både rapperen selv såvel som den gren af den danske hiphopscene, som han utvivlsom ville tage med som gæster.

Er det sandsynligt?
Det er i hvert fald ikke usandsynligt. Sivas har udgivet to nye singler i år, og det er mere end halvandet år siden, han udgav et album. Noget kunne altså tyde på, at et nyt er under opsejling, og hvis det er tilfældet, vil Sivas være en oplagt Orange-booking. En lille hindring kunne være, at Roskilde måske mener, at det er for tidligt at hive ham tilbage på plakaten.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Nick Cave

Hvorfor?
Han var også på ønskelisten sidste år, men forhåbningerne er ikke blevet mindre af den grund. Sidst Nick Cave spillede på Roskilde Festival var i 2009, og hans seneste danske koncerter i DR Koncerthuset og på Northside i 2013 var af ekstremt overbevisende karakter. Det bliver næsten ikke mere oplagt – på papiret i hvert fald.

Er det sandsynligt?
Nick Cave har lige færdiggjort sin amerikanske turné og er nu i gang med en europæisk, som blandt andet kommer forbi Royal Arena den 20. oktober (koncerten er udsolgt). Efter den tragiske ulykke, hvor Nick Cave mistede sin teenagesøn, har rocklegenden forholdt sig i ro, men tydeligvis er han nu klar til at spille koncerter igen. Spørgsmålet er dog, om Nick Cave kommer til at drage på festivalturné med det rørende, personlige ‘Skeleton Tree’-album.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Eminem

Hvorfor?
Selv om det er svært at tro, har Eminem aldrig nogensinde været i Danmark, og der er ingen tvivl om, at han ville være en af den slags Roskilde-bookinger, der ville få endagsbilletterne til den pågældende spilledag udsolgt i løbet af ingen tid. Eminems hitkatalog fra starten af 00’erne har bred masseappeal, og samtidig lader det også til, at noget har fået genoplivet Marshall Mathers’ musikalske output. Sidste år udkom singlen ‘Campaign Speech’, der blandt andet gik til angreb på Donald Trump, og Eminem forsikrede i den forbindelse, at han var i gang med et album.

Er det sandsynligt?
Eminem har spillet på britiske festivaler i Leeds og Reading denne sommer, og hvis der snart udkommer et album, ville det være meget sandsynligt, at det affødte en turné eller to.

Men… Af en eller anden grund lader Eminem til at have et horn i siden på Danmark. Roskilde har flere gange forsøgt at få fingrene i ham uden held, og da han skulle have optrådt i Parken i 2005, aflyste han kort inden på grund af udmattelse. Lad os få brudt forbandelsen!


Dem overvejede vi også

Nedenstående navne overvejede vi også til listen, men de blev i sidste ende skåret fra det endelige udvalg grundet en bred vifte af årsager. Nogle er simpelthen for usandsynlige (Kanye, Taylor Swift), nogle passer bare bedre til Arena (Childish Gambino, Tyler The Creator, St. Vincent), og andre passer måske bedre som hovednavne til andre festivaler i Danmark. Men hey: Vi ville da ikke klage, og både nedenstående samt listens 14 navne vil naturligvis også blive modtaget med kyshånd andre steder end lige Orange Scene såsom NorthSide, Haven og Heartland.

Childish Gambino
Lana Del Rey
Thom Yorke
Kanye West
Fleetwood Mac
Tyler The Creator
Jack White
The Roots
Tears for Fears
St. Vincent
Taylor Swift
Vampire Weekend
Anderson .Paak
Bruno Mars
Zack De La Rocha
Madonna

Læs også: Hvis publikum kunne bestemme: Ønsker til Roskilde Festival 2018

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af